Een cultuur binnen een cultuur
Ga naar de pagina van Mercy Ships HollandVoordat ik aan boord ging van de Global Mercy, kreeg ik de vraag van mensen waarom ik naar Tenerife zou gaan. Mercy Ships opereert immers toch in Afrika? Een hele logische en begrijpelijke vraag.
In deze periode tot aan februari zijn we alles aan het klaarmaken om uiteindelijk te vertrekken naar Senegal. Daarbij kan je onder meer denken aan elektriciteitswerk, bevoorrading en het in orde maken van het ziekenhuis op dek 3 en 4. Er worden medisch specialisten ingevlogen om alles na te kijken en apparatuur te installeren. In de afgelopen twee weken hadden we op sommige dagen overdag geen elektriciteit in bepaalde delen van het schip, zodat aan het elektriciteitswerk gewerkt kon worden. Met een powerbank kom je tegenwoordig gelukkig toch een heel eind. Tijdens de ‘All hands meeting’ op maandag worden we op de hoogte gehouden van de vorderingen in het ziekenhuis door middel van korte filmpjes en interviews met mensen die daar aan het werk zijn.
Na mijn ‘On board’ training de eerste vrijdag na mijn aankomst, heb ik vorige week een tweede training gedaan genaamd ‘Equipping to serve’. Deze training is speciaal bedoeld voor mensen die langer blijven dan drie maanden. Hier bespraken we onder meer wat de kernwaarden zijn van de organisatie en wat we binnen deze organisatie van elkaar mogen verwachten. Het leven in deze ‘community’ is vanzelfsprekend geheel anders dan het leven dat ik eerst had in Nederland. Om hier oog voor te hebben en daar goed mee om te gaan, hebben we in de training daarover gesproken. Een verschil is bijvoorbeeld dat je in deze setting vaak nieuwe mensen ontmoet, omdat mensen komen en gaan. Dat laatste, het ‘gaan’, kan daarom ook een ‘downside’ zijn aan het leven op dit schip. Je neemt veel afscheid, heel veel. Verder leven we met veel verschillende culturen aan boord, wat het natuurlijk leuk maakt, maar het maakt het soms ook lastig om elkaar te begrijpen. Aan de hand van ‘hot climates’ en ‘cold climates’ (warme en koude klimaten) zagen we de verschillen in hoe mensen met elkaar communiceren (direct versus indirect), de mate van prioriteit als het gaat om relaties en/of je taken, of het ‘ik’ centraal staat of de groep, en of mensen gericht zijn op inclusie of privacy. In Nederland (koud klimaat) zijn we bijvoorbeeld over het algemeen direct, gaan taken voor relaties, staat het ‘ik’ meer centraal en zijn we erg op onze privacy gesteld (dit is enigszins generaliserend). Iets waar ik zelf aan moest wennen in mijn eerste dagen aan boord, is de begroeting ‘Hello, how are you?’. In Nederland zou dit het begin van een conversatie zijn, hier aan boord (en waarschijnlijk dus in de Engelstalige culturen) is het een simpele begroeting en geen begin van een koetjes en kalfjes gesprek. Tijdens de training kwamen we ook te spreken over hoe het ziekenhuis opereert en welke soorten operaties worden uitgevoerd in Afrika. Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat er een bepaald soort operaties is die Mercy Ships uitvoert. Dit zijn bijvoorbeeld operaties op het gebied van aangezichtschirurgie, orthopedie, reconstructieve chirurgie en oogheelkunde.
Iedere dag zijn we bevoorrecht met een heerlijk(e) ontbijt, lunch en avondmaaltijd. De ‘Galley Staff’ (het kookteam) bereidt het voedsel en de ‘Dining Room Staff’ zorgt dat alles goed terecht komt en ruimt de eetruimte na afloop weer op. Ontbijten is mogelijk van kwart voor 7 tot kwart voor 8 (met uitzondering van het weekend), lunchen van 12 tot 1 en dineren van 5 tot 6. Dat lijkt erg vroeg, maar omdat we redelijk vroeg beginnen met werken lukt het aardig goed om rond vijven al te eten. Wat ik erg waardeer, is dat we twee keer warm kunnen eten (middag en avond). Toen ik met een bord warm eten tijdens de lunch bij iemand aanschoof, werd mij gevraagd: ‘Jij bent toch een Nederlander?’ Blijkbaar ben ik dan geen Nederlander meer, maar mij hoor je niet klagen. Met een beetje pech sta je voor je warme lunch soms lang in de rij, maar dat biedt wel de mogelijkheid om een praatje te maken met je buurman of buurvrouw. Over 3,5 week hoop ik zelf naar de keuken te gaan en dus te switchen van team. In de ‘Dining Room’ wordt ook veel met thema’s gewerkt: zo hebben we tijdens de ‘Independence day of Ukraine’ en de ‘Brazilian Independence Day’ al wat mogen proeven van deze keukens. Zelfs de muziek wordt er op uitgezocht.
Op dek 8 en 9 bevindt zich het café, waar verschillende mensen een groot deel van de avond doorbrengen. Er liggen spelletjes en puzzels, er staat een tafeltennistafel en op dek 8 is de koffiebar te vinden. Afgelopen woensdag mocht ik een cursus ‘Hoe word ik een barista?’ volgen, zodat ik als vrijwilliger kan helpen wanneer dit nodig is. Het is mij wel eens woordelijk uitgelegd hoe een espressomachine in elkaar steekt, maar om het dan nu ook echt in de praktijk uit te voeren is toch even wat anders. De 101 verschillende namen voor koffie en de eigenwijze melkopschuimer maakten het niet per se eenvoudig, maar het voelde goed toen ik een prima koffie kon afleveren.
Toen ik net gearriveerd was op de Global, kreeg ik in de rij voor het ontbijt de vraag wat mijn meest favoriete plek is op het schip. Het was een schoolopdracht van de kinderen en het doel was om alle bemanningsleden uiteindelijk te ondervragen en het antwoord te noteren. Omdat ik nog geen idee had hoe het schip er daadwerkelijk uitzag vanbinnen en ik alleen nog maar in mijn ‘cabin’ was geweest, besloot ik dat maar als favoriete plek op te geven. Inmiddels is dek 9 ‘aft’ (achter) mijn favoriete plekje geworden. Het is heerlijk om hier buiten een boek te lezen, te schrijven of met mensen te lunchen/dineren.
Afgelopen weekend heb ik ook weer meer van het eiland mogen zien. Vrijdagavond is inmiddels bestempeld als surfavond en dus hebben wij vorige week weer ons uiterste best gedaan om het onder de knie te krijgen. Het is erg druk op het surfpunt in El Médano, dus je moet goed uitkijken waar je met je board in het water gaat liggen. Ik heb al twee Spanjaarden per ongeluk boos gemaakt toen ze hun draai niet konden maken op het board omdat ik daar met mijn plankje lag.
Inmiddels ben ik met mijn kamergenoot naar Los Cristianos geweest, een stadje met grote badplaats in het zuiden van het eiland. Dit beviel iets minder goed, want het was erg toeristisch. Overal waar je kijkt staan terrasappartementen, en hoewel ze allicht een mooi uitzicht hebben op zee, laat de stad een drukke indruk achter. We zagen wel een kleurrijk feest op straat, waarbij jong en oud op picknickbanken aan het knutselen was.
Die zondagochtend stond de wekker om kwart over zes om rond zeven uur te vertrekken richting Vilaflor. Vanuit daar maakte ik met twee Zwitsersen een ‘hike’ naar Paisaje Lunar, een maanlandschap verborgen tussen de bergpartijen. We waren zelfs getuigen van de zonsopgang en konden met uitzicht op de stenen pilaren onze lunch nuttigen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Hallo Sanne.
Ook al ken je me niet, toch even een reactie op het mooie en gevarieerde werk wat je doet. Je maakt zodoende een hoop mee. Via je moeder (mijn bezoekdame van de kerk) hoor ik regelmatig over hoe en wat van jou.
Ik wens je heel veel succes, een mooie tijd, maar vooral veel Zegen bij al je werk.
Groetjes, Kunie Broekhuizen. Capelle a/d IJssel.
Lieve Sanne,
Je vermaakt je goed daar zo te lezen. Wij leven op afstand mee met al je ervaringen. Je geeft een uitgebreid verslag van al je werkzaamheden. Heel leuk om te lezen. Nog een Gezegende tijd daar.
Groeten van Op en Oma
Hallo Sanne.
Ook al ken je me niet, toch even een reactie op het mooie en gevarieerde werk wat je doet. Je maakt zodoende een hoop mee. Via je moeder (mijn bezoekdame van de kerk) hoor ik regelmatig over hoe en wat van jou.
Ik wens je heel veel succes, een mooie tijd, maar vooral veel Zegen bij al je werk.
Groetjes, Kunie Broekhuizen. Capelle a/d IJssel.
Hallo Sanne,
Je hebt weer veel meegemaakt en mooie plaatsen bezocht.
Als je overgeplaatst wordt naar de keuken zal er heel veel poetswerk voor je klaarliggen. Het is wel erg veel glim 😁 ik moet er niet aan denken hoeveel werk er in zit.
Nog heel veel werkplezier ook sterkte bij het afscheid nemen van nieuwe vrienden.
Groetjes