Debbie Abbenhuis (31) werkt sinds vorig jaar als medisch vrijwilliger op de Global Mercy. Vanuit Sierra Leone vertelt ze over het bijzondere werk van Mercy Ships.
In 2022 had ik mijn eerste kennismaking met de Global Mercy in Rotterdam. Ik was gelijk verkocht. Hoe kon het dat ik nog nooit van dit mooie initiatief had gehoord? Ik was méga onder de indruk van het schip en de missie, en ik heb mij direct als vrijwilliger ingeschreven. Een jaar later was het zover; ik mocht aan boord!
Op de Global Mercy
In april ben ik voor het eerst 3 maanden aan boord gegaan als zaalarts en arts preoperatieve screening in Senegal. Wat een eer om deel te mogen zijn van deze organisatie waarin levensveranderende operaties worden uitgevoerd. Ik werd erg gelukkig van dit werk en 3 maanden waren écht te kort. Heel even ben ik thuis in Nederland geweest. Maar enkele weken later was ik weer terug op de Global Mercy.
Zo gezond mogelijk de operatie in
Ik ben onderdeel van het preoperatieve screeningsteam. Wij doen de gezondheidscheck bij patiënten vóór de operaties. Als een patiënt voor het eerst aan boord komt, doet een verpleegkundige de eerste gezondheidscheck: een bloedtest en controle van de bloeddruk en de hartslag. Als arts controleer ik de bloeduitslagen, vraag ik de patiënt naar medische klachten en doe ik lichamelijk onderzoek. Ook zorg ik dat alle het medisch dossier kloppend is. Zijn alle controles goed? Dan is de patiënt sterk genoeg de operatie in te gaan en geef ik een “go” voor de operatie. Per dag check ik ongeveer 30 patiënten.
Complicaties voor een operatie
Tijdens het screeningsproces zie ik helaas, met name bij kinderen, vaak bloedarmoede door ijzertekort, wat komt door ondervoeding. Zij ontvangen ijzertabletten of ijzerdrank om aan te sterken voor de operatie.
In Sierra Leone zie ik tijdens het screeningsproces ook verschillende ziektebeelden zoals malaria, luchtweginfecties en huidinfecties zoals ringworm en schurft. Deze aandoeningen behandel ik voordat patiënten op de Global Mercy geopereerd worden om complicaties tijdens of na de operatie te voorkomen. Daarnaast is het behandelen van infecties van groot belang om te voorkomen dat andere patiënten besmet worden. Door het screenen kan iedereen uiteindelijk zo gezond mogelijk de operatie in.
Zo gezond mogelijk weer naar huis
Ik werk ook als zaalarts op de Global Mercy. Elke ochtend begint mijn dag op de ziekenzaal met de “visite”. Dit doe ik samen met de behandelend chirurg. De chirurg kijkt naar de wondgenezing en ik kijk naar het algemene gezondheidsbeeld van de patiënt. Regelmatig komt het voor dat de patiënt na de operatie koorts krijgt. Meestal is dit een normale reactie van het lichaam op de narcose, maar het is goed om complicaties uit te sluiten. Ik onderzoek de patiënt om te zien of er sprake is van bijvoorbeeld een infectie of longembolie. Ik behandel hen en help hen weer zo gezond mogelijk naar huis te gaan; klaar voor een nieuw leven!
Helpt u ook mee?
Vanuit mijn professie wil ik jullie vragen om ons werk op de Global Mercy en Africa Mercy te ondersteunen. Met uw donatie worden er onder andere medicijnen ingekocht. Het is belangrijk om voldoende medicatie op voorraad te hebben zodat wij alle patiënten, vóór en ná een operatie, de behandeling kunnen geven die zij nodig hebben. Zo gaat iedereen zo gezond mogelijk de operatie in en zo gezond mogelijk weer naar huis. Alvast bedankt voor uw bijdrage namens mij, de medische teams en de patiënten!
Boku boku tenki (‘Dank u wel’ in Sierra Leone).
Debbie Abbenhuis,