Wat weet u over Benin?

01-05-2017
Zemidjans
>>> Een taxi nodig? Als u in Benin bent hoeft u alleen maar ‘kekeno’ te roepen, het woord in de lokale taal Fon voor ‘eigenaar van een motorfiets’. Voor dat u het weet, bent u omringd door ‘zémidjans’, de motor-taxi’s die overal in Cotonou rondrijden. Zij staan klaar om u te brengen waar u maar naar toe wilt. Vergeet niet af te dingen… Heeft u veel bagage? Geen probleem! Alles kan erop, kijk maar op de foto hiernaast. ;-)

Spullen op je hoofd
>>> De een geeft de voorkeur aan een rugzak, de ander aan een schoudertas, maar in sommige delen van de wereld, inclusief Benin, dragen ze hun spullen gewoon op hun hoofd. Het ziet er, zeker voor mensen die het van kinds af aan doen, gemakkelijk uit om soms wel twintig procent van je lichaamsgewicht extra op je hoofd mee te dragen. Sommige onderzoekers zeggen dat deze techniek minder energie kost dan als je je spullen zou dragen. En, je hebt nog twee handen over om andere dingen mee te doen. Handig!

Stad op palen
>>> Op ongeveer een uur afstand (via weg en water) van de Africa Mercy ligt Ganvié, ook wel het Venetië van Afrika genoemd. Een dorp, gebouwd in een meer. Het is een publiekstrekker, ook veel bemanningsleden hebben in deze werkperiode een bezoekje gebracht aan dit dorp, wat een half uurtje varen is. Er wonen 20.000 mensen, die wonen in huizen op palen en zich verplaatsen via bootjes.

No Return
>>> Een andere indrukwekkende publiekstrekker is Ouidah, een belangrijke stad tijdens de slavenhandel. De forten die de Portugezen, Engelsen, Nederlandsen en Fransen bouwden, zijn er een zichtbaar restant van. Je kunt er de route lopen die vroeger door slaven werd gebruikt, met aan het eind de ‘Door of No Return’. Ouidah is tevens de spirituele hoofdstad van de Voodoo.  

Feitjes Benin
>>> Aantal inwoners: 10.741.458
>>> Oppervlakte: 114.763 km²
>>> Plaats in Human Development Index: 167/188
>>> Levensverwachting in jaren: 60
>>> Uitgaven gezondheidszorg per jaar per inwoner: 33 euro
>>> Aantal artsen op de 100.000 mensen: 6
>>> Aantal verpleegkundigen op de 25.000 mensen: 19

Vanuit de lucht
>>> Wist u dat de Africa Mercy zelfs op Google Maps te zien is, liggend in de haven van Cotonou? Bekijk ‘m hier.
Terug naar overzicht