Ze is nog maar 20 jaar, Astou uit Senegal. Ze komt uit een hechte familie, is net getrouwd en in verwachting van haar eerste kind. De toekomst ziet er vreugdevol en zonnig uit. Tot het moment dat Astou’s kindje geboren moet worden en de medische hulp te laat is…
Astou wordt wakker na een spoedkeizersnede en merkt meteen dat er iets hartverscheurend mis is. Haar baby is gestorven tijdens de ingreep, en de bevalling heeft ernstig inwendig letsel veroorzaakt. Een fistel (een opening tussen het geboortekanaal en de blaas) is ontstaan, waardoor Astou incontinent geworden is. Het verlies van zowel haar baby als haar waardigheid, grijpt diep in het leven van Astou. ‘Ik bleef een maand in bed en kon niet opstaan of iets anders doen,’ vertelt ze.
In Azië en Sub-Sahara-Afrika leven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie naar schatting 2 miljoen jonge vrouwen met een fistel. Deze aandoening is grotendeels te voorkomen met tijdige toegang tot verloskundige zorg.
Verlaten
Midden in de zware, pijnlijke periode van rouw wordt Astou verlaten door haar man, als hij beseft dat zijn vrouw urine blijft lekken. Astou moet weer bij haar ouders gaan wonen. Maar zelfs met de support van haar familie wordt Astou’s wereld kleiner. Ze zondert zich af uit angst voor afwijzing, omdat ze urine lekt en die geur bij zich draagt.
In veel gevallen worden vrouwen zoals Astou met fistels gemeden en in de steek gelaten door hun gemeenschap, omdat ze vaak als onrein worden beschouwd. Eenzaamheid en isolatie zijn het pijnlijke gevolg.
Hoop en tegenslag met een tweede aandoening
Er komt weer hoop in Astou’s leven als ze Mamadou ontmoet. Hij wil met haar trouwen, óók als ze hem vertelt over haar aandoening. ‘Niets houdt me tegen om met je te trouwen, en ik zal er alles aan doen om hulp voor je te krijgen,’ vertelt hij haar. En Mamadou houdt woord: hij begint te sparen om medische zorg voor Astou te kunnen betalen. Jaren gaan voorbij, het sparen gaat langzaam en hun hoop krijgt het zwaar te verduren: er ontstaat een tweede aandoening bij Astou. Er groeit een struma in haar hals, een vergroting van de schildklier die uitgroeit tot een tumor.
Dan horen ze op de radio dat Mercy Ships naar Senegal komt om gratis operaties aan te bieden.
Twee operaties?
Mamadou en Astou aarzelen geen moment: ze maken een afspraak bij Mercy Ships voor de behandeling van Astou’s struma. Maar omdat Amadou weet dat ook een fistel een behandelbare aandoening is, waagt Mamadou het er op en vraagt hij de artsen of Astou óók geholpen kan worden aan haar fistel. Hij heeft zijn vrouw jarenlang de zware last van haar onzichtbare aandoening zien dragen.
Het nieuws was meer dan ze hadden kunnen hopen: Astou kan zowel voor haar struma als aan haar fistel geopereerd worden!
Genezing op de Africa Mercy
Op 40-jarige leeftijd krijgt Astou haar fisteloperatie, samen met 13 andere vrouwen, van wie velen ook jarenlang op zoek waren geweest naar hulp. Voor Astou persoonlijk zijn de operaties levensveranderend: het licht in haar ogen komt terug en ze kan weer met rechte schouders door het leven gaan, in plaats van met een gebogen hoofd.
‘Toen ik na de operatie naar mezelf keek, voelde ik dat ik niet meer was zoals vroeger,’ zegt Astou verwonderd. De operaties zijn een nieuw begin. ‘Ik kan niet wachten om terug naar huis te gaan,’ zegt ze.
Steun het werk van Mercy Ships
Met operaties aan boord van de Africa Mercy en Global Mercy helpen we jaarlijks duizenden patiënten. Hiervoor hebben wij uw steun nodig. Help mee om zoveel mogelijk levens positief te veranderen. Uw gift en gebed worden zeer gewaardeerd. Alvast bedankt!