Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Gespleten lippen en verhemeltes en gezichtstumoren in allerlei groottes komen in ontwikkelingslanden vaak voor. Door gebrek aan goede medische zorg en door ondervoeding kunnen eenvoudig behandelbare aandoeningen grote afmetingen aannemen wanneer er niets aan wordt gedaan. Daarom voert Mercy Ships mond-, kaak- en aangezichtschirurgie uit.

Doel: Het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten die lijden aan misvormingen aan hun gezicht en kaak door het uitvoeren van levensreddende operaties.

Een correctie aan een gespleten lip en/of verhemelte zorgt ervoor dat kinderen en baby’s weer normaal kunnen eten en drinken. Baby’s met deze aandoeningen komen vaak zwaar ondervoed bij ons aan en zijn te zwak voor een operatie. Deze baby’s worden eerst geholpen bij onze Infant Feeding Program waar ze met behulp van een speciaal dieet op gewicht komen, zodat ze sterk genoeg zijn voor de operatie.

Zelfs niet-kwaadaardige tumoren kunnen zo groot worden dat ze de persoon kunnen verhinderen om normaal te functioneren. Andere tumoren, bijvoorbeeld aan de nek, kunnen doorgroeien en uiteindelijk de luchtpijp dichtknijpen. Onze chirurgen hebben jarenlange ervaring met zulke gevallen, zelfs extreme gevallen die in het westen niet voorkomen, en kunnen deze tumoren succesvol verwijderen.

Ook kinderen met Noma (cancrum oris) komen naar het schip. Noma is een ziekte waarbij een infectie in de wang of kin gaat ontsteken en gezond weefsel aantast. Het gevolg is dat een groot deel van de wang, de bovenkaak of zelfs de oogkas wordt ‘weggegeten’. Onze chirurgen bestrijden deze ziekte met antibiotica en vervolgens repareren ze door middel van plastische chirurgie het gezicht van de patiënt. Vaak zijn er meerdere operaties nodig om het gezicht weer mooi te maken.

Resultaten op gebied van dit programma

Jaarlijks voert Mercy Ships duizenden gratis operaties en tandheelkundige behandelingen uit. Daarnaast geven we honderden trainingen aan lokale gezondheidswerkers. Kijk op mercyships.nl/jaarverslag voor de meest recente resultaten die we binnen dit programma hebben geboekt.

Lees en bekijk ook de verhalen van bijvoorbeeld ElisabethZafiline en Jocelin.

Doe mee

Wilt u ook bijdragen aan het belangrijke werk van Mercy Ships? Er zijn diverse manieren om bij te dragen aan de missie. Kijk op de pagina ‘Doe mee’ of doe direct een gift.