Op de Dag van de Medisch Technicus, 21 oktober 2024, opende Mercy Ships Nederland een medisch-technische werkplaats in het magazijn van het Europees Distributiecentrum in Rotterdam. Simon Bor, medisch technicus bij Mercy Ships, opende de werkplaats van waaruit hij zelf medische apparatuur onder handen neemt voordat deze naar de ziekenhuisschepen worden verscheept.
Simon Bor: “De medisch-technische werkplaats stelt ons in staat om medische apparatuur – voordat het naar onze ziekenhuisschepen gaat – alvast te registreren, in te regelen en te testen. De apparatuur wordt in Rotterdam geleverd en verscheept. Doordat ik dan alvast voorwerk verricht, zijn de medisch technici aan boord veel minder tijd kwijt aan het inregelen van het materiaal. Ook denk ik mee in de aanschaf van nieuwe of vervangende apparaten. Op deze manier borgen we dat er voor onze patiënten altijd professionele en goedwerkende apparatuur beschikbaar is, zodat we hen de kwaliteit van zorg kunnen bieden die ze verdienen.”
Medische techniek: een onmisbare schakel
De rol van medisch technicus is een onmisbare schakel in het werk van Mercy Ships: zonder onderhoud aan de medische apparatuur komen operaties uiteindelijk stil te liggen. Aan boord van beide ziekenhuisschepen werken op dit moment 7 medisch technici, waaronder 2 Nederlanders.
In het geven van medische trainingen richt Mercy Ships zich ook op het medisch technisch vakgebied. Naar schatting is 40 – 97 % van de medische apparatuur in lage- en middeninkomenslanden buiten gebruik. Een belangrijke oorzaak hiervan is het gebrek aan medisch technici in deze landen. (The Lancet) Door mensen in diverse Afrikaanse landen op te leiden tot medisch technicus, probeert Mercy Ships ervoor te zorgen dat méér apparatuur in gebruik blijft, waardoor er dus ook méér mensen toegang krijgen tot zorg van goede kwaliteit.