Fisteloperaties

De geboorte van een kind hoort een prachtig moment te zijn, maar voor veel vrouwen in ontwikkelingslanden is juist het tegenovergestelde waar. Door gebrek aan goede medische zorg en expertise moeten veel vrouwen in Afrika vaak een lang en moeilijke bevalling ondergaan. In veel gevallen overleeft het kindje de bevalling niet en blijft de moeder met een fistelprobleem achter.

Mercy Ships biedt gratis fisteloperaties aan voor de vrouwen.

Doel: Hersteloperaties voor vrouwen die lijden aan incontinentie als gevolg van een fistel (beschadiging van de blaas) die ontstaan is door gebrek aan een keizersnede.

De fistel is in veel gevallen niet het enige probleem. Door het constant lekken van urine worden deze vrouwen vaak verstoten uit hun dorpen en de maatschappij. Ze worden gedwongen om jarenlang in isolatie en eenzaamheid te leven. Sommigen leven jarenlang zonder één keer aangeraakt te worden door een andere persoon – geen knuffel, geen kus, zelfs geen hand…

Door de fisteloperaties van Mercy Ships krijgen deze vrouwen een kans op een nieuw leven. Ze kunnen weer terug naar huis, naar hun families en kunnen ook werk zoeken. Na jaren ellende kunnen ze zich weer als een vrouw voelen – schoon en droog. Mercy Ships viert samen met deze vrouwen hun terugkeer naar de maatschappij met een ceremonie waarbij alle vrouwen een mooie jurk krijgen als symbool van hun schoonheid.

Resultaten op gebied van dit programma

Jaarlijks voert Mercy Ships duizenden gratis operaties en tandheelkundige behandelingen uit. Daarnaast geven we honderden trainingen aan lokale gezondheidswerkers. Kijk op mercyships.nl/jaarverslag voor de meest recente resultaten die we binnen dit programma hebben geboekt.

Lees ook de verhalen van Gisele en Fanjakely, die een fisteloperatie kregen aan boord.

Doe mee

Wilt u ook bijdragen aan het belangrijke werk van Mercy Ships? Er zijn diverse manieren om bij te dragen aan de missie. Kijk op de pagina ‘Doe mee’ of doe direct een gift.