‘Met een gratis operatie kun je het leven van mensen daadwerkelijk veranderen’
Bekijk alle berichtenMercy Ships en Stichting Newbornlife zijn nauw met elkaar verbonden, tot in de statuten van Newbornlife aan toe. Hun missies kruisen elkaar in Toamasina, Madagaskar, waar vrouwen met vaginale fistels hulp krijgen. Deze aandoening is het gevolg van langdurige bevallingen zonder goede medische ondersteuning. Thalina en Richard Veening, bestuursleden van Stichting Newbornlife, reisden vorig jaar naar deze plek waar levensveranderende operaties gratis worden aangeboden. Een reis vol bijzondere ontmoetingen en diepe indrukken.

Een goed begin
De reis naar Madagaskar is op zichzelf al lang, maar wordt voor Thalina en Richard nog langer door vertraging van de binnenlandse vlucht. Ze verblijven opeens een hele dag in een hotel in de hoofdstad van Madagaskar. Daardoor ontmoeten ze wel een groep aanstaande medewerkers van Mercy Ships, mensen uit de Verenigde Staten, Australië, India, Engeland, allemaal onderweg om vrijwillig te gaan werken op de Africa Mercy. “We voelden meteen een familieband door de gezamenlijke gedrevenheid. Daarnaast zorgde Mercy Ships voor een fantastische opvang. Wat ze willen uitstralen naar de bevolking, doen ze ook naar hun vrijwilligers.” Wat een goed begin!
De impact voelen
Op uitnodiging van Mercy Ships reizen Thalina en Richard naar Madagaskar om het werk dat ze ondersteunen met eigen ogen te zien. “We wilden het werk in Madagaskar tot in onze diepste vezels voelen, om vanuit een Westers land met goede gezondheidszorg te zien waarom dit werk zo belangrijk is. Vanuit Nederland zetten wij acties op om fondsen te werven. Om onze werkzaamheden vertaald te zien worden naar de concrete werkelijkheid, leek ons heel erg mooi.”
Uit hun ervaringen blijkt hoe belangrijk het werk in Madagaskar is. “In 2016 was er in Madagaskar al een project speciaal voor vrouwen met vaginale fistels. Ik was verbaasd over het feit dat ze momenteel 400 operaties per jaar uitvoeren en zelfs plannen hebben voor een tweede operatiekamer. Het was een enorme bevestiging om te zien dat het een veel groter effect heeft dan eenmalige project in 2016. Het werk gaat door, inmiddels staat er een goed opgeleid team. Mercy Ships heeft indertijd de operaties aan boord gefaciliteerd en medisch personeel getraind.”
Feestvieren
Het is voor de mensen in Madagaskar heel bijzonder dat ze behandeld kunnen worden voor hun ziekte of aandoening. Daarom vieren personeel en patiënten samen feest na de operatie en het herstel. “We hebben bijvoorbeeld ceremonies bijgewoond voor mensen die staaroperaties hebben gehad. Ze vierden met elkaar feest en daar mochten wij bij zijn. Wij kennen het Bijbelse verhaal van Bartimeüs, de blinde bedelaar die wordt genezen. Deze mensen maken dit daadwerkelijk mee. Als je in het Westen staar hebt, dan zie je slecht en laat je je opereren. Deze mensen waren al jaren blind, ze ondergaan een relatief eenvoudige operatie en kunnen dan weer helemaal zien. Dat maakt ontzettend veel indruk.”
Afgestemd op lokale problematiek
Thalina en Richard vinden het bijzonder om in de fistula kliniek een Nederlandse arts te ontmoeten. “Je treft iemand tienduizend kilometer van huis die precies aan het uitvoeren is waar wij als stichting voor staan. Heel bijzonder om elkaar daar te treffen.”
Wat opvalt is dat Westerse artsen niet zomaar hun ervaring kunnen overdragen in Madagaskar. “Artsen uit Nederland moeten ter plaatse de operatietechniek leren, omdat onze gezondheidszorg zo goed is. Sinds de jaren ’50 komt fistelproblematiek bijvoorbeeld niet meer voor in Nederland. Dankzij Mercy Ships wordt in Afrika toepasbare medische zorg in de praktijk geoefend en getraind. Er wordt ook nauw samengewerkt met lokale overheden om te bepalen wat de belangrijkste thema’s zijn in de gezondheidszorg.”
Zorg die verder reikt dan het schip
Mercy Ships biedt medische zorg aan boord van haar schepen, maar Thalina en Richard zien dat er ook veel aan wal gebeurt. “Op de kade staan pakhuizen die vroeger werden gebruikt voor opslag. Tegenwoordig gaat alles echter met containers. Je tilt de container van boord en het gaat direct op de vrachtwagen. Daardoor stonden de pakhuizen leeg. Die pakhuizen gebruikt Mercy Ships nu voor preoperatieve zorg, nazorg en tandheelkundige zorg. De zorg van Mercy Ships verplaatst zich naar buiten.”
Een voorbeeld is het Hope Center in Taomasina waar patiënten langere tijd verblijven. “Mensen komen al maanden van tevoren om zich voor te bereiden op een operatie. Die zijn daar samen met hun familie, die ze verzorgt. Het gebouw waar ze in verblijven is ter beschikking gesteld door de overheid. De samenwerking tussen Mercy Ships en lokale overheden is heel nauw, om de randvoorwaarden voor goede zorg te creëren.”
Een reis die blijvend indruk maakt
Thalina en Richard gingen op reis om projecten die Newbornlife sponsort met eigen ogen te zien, en dat heeft indruk gemaakt. “We weten nu beter op welke wijze Mercy Ships bijdraagt aan de gezondheidszorg in Afrika. We hebben gezien hoe de zorg en alles wat daarbij komt kijken uitstekend wordt georganiseerd, hoe zorgvuldig de aandacht is voor de patiënten, en hoe de aanwezigheid van het schip zorgt voor werk voor veel bewoners uit de omgeving. Je hebt het nu concreet voor ogen, dus je kunt het ook makkelijker uitdragen.”
Het belang van fondsenwerving voor gratis medische zorg is nog duidelijker geworden. “Alles wat je doet werkt jaren door in deze landen. Het team gezondheidswerkers dat in 2016 is opgeleid, is nu het kernteam dat iedere dag operaties uitvoert en de kliniek draaiende houdt. Dat Newbornlife en Mercy Ships samenwerken draagt niet alleen bij aan toegankelijke zorg nu, maar ook aan zorg voor toekomstige generaties in Afrika!”
Samenwerking
De samenwerking tussen Stichting Newbornlife en Mercy Ships bestaat al 18 jaar en blijft doorgaan. Zo ondersteunde Stichting Newbornlife recent, mede geïnspireerd door de Vision Trip in Madagaskar, de aanschaf van autoclaven en medische apparatuur voor klinieken van Freedom From Fistula met wie Mercy Ships samenwerkt. Hiermee wordt veilige chirurgische zorg mogelijk gemaakt én lokale zorgcapaciteit duurzaam versterkt.