Aan boord van de Africa Mercy staat Simon Guimbaud vooral bekend om één ding: zijn heerlijke Franse gebakjes.
Thuis in Frankrijk studeert Simon aan een businessschool. Dat was ook de plek waar hij tijdens een presentatie in de klas voor het eerst hoorde over Mercy Ships. De combinatie van liefdadigheidswerk en schepen wekte Simons interesse. Dus greep hij de eerstvolgende vakantie van vier maanden aan om vrijwilligerswerk te doen. Hij meldde zich niet perse aan als vrijwilliger met baksels in het vooruitzicht. Hij wilde gewoon meehelpen aan de missie van Mercy Ships, op welke manier dan ook. ‘Ik vond het werk van de organisatie geweldig. Ik keek naar wat ik kon doen… en dat was koken.’
Alles voor een glimlach
Dus pakte Simon zijn koffers en ging aan boord. Hij deelde zijn vaardigheden in de keuken en bereidde eten voor honderden vrijwilligers. Hij wist wel iets van gebak, en begon al snel met het bereiden van overheerlijke desserts voor de bemanning. En zijn creativiteit in het menu werd erg gewaardeerd! ‘Ik maakte desserts en ging dan naar beneden om ze te serveren, en om de glimlach op de gezichten van de mensen te zien,’ herinnert Simon zich. ‘Het is echt geweldig, als je jezelf en je energie geeft en je krijgt zulke reacties.’
Samenwerken met de timmerman en loodgieter
Simon werkte niet alleen. Het keukenteam is een hechte afdeling die veel samenwerkt met andere afdelingen. Dat zijn meestal het team in de eetzaal en degenen die het voedsel aanleveren, maar voor Simon waren het ook de timmerman en de loodgieter.
‘Een keer was ik aan het bakken en wilde ik het op een speciale manier presenteren, want het was zondag. Dus vroeg ik de timmerman iets te bouwen zodat ik het gebak kon uitstallen,’ herinnert hij zich. ‘Een andere keer heb ik de loodgieter gevraagd om buizen om verschillende vormen in chocolade te maken – uiteraard waren ze goed schoongemaakt!’
De banketbakker
Ook buiten werktijd was Simon altijd op zoek naar creatieve manieren om zijn vaardigheden te gebruiken en de bemanning van dienst te zijn. Hij gebruikte zijn vrije tijd om te bakken en liet de bemanning en vrienden kennis maken met nog meer soorten Frans gebak. Geen wonder dat hij aan boord al snel bekend stond als de banketbakker! Daarnaast speelde hij samen met een groepje andere vrijwilligers tot in de kleine uurtjes muziek.
Als thuis
Als Simon terugkijkt op zijn ervaring, vat hij het in een paar woorden samen: ‘Het voelt als thuis.’ En voor alle bemanningsleden die konden proeven van Simons heerlijke baksels, werd het schip ook meer als thuis.
Tegen iedereen die overweegt zich aan te sluiten bij de vrijwillige professionals die dienen aan boord van een Mercy Ship, zegt Simon: ‘Ga ervoor! Alles wat je aan deze community geeft, zal ze jou ook teruggeven.’
Vind jouw plek aan boord
Bij Mercy Ships zet je zowel je professie als persoonlijkheid in om levens te veranderen en de patiënten te dienen die geen toegang hebben tot medische zorg. We zoeken mensen zoals jij om met ons mee te doen! Wil jij het verschil maken?