Online jaarverslag 2019

Kijk met ons mee terug én vooruit

Online jaarverslag 2019

Kijk met ons mee terug én vooruit

‘Wij geloven dat we, samen met de landen die we dienen, in staat zijn om een verschil te maken in de levens van duizenden mensen.’

Oprichter Mercy Ships

Wat gebeurde er in 2019?

Een overzicht van de belangrijkste resultaten.

Algemeen

Mercy Ships is een internationale christelijke hulpverleningsorganisatie die gratis chirurgische zorg biedt aan de allerarmsten in ontwikkelingslanden. Dat doen we met honderden professionele vrijwilligers, op het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Op deze pagina nemen we u graag mee in onze resultaten in 2019.

6.493.000

Totale inkomsten

28.247

Donateurs

1.819

Operaties

1.636

Patiënten

7.063

Tandartspatiënten

1.377

Getraind lokaal medisch personeel

Nederlandse bemanning

Per jaar werken er zo’n 1.200 verschillende mensen uit meer dan 40 landen aan boord van het schip. In 2019 stapten 135 vrijwilligers uit Nederland aan boord. Van hen verblijven 26 personen, onder wie 9 kinderen, twee jaar of langer op het schip.

26

Vrijwilligers met een verblijf van twee jaar of langer

109

Vrijwilligers voor een kortere periode

155

Aanmeldingen

Inkoop

Mercy Ships Holland (MSH) heeft onder andere als taak het bevoorraden van de Africa Mercy. Dit doen we in nauwe samenwerking met het International Support Center (ISC) in de Verenigde Staten. Naast veel technische materialen, medicijnen en algemene verbruiksartikelen vormen levensmiddelen en non-foodartikelen het grootste deel van de inhoud van de containers.

28

Verstuurde containers

345.362

Aan gedoneerd gekregen materiaal

Waar ging uw euro naartoe?

81,6 %

Besteding aan de doelstelling

4,8 %

Beheer en administratie

10,5 %

Fondsenwerving

Waar was het schip?

Klik op de rondjes voor uitleg.

1
2
3

Benieuwd wat we in de verschillende landen deden? Klik op een land voor meer uitleg.

De Africa Mercy vertrok in juni 2019 uit de haven van Conakry, de hoofdstad van Guinee aan de westkust van Afrika. In tien maanden tijd verleende Mercy Ships er medische zorg aan meer dan 10.000 mensen.

Met chirurgische en medische interventies voorkwam Mercy Ships dat mensen invalide raken of vroegtijdig overleden. Ook brachten we met de medische zorg hoop in gebieden en aan mensen die geen toegang hebben tot goede zorg.

Bijzondere mijlpaal
In Guinee vierde Mercy Ships ook een bijzondere mijlpaal: op de Africa Mercy werd de 100.000ste chirurgische ingreep in het bestaan van Mercy Ships uitgevoerd. Het ging om een operatie aan een gespleten lip bij een meisje van zeven maanden oud.

102

Orthopedische ingrepen

486

Mond-, kaak- en aangezichtsoperaties

509

Algemene operaties

61

Gezondheidsoperaties voor vrouwen

1254

Professionals opgeleid en begeleid

Er komt heel wat bij kijken om een schip draaiende te houden. Elk jaar in de maanden juni en juli ligt de Africa Mercy voor onderhoud in Las Palmas, Gran Canaria. In deze periode wordt er hard gewerkt om de Africa Mercy klaar te maken voor de volgende werkperiode.

Eens per twee jaar wordt het schip volledig uit het water getild, zodat bijvoorbeeld de romp opnieuw kan worden geschilderd. Verder vindt er tijdens deze periode onderhoud plaats aan bijvoorbeeld de motoren, de airconditioning en de inrichting van het schip.

Vrijwilligers
Net als tijdens de werkperiodes is het werk op de Africa Mercy alleen mogelijk dankzij de inzet van vele kundige vrijwilligers.

Na twee jaar van samenwerking, het opbouwen van relaties en het beoordelen van de medische nood, is de Africa Mercy in augustus 2019 aangemeerd in de haven van Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het is de tweede keer dat Mercy Ships het West-Afrikaanse land bezoekt.

Mercy Ships wilde in een jaar tijd meer dan 1.700 gratis operaties en ruim 8.500 tandartsbehandelingen uitvoeren. Verder was het doel om 1.400 lokale gezondheidsprofessionals te trainen, zodat zij met hun nieuwe vaardigheden en kennis de zorg in hun land verder kunnen verbeteren als Mercy Ships weer vertrekt.

Gratis operaties
Tot en met december 2019 hebben vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy ruim 575 gratis operaties uitgevoerd. Dat had een levensveranderend effect op de betreffende patiënten. Ook zijn bijna 3.100 patiënten geholpen met een tandheelkundige behandeling en 830 Senegalese gezondheidsprofessionals getraind.

De Africa Mercy arriveert in Senegal

85

Orthopedische ingrepen

211

Mond-, kaak- en aangezichtsoperaties

242

Algemene operaties

791

Professionals opgeleid en begeleid

‘De operatie heeft ons leven veranderd… Mohamed heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Hij kan nu écht spelen. Voorheen werd hij snel moe en kwam hij na tien minuten alweer naar huis omdat andere kinderen hem uitlachten. Nu moet ik hem aan het eind van de dag zoeken en mee naar huis nemen omdat hij zo graag buiten speelt.’

Simone
Moeder van Mohamed

Mercy Ships brengt, vanuit het geloof in Jezus, hoop en genezing aan de allerarmsten.

Hoe Mercy Ships werkt

Volgens de ‘Lancet Commission on Global Surgery’ overlijden elk jaar 16,9 miljoen mensen door het ontbreken van veilige, chirurgische zorg. Dat is meer dan drie keer zoveel als het totale aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan HIV, malaria en tuberculose.

Mercy Ships pakt dit probleem op drie manieren aan:

 • Directe medische zorg en chirurgie aan de lokale bevolking
 • Opleiding en begeleiding van lokale gezondheidswerkers
 • Verbetering van de infrastructuur van de gezondheidszorg

Vijf fases
Daarbij hanteert Mercy Ships een op maat gemaakt vijffasen-partnerschapsmodel met elk land waar we worden uitgenodigd. Het doel is om de onderliggende oorzaken van de ongelijkheid op gezondheidsgebied aan te pakken in plaats van alleen de gevolgen. In 2019 werkte Mercy Ships daarom in vijf landen.

1
2
3
4
5

De vijf fases

 • Fase 1 - Sierra Leone

   

  Ondertekenen van het protocol

  Mercy Ships luistert, bouwt relaties op en werkt samen met de regering, het ministerie van Volksgezondheid, andere departementen van de overheid en NGO’s. Een gezamenlijke inspanning heeft een grotere impact. Er wordt een protocol ondertekend, waarbij rekening wordt gehouden met de doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 • Fase 2 - Liberia

  Beoordelen van de noodzaak

  Er wordt een analyse gemaakt van de capaciteitsbehoeften binnen het lokale gezondheidszorgsysteem, waarbij wordt vastgesteld waar de hulp het meest effectief zal zijn. Beoordelingsteams onderzoeken de capaciteit van de chirurgische en ondersteunende diensten, de haven en de veiligheid. Ook leggen ze contacten met de belangrijkste belanghebbenden. Een Advance Team zal de effectiviteit van de inzet van het schip vergroten door de aankomst van het schip voor te bereiden.

   

  Fase 2 - Liberia

 • Fase 3 - Senegal

   

  Inzet van het schip

  Gedurende tien maanden ligt Mercy Ships aangemeerd in de haven van het gastland. Hier bieden we onder andere gratis chirurgische en tandheelkundige zorg voor duizenden mensen. Daarnaast bieden we trainingen en cursussen voor lokale gezondheidswerkers en renovaties van lokale faciliteiten.

 • Fase 4 - Guinee

  Training & ondersteuning

  Projectmedewerkers komen terug om aanvullende instructies te geven en meer te weten te komen over de uitdagingen waar lokale gezondheidszorgprofessionals voor staan bij het implementeren van de geleerde vaardigheden en verkregen materialen. Zij ondersteunen hen waar nodig.

   

  Fase 4 - Guinee

 • Fase 5 - Benin en Kameroen

   

  Evaluatie van de impact

  Teams van Mercy Ships komen terug om te leren hoe het leven van patiënten en getrainde zorgprofessionals is veranderd en wat er vanuit het ziekenhuis en de kliniek is verbeterd. Er worden lessen gedeeld en gebruikt voor toekomstige werkperiodes.

De droom van Mercy Ships

Een wereld waarin iedereen toegang heeft tot goede medische zorg. Dat is onze droom. De komende jaren zetten we nieuwe stappen om die droom waar te maken.

Tweede schip
Mercy Ships neemt naar verwachting eind 2021 een nieuw ziekenhuisschip in gebruik. Daardoor kunnen we meer mensen medische zorg bieden. Tegelijkertijd zijn er twee keer zoveel vrijwilligers en materialen nodig. De komst van het tweede schip betekent dat er een groter beroep gedaan zal worden op Mercy Ships Holland. Daarom is het magazijn alvast gebruiksklaar gemaakt om de eerste goederen voor de Global Mercy te ontvangen. Maar ook op het gebied van ICT, de werving van vrijwilligers en fondsenwerving is Mercy Ships Holland voorgesorteerd op de groei.

De Global Mercy

 • 12 dekken
 • 6 operatiekamers
 • 7.000 m² ziekenhuisoppervlakte
 • 199 bedden
 • 640 bemanningsleden

Artist impression van de Global Mercy

‘De ervaringen hier maken ons rijk. Niet in geld, maar in levenservaring. Ik weet elke dag weer zo zeker dat ik anderen tot zegen kan zijn. Als moeder, in de community, in alle taken die op me afkomen.’

Janneta van den Bosch
Vrijwilliger en moeder aan boord

Over Mercy Ships

Wij geloven dat medische zorg voor ieder mens beschikbaar moet zijn. Daar draagt Mercy Ships aan bij.

Met ons grootste ziekenhuisschip ter wereld, vol professionele vrijwilligers, maken we door operaties en trainingen chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten. Wij houden van mensen en ieder mensenleven is het waard om voor te vechten. Dat maakt ons werk betekenisvol en creëert impact.

We bieden onze vrijwilligers en donateurs de kans om hun eigen leven te verrijken door onderdeel te zijn van ons verhaal. Met elkaar geven we nieuwe hoop en toekomstperspectief aan de mensen die we behandelen, zodat ze met zelfvertrouwen weer mee kunnen doen in hun eigen leefomgeving. Wij geven geloof, hoop en liefde door.

Medische zorg voor ieder mens.