Je was hostess (gastvrouw) aan boord, wat houdt deze functie in?
“Je maakt de bedden en hutten klaar voor de nieuwe vrijwilligers en gasten die komen. Als ze aan boord arriveren, verwelkom je ze en breng je ze naar hun hut. Verder help je bij bijeenkomsten. We zorgen dan dat de ruimte klaarstaat en er te eten en drinken is. En daarnaast bak je zelf koekjes voor de bijeenkomsten en de nieuwe vrijwilligers en gasten. Ik had toen ik kwam niet echt ervaring in het werk als gastvrouw, maar het zijn bijna allemaal werkzaamheden die je thuis ook doet. Moeilijk is het niet.”
Wat zijn de leuke en lastige dingen van dit werk?
“Het is erg leuk dat je mensen ontmoet als ze net op het schip aankomen en ervoor te zorgen dat ze zich gelijk thuis en op hun gemak voelen. Ze zijn je altijd erg dankbaar als ze na een lange reis een opgemaakt bed zien, met zelfgebakken koekjes. Soms komen mensen laat aan op het schip en de late vluchten in Benin hadden vaak vertraging. Dan moest je opblijven totdat de mensen aankwamen op het schip. Dat was niet lastig, maar af en toe lag je liever al op bed dan dat je om 1.00 uur nog op iemand zit te wachten.”
Hoe ben je met Mercy Ships in aanraking gekomen?
“Via een gemeentelid uit de kerk. Hij werkt bij de Baanderij in Gouda en kent Mercy Ships. Hij vond het wel wat voor mij en toen ben ik gaan kijken op internet. Ik ben meegegaan omdat ik graag een keer naar Afrika wilde om vrijwilligerswerk te doen. Ik vind het dankbaar werk omdat je mensen met heel weinig al blij kan maken.”
Hoe was het in Benin?
“Super! Het is was wel erg warm en vochtig, daar moet je wel even aan wennen. Gelukkig is er airco op de Africa Mercy. Het was niet mijn eerste keer Afrika, ik ben eerder in Oeganda geweest. Net als dat in Europa elk land anders is, zijn de landen in Afrika ook niet allemaal hetzelfde. Oeganda is groener en ook minder warm en vochtig toen ik daar was. Daarnaast vond ik de mensen in Oeganda wat vriendelijker. In Benin speelt Voodoo een grote rol en dat merkte je vaak wel.”
Voldeed het wonen en werken aan boord aan de verwachtingen?
“Ja, het is heel leuk om met zoveel mensen op een schip te werken. Je werkt met mensen uit verschillende landen, maar dat belemmert je werk niet omdat je, in het geval als hostess, je ervoor wilt zorgen dat alles goed geregeld is en dat iedereen zich op zijn gemak voelt op het schip.”
Gaf het werk je voldoening?
“Ja, ondanks dat je niet direct helpt aan de verbetering van het leven van een patiënt, zorg je er wel voor dat de mensen die dat wel doen, hun werk goed kunnen uitvoeren. En dat doen nog meer mensen op het schip, namelijk ook de mensen die schoonmaken, het eten verzorgen en de mensen die in de Ship Shop werken. Je kan ook naar de patiënten toe en met ze praten en spelen. Zo maak je toch mee wat Mercy Ships voor deze mensen doet.”
Mooiste/leukste herinneringen aan je tijd aan boord?
“In mijn eerste week aan boord bracht de president van Benin een bezoek aan de Africa Mercy. Voor mij was alles nog een beetje onwennig en het was een hele happening. Gelukkig is alles goed gegaan en was iedereen tevreden.”
Hoe is het om met zoveel mensen uit verschillende culturen samen te wonen en werken?
“Erg leuk! Je leert zo een aantal andere culturen kennen, hoewel ik voornamelijk met mensen uit een westerse cultuur samenwerkte. Ik sliep op de enige tienpersoonskamer aan boord. Dat ging goed, het is me heel erg meegevallen. Toen ik er was, waren er maar drie weken dat er echt tien mensen waren. Qua drukte viel het me alles mee. Iedereen hield wel rekening met elkaar.”
Wat deed je zoal in je vrije tijd?
“Dan zat ik in Midships (de huiskamer van het schip) om wat te relaxen, te lezen of een spelletje te doen. In de weekenden ging ik vaak wat doen met andere mensen van het schip. Naar de markt of een dag weg naar een andere stad. Er zijn altijd wel mensen die ergens naar toe gaan, dus je kan altijd wel met iemand mee.”
Hoe was het om weer naar huis te gaan en om afscheid te nemen?
“Afscheid nemen was wel lastig, omdat je veel samen met de bemanningsleden doet. Maar ik leefde ook wel weer toe naar mijn vertrek. Ik had toen namelijk net een huis gekocht en was erg benieuwd hoe het ging met de verbouwing. Terug in Nederland moest ik wel weer even acclimatiseren en niet alleen qua weer. Je gaat weer aan het werk en veel dingen ‘moeten’ dan weer. Dan mis je wel het wat meer relaxtere leven op het schip.”
Ben je door dit avontuur bij Mercy Ships veranderd?
“Ik ben dankbaar voor wat ik zelf allemaal heb thuis en hoe goed we het eigenlijk hebben in Nederland. Daar word je wel op gewezen als je in Afrika bent. Ik zou wel graag nog een keer naar Afrika willen om vrijwilligerswerk te doen. Het is dankbaar werk en je leert jezelf ook beter kennen daardoor. Of dat aan boord is? Dat sluit ik niet uit!”
[Interview: mei 2017]
Voor u ook interessant:
Het is 2011 als Miranda Vermeulen als verpleegkundige aan de slag gaat. Maar al tijdens haar studie neemt ze zich voor om ooit b...
Mercy Ships streeft ernaar om veilige chirurgische zorg toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen aan boord van haar var...
De interesse in Mercy Ships en de gratis chirurgische zorg die ze bieden heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van de Ni...