Nalaten aan een goed doel? Alles wat u moet weten
Draag ook ná uw leven bij aan een betere wereld
Misschien heeft u er wel eens over nagedacht; nalaten aan een goed doel. Wat wilt u dat er met uw vermogen gebeurt als u er straks niet meer bent? Steeds meer mensen kiezen ervoor om een goed doel op te nemen in hun testament. Op deze pagina leest u er alles over.
In dit artikel:
- Waarom nalaten aan een goed doel?
- Moet ik per se een testament opstellen?
- Nalaten aan een goed doel kan op verschillende manieren
- De bestemming van uw nalatenschap
- Welk goede doel moet ik kiezen?
- Stappenplan voor nalaten aan een goed doel
- Meer weten over nalaten aan een goed doel?
- Gerelateerde artikelen over nalaten
Geschatte leestijd: 6 minuten
Waarom nalaten aan een goed doel?
Eigenlijk komt deze vraag op hetzelfde neer als de vraag waarom je überhaupt een goed doel zou moeten steunen. De motivatie daarvoor is voor iedereen anders. Voor de een is het een manier om iets ‘terug’ te geven aan de maatschappij. Een ander geeft vooral vanuit plichtsbesef. Feit is echter dat anderen helpen ons een goed gevoel geeft. Zo kan het voor u ook fijn zijn om (een deel van) uw vermogen na te laten aan een goed doel.
Fiscaal voordeel
Er is ook een praktisch voordeel bij het nalaten aan een goed doel. Organisaties met de ANBI-status hoeven namelijk geen belasting te betalen over het bedrag dat ze ontvangen uit een nalatenschap. Hierdoor kunnen zij uw bijdrage volledig inzetten voor de missie. Bij het regelen van uw nalatenschap aan het goede doel is het dus wel belangrijk om er op te letten of uw beoogde doel de ANBI-status heeft. Dit staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’.
Moet ik per se een testament opstellen?
Bij de verdeling van de eigendommen van een overleden persoon geldt wettelijk gezien het erfrecht. Het is dus wettelijk bepaald wie de erfenis krijgt (en dus ook eventuele schulden). De wet houdt echter geen rekening met uw eigen situatie en wensen. Het zou goed kunnen dat u zelf andere ideeën heeft over de verdeling van uw erfenis. Een testament is nodig om dat officieel vast te leggen.
Daarbij kunt u in uw testament ook vaststellen wie uw nalatenschap moet afwikkelen (de zogenoemde executeur). Dat geeft helderheid voor uw nabestaanden, in een periode dat er veel op hen afkomt.
Nalaten aan een goed doel kan op verschillende manieren
Er zijn verschillende manieren om uw nalatenschap vorm te geven. De twee meest voorkomende vormen zijn een erfstelling en een legaat. Hieronder leest u meer over deze vormen.
1.Erfstelling
U kunt Mercy Ships of een andere stichting aanwijzen als (mede)erfgenaam. In dat geval beslist u om Mercy Ships een percentage of uw gehele erfenis toe te wijzen. Het is belangrijk dat u dit laat vastleggen door een notaris in een testament. Neem contact op met uw eigen notaris of kijk op notaris.nl om er een te vinden.
2. Legaat
Bij een legaat geeft u het goede doel een vastgesteld bedrag uit uw nalatenschap. Dit kunnen ook specifiek beschreven goederen zijn zoals kunstvoorwerpen, verzamelingen of een huis. Dit bedrag of deze goederen zullen dan aan het doel toekomen na uw overlijden. Ook dit moet worden vastgelegd in uw testament door een notaris.
Tekst gaat verder onder de foto.
De bestemming van uw nalatenschap
U heeft de mogelijkheid om in uw testament een speciaal project aan te wijzen, waaraan u uw geld wilt besteden. Bijvoorbeeld een project waarbij u bijzonder betrokken bent. Het is wel belangrijk dit duidelijk aan te geven. Een notaris kan hier goed advies over geven.
Welk goede doel moet ik kiezen?
‘Er zijn zoveel goede doelen, maar ik kan ze niet allemaal steunen. Welke moet ik kiezen?’ Misschien heeft u zichzelf die vraag al eens gesteld. Het is zeker waar dat er veel verschillende goede doelen zijn. Maar het mooie daarvan is dat u een organisatie kunt kiezen die echt bij u past.
Mensen steunen meestal een goed doel waar ze op de een of andere manier een ‘connectie’ mee hebben. Welk thema vindt ú belangrijk? Denkt u dan als eerste aan gelijkheid, gezondheidszorg, mensenrechten, dierenrechten of toch eerder aan vrede?
Hierbij is het ook belangrijk om te letten op de betrouwbaarheid en effectiviteit van het goede doel. Een indicatie hiervan geeft bijvoorbeeld weer de ANBI-status, maar ook het CBF-keurmerk voor Goede Doelen.
Stappenplan voor nalaten aan een goed doel
Het regelen van een nalatenschap aan een goed doel hoeft niet ingewikkeld te zijn. We werken het hieronder graag voor u uit in 6 overzichtelijke stappen.
Stap 1: Kies eerst de vorm (erfstelling of legaat)
Dit is afhankelijk van wat u precies wilt nalaten aan een goed doel (zie ‘Nalaten kan op verschillende manieren‘)
Stap 2: Kies een executeur
Deze stap is niet verplicht, maar zoals eerder ook genoemd is het zeer aan te bevelen om een executeur te benoemen. Vergeet niet deze keuze met hem of haar af te stemmen. Er zijn ook goede doelen die onder bepaalde voorwaarden kunnen fungeren als executeur.
Stap 3: Laat uw wensen vastleggen
Laat altijd uw wensen vastleggen bij de notaris. Een zelfgeschreven document is wettelijk gezien niet voldoende. Dit kan overigens ook online.
Stap 4: Ontwerptekst beoordelen
Voordat alles officieel wordt, stuurt de notaris u eerst een ontwerptekst die hij/zij opstelt op basis van uw input. Deze ontvangt u – met toelichting – via e-mail of per post. Lees de ontwerptekst goed door.
Stap 5: Het testament ondertekenen
Hiervoor maakt u een (vervolg)afspraak met uw notaris. Daar nemen jullie de tekst nog een keer samen door, waarna u het testament kunt ondertekenen. Goed om te weten: u kan uw testament altijd later nog op ieder gewenst moment aanpassen. Na ondertekening krijgt u een kopie van uw testament opgestuurd. De notaris bewaart het origineel en registreert dit bij het Centraal Testamentregister in Den Haag. Zo is het altijd vindbaar na uw overlijden.
Stap 6: Informeer het goede doel
Deze stap is niet verplicht, maar de organisatie waaraan u (een deel van) uw vermogen na wilt laten vindt het uiteraard fijn om hiervan op de hoogte te zijn.
Meer weten over nalaten aan een goed doel?
Mercy Ships: medische zorg voor ieder mens
Mercy Ships is een internationale organisatie die medische zorg en training mogelijk maakt in Afrika. Dat doen we met ziekenhuisschepen die worden bemand door professionele vrijwilligers. In de ruim veertig jaar dat we bestaan hebben we meer dan 100.000 patiënten een levensveranderde operatie gegeven, en meer dan 43.000 lokale gezondheidswerkers opgeleid.
Nalaten aan Mercy Ships
Overweegt u om Mercy Ships op te nemen in uw testament? Elke gift, klein of groot, waarderen wij bijzonder. Door (een deel van) uw erfenis te schenken aan Mercy Ships zorgt u ervoor dat kinderen en volwassenen toegang kunnen krijgen tot medische zorg. Daarmee kunt u iets bijzonders nalaten: hoop en genezing.
Mercy Ships is een ANBI en in het bezit van het CBF-keurmerk. Uw gift is aftrekbaar van de belasting.