‘Wit en bruin brood, verrassingsbrood, krentenbollen, stokbroden, Zweeds brood, stromboli, Ik probeer altijd nieuwe dingen uit. Normaal werk ik samen met een andere bakker, maar ik ben de gelukkige die nu voor de 140 vrijwilligers mag bakken die op het schip zijn tijdens de feestdagen.’ We stellen je graag voor aan een vrijwilliger van Mercy Ships met een bijzonder achtergrondverhaal: Harry Reitsma. We vroegen hem hoe Kerst eruitziet op het schip en – natuurlijk – wat hij gaat bakken. Ook deelt hij met ons een heerlijk recept om zelf te maken.
Tip: bekijk onderaan Harry’s recept voor stromboli!
Harry is een stoere man, met een flinke snor en een glinstering in zijn ogen. Hij ziet eruit als een echte zeeman, maar hij vaart nog helemaal niet zo lang mee. Voordat hij in 2018 aan boord stapte op de Africa Mercy was hij namelijk vrachtwagenchauffeur. Vanuit Nederland reed hij door heel Europa. Harry: ‘In 2016 kreeg ik een e-mail van Mercy Ships om kennis te maken met de organisatie. Ik heb toen een geweldig weekend gehad, maar ze hadden helaas geen chauffeur nodig en ik was een beetje teleurgesteld. Ze hadden wel een bakker nodig en iemand zei tegen me: “Misschien kun je je wel laten omscholen tot bakker.” Ik was niet echt overtuigd – nog niet tenminste.’
‘Ik voelde diep van binnen dat ik deze keuze moest maken’
Een nieuw beroep
Harry was erg enthousiast over Mercy Ships, maar twijfelde over de omscholing. Maar begin 2017, zes-zeven weken na zijn bezoek aan het schip, schreef hij zich toch in voor een online opleiding tot bakker en vond een stageplek. ‘Ik voelde diep van binnen dat ik deze keuze moest maken en bakker moest worden. Heel anders dan mijn vorige baan, waar ik een beetje inrolde. Ik had namelijk mijn groot rijbewijs uit mijn diensttijd en kon zo aan de slag als chauffeur. Maar deze keer was het anders, bakker worden werd mijn doel. En met dat doel voor ogen lukte het me om er hard voor te werken. Want het was best een vermoeiende tijd. De stage deed ik namelijk naast mijn baan als vrachtwagenchauffeur – zo’n 70 uur per week. Het studeren deed ik op de momenten dat ik moest rusten tijdens een rit.’
Harry kreeg loon naar hard werken, want in de zomer van 2018 zei zijn stagebegeleider dat hij klaar was om alleen te gaan bakken. Harry liet er geen gras over groeien en een week later was hij in de haven van Las Palmas, Tenerife. Hier bereidde hij zich voor op zijn eerste avontuur op de Africa Mercy in Guinee.
Van Poolse pretzels tot Zweeds brood
Broodbakken is geen routineklus voor Harry. Hij is altijd bezig met zijn “klanten” en experimenteert met brood uit verschillende culturen. ‘Ik probeer van elke nationaliteit op het schip iets te bakken. Dan vraag ik aan die collega’s wat voor brood zij thuis eten en of ze mij aan een goed recept kunnen helpen. En dan ga ik het uitproberen en het recept bijstellen, want het gaat niet altijd in een keer goed. Momenteel ben ik aan het oefenen met Zweeds brood. Maar als het goed gaat, is het vaak wel een succes. De Poolse pretzels en de stromboli, bijvoorbeeld, bak ik nu vaker. En het leuke is, die nieuwe broden zijn altijd als eerste weg,’ zegt een trotse Harry.
Foto’s: Gerrit van den Noort
Kerst op de Africa Mercy
Maar toen kwam 2020 en moesten wij ons, net als iedereen, aanpassen. In september van 2020 besloot Harry om terug te komen naar het schip voor minimaal elf maanden. ‘We doen allemaal ons stinkende best en proberen er het beste van te maken. Maar het is wel anders. Het is een stuk rustiger, we houden allemaal afstand tot elkaar, dragen mondkapjes en mensen trekken zich eerder terug in hun hut. Toch zijn we van plan om van Kerst wel echt een feest te maken. Van mij kan de crew in ieder geval een Franse brioche en een vier lagen chocoladebrood in de vorm van een ster of kerstboom verwachten.’
Harry’s droom
‘Ik ben zo dankbaar voor het werk dat ik hier mag doen. Ik leer veel en met het brood dat ik bak krijgen mijn collega’s weer energie om de mensen te helpen die dat het hardst nodig hebben. En, ik werk op de zoetste afdeling van het schip’, zegt Harry lachend. ‘Maar dat is niet mijn hele verhaal. Toen ik voor het eerst in Guinee was, kreeg ik een nieuw doel voor ogen. Ik zag daar kinderen die elke dag één maaltijd te eten hadden, en soms dat nog niet eens. Voor die kinderen zou ik heel graag broodbakken. Ik hoef nog lang niet met pensioen. Laat mij nog maar even brood bakken, voor die kinderen.’
Harry’s recept voor de feestdagen: stromboli
Het recept dat Harry met ons deelt is perfect voor de feestdagen: lekker en makkelijk uit te voeren. En zijn stromboli past ook goed bij Mercy Ships, want net als de vrijwilligers is het gerecht een internationale combinatie. In dit geval: Italiaans en Amerikaans.
Ingrediënten
- – pizzadeeg (basisrecept)
- – 150 gram ham
- – 100 gram mozzarella
- – 100 gram geraspte belegen Goudse kaas – 3 eetlepels dijonmosterd
- – 2 fijngesneden bosuien
- – 1 losgeklopt ei
- – 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Start met het recept als de deeg begint te rijzen
- 1. Verwarm de over voor (200 ˚C)
- 2. Rol het deeg uit tot een langwerpige lap en smeer deze in met de mosterd. Verdeel hierover de bosui, ham, mozzarella en Goudse kaas.
- 3. Rol met een deegroller het deeg op vanaf de lange kant en leg op een bakplaat met bakpapier met de naadkant naar beneden.
- 4. Smeer het deeg in met losgeklopt ei en verdeel de Parmezaanse kaas erover. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en de kaas is gesmolten.
- 5. Snijd de stromboli in plakken, serveer direct en tast toe!