Het medisch werk moet doorgaan nadat een van onze ziekenhuisschepen een land verlaten heeft. Daarom staat het trainen van medische professionals bij ons hoog in het vaandel. In ontwikkelingslanden is er een zwaar tekort aan chirurgen en wanneer een chirurg wordt getraind is dat een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de gezondheidszorg in een land.

Doel: Het trainen van medische professionals om zowel de infrastructuur als de kwaliteit van de gezondheidszorg op een hoger niveau te krijgen.

De chirurgen die Mercy Ships traint kunnen op hun beurt weer hun kennis en ervaring doorgeven door andere chirurgen te trainen. Tijdens operaties aan boord worden lokale chirurgen begeleid en getraind om meer complexe operaties zelf in hun eigen land uit te kunnen voeren. Chirurgen die we trainen zijn bijvoorbeeld plastische-reconstructieve chirurgen, oogchirurgen, orthopedische chirurgen en fistelchirurgen.

Andere medische professionals die we trainen zijn: OK-verpleegkundigen, zaalverpleegkundigen en anesthesisten. Mercy Ships heeft diverse programma’s ontwikkeld om plaatselijke zorgverleners op te leiden. Soms vindt dit plaats op de werkplek van deze mensen zoals in een plaatselijk ziekenhuis. Andere trainingen gebeuren aan boord, waar oefenruimtes en lesmateriaal aanwezig zijn.

Tijdens de trainingen wordt er veel geïnvesteerd in deze zorgverleners. Hiermee hopen we dat deze professionals zoveel mogelijk anderen trainen en daarmee betere zorg kunnen leveren in hun eigen land.

Resultaten op gebied van dit programma

Jaarlijks voert Mercy Ships duizenden gratis operaties en tandheelkundige behandelingen uit. Daarnaast geven we honderden trainingen aan lokale gezondheidswerkers. Kijk op mercyships.nl/jaarverslag voor de meest recente resultaten die we binnen dit programma hebben geboekt.