Donderdag 07 oktober was een heuse drukke en memorabele dag voor het Mercy Ships Network. Deze 24 uur mochten we negen nieuwe partners verwelkomen. We geven u een korte impressie van deze succesvolle en erg smaakvolle dag. We vielen namelijk in de avond bijna letterlijk met onze neus in de cacaoboter.
De dag begint met een kennismakingsbezoek aan onze nieuwe partner de Security Advies Groep. Initiatiefnemers van het netwerk, Rob Stoffer en Arend Flier, verwelkomen het 50e lid in the Mercy Ships Network. Het is een mooie en warme ontmoeting met twee bevlogen ondernemers welke Mercy Ships een heel warm hart toedragen.
Onlangs vierde het bedrijf haar 20 jarig jubileum, op de receptie vroeg André Minderman aan de genodigden om een bijdrage te doen voor Mercy Ships. De Security Advies Groep verdubbelde de opbrengst en kon daardoor een bedrag van € 5610,- overhandigen aan Mercy Ships. Wat een prachtig bedrag! Op deze wijze stralen zij, binnen en buiten hun bedrijf, uit waar ze voor staan en hoe belangrijk zij zorg en aandacht voor hun medemens vinden.
Mini cursus chocolade maken
In de avond opent Frits van Noppen, van de Chocolade atelier van Noppen, gastvrij zijn atelierdeuren voor de tweede Mercy Ships Network meeting. De meeting trapt Frits af met een minicursus chocolade maken. Hij laat de gasten de fijne kneepjes zien van het fabriceren van een chocolade product.
‘De week van het lekkerste wereldrecord was zo ontzettend leuk. Het was een avontuur.’
Frits van Noppen
Voor meer dan 50 paar ogen maakt Frits met veel gedrevenheid een bak bonbons. Je kunt de passie proeven in zijn spreken en werkwijze. Het resultaat van de cursus: iedereen aan het smikkelen en een aantal chocoladevegen hier en daar. Tijdens de cursus leert Frits de ondernemers over de oorsprong en de kwaliteit van de chocolade. Al snel komt uit het publiek de vraag naar boven of Frits veel chocolade snoept, omdat hij zo blij is. Het antwoord: ‘Elke ochtend begin ik met een stukje chocolade.’
Het lekkerste wereldrecord
Na de minicursus vertelt Frits over het chocolade wereldrecord, dat tot stand kwam in samenwerking met Mercy Ships. Het record is inmiddels in de nieuwste druk van het Guinness World Record boek te bekijken. ‘Het wereldrecord zetten was een mega klus en een project van meer dan een jaar. Uiteindelijk zou ik het niet zo overdoen, maar de week van het record zetten zelf zou ik wel overdoen; die was zo ontzettend leuk. Het was een avontuur!’
‘Voor mij was de beslissing om directeur te worden een kairos moment;’
Martijn Provily
Staand buffet
Terwijl de avond nog jong is, nemen de ondernemers deel aan een staand buffet; met een scala aan kleine gerechtjes variërend van sushi en saté tot aan miniburgers. Tijdens het eten komen de gesprekken op gang en krijgen een aantal ondernemers een rondleiding van Frits door de fabriek. Grote tonnen met vloeibare chocolade en een constante chocoladegeur wacht de gasten.
Na de smaakvolle hapjes en gezellige rondleiding komt de nieuwe directeur van Mercy Ships Holland, Martijn Provily, aan het woord: ‘Normaal gesprokenhad ik nu in de bergen gelopen, maar deze avond is natuurlijk veel belangrijker. Via mijn dochter ben ik in aanraking gekomen met Mercy Ships. Voor mij was de beslissing om directeur te worden een ‘kairos moment; een specifiek moment waarin je stil wordt gezet, een moment in de tijd dat je een bewuste keuze moet maken.’
‘Wat ik jullie mee wil geven is dit: wees gepassioneerd in wat je doet. Maar blijf bewust van het moment dat jij een keuze kunt maken voor een ander, die levens veranderend kan zijn. Als je dat gaat doen wordt passie compassie en krijg je er een drijfveer bij. Wat ik belangrijk vind voor Mercy Ships? Dat we mensen verbinden; waar dit netwerk ook voor zorgt.’
‘Met brand ben je totaal op jezelf aangewezen. Hoogstens komt er een brandweer van het vaste land op slippers bij de loopplank. Dat is de kwaliteit die je kunt verwachten’
Jan Tuinier
Hart van de community
Vervolgens komt Jan Tuinier aan het woord. Als stuurman en kapitein heeft Jan gediend op de Africa Mercy: ‘Ik weet niet veel van chocolade, maar kan wel dag en nacht vertellen over het leven aan boord.’
‘Soms heb je slechte dagen aan boord en dan hoef je alleen maar over de reling te kijken en een patiënt op de loopplank aan boord zien komen. Ik heb zelf een keer een operatie meegemaakt en ben gelukkig niet flauwgevallen. Na acht uur opereren ben ik weggelopen. Het was een meisje van tien die een neus en een oog mistte, terwijl de radio aanstond waren de dokters maar aan het snijden. Ik ben blij dat ik in het technische gedeelte zit.’
‘Uitdagingen aan boord hebben vaak met de veiligheid te maken. Als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt, ben je helemaal op jezelf aangewezen. Als je jezelf niet helpt, gebeurt het niet. Hoogstens komt er een brandweer van het vaste land op slippers bij de loopplank. Dat is de kwaliteit die je kunt verwachten.’
Community is erg belangrijk aan boord en op de wal. Jan deelt zijn gedachten: ‘Het hart van de community moet goed en zuiver zijn om de missie te volbrengen. Samen doe je het. Dit is waarom het netwerk met bedrijven zo goed is. Je hoeft niet allemaal naar het schip. Dat zou overigens wel gezellig zijn. Zeker als we de hapjes en chocolade meenemen van deze avond.’
Nieuwe partners
Als afsluiting van de avond vertellen Rob en Arend over het vervolg van the Mercy Ships Network. Het doel is om 100 partners aangesloten te hebben bij het netwerk aan het eind van 2021. Een ander doel van het netwerk is om projecten te financieren via een zogezegde ‘projectenpot’. Het eerste project dat door het netwerk bekostigd is, is een ziekenhuisbed van 15.000 euro. Een van de volgende doelen met de ‘projectenpot’ is om een van de cabins op de Global Mercy te adopteren. In het voorjaar kunt u zelf een van die cabins bewonderen als de Global Mercy ons eigen Rotterdam met een bezoek vereerd.
Terwijl de avond tot een einde komt, worden er handtekeningen gezet en nieuwe partnerships vastgelegd! We verwelkomen acht nieuwe partners in het netwerk; wat een zegen! De eerstvolgende partnerbijeenkomst zal zijn op 19 januari 2022. Dit is een Nieuwjaarsbijeenkomst. (Voor ondernemers in Zeeland is er op 25 november een kennismakingsavond).
Bij een chocolade atelier zonder chocolade naar buiten stappen? Dat is bijna onmogelijk. Dat is ook het geval bij Chocolade atelier van Noppen. De nieuwe partners krijgen een heerlijk groot plakkaat chocolade aangeboden. De andere gasten krijgen een cirkelvormig chocolade stuk mee op weg naar huis. In de driekleurige chocolade zijn de volgende woorden gegraveerd: ‘Samen maken we het rond.’