“Elke dag begonnen we met een korte overdenking, op donderdag met het gezamenlijk zingen van gospels. De hele bemanning zong dan uit volle borst mee, zo’n veertig mannen bij elkaar. Best indrukwekkend.” Arjan Dekker denkt met een goed gevoel terug aan de opknapbeurt van de Africa Mercy. Op dit schip geven chirurgen, artsen en verpleegkundigen kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden gratis medische zorg. In de zomer hebben de medici verlof en wordt het schip grondig gerenoveerd en opgeknapt. Naast Arjan droegen ook Gerard van de Breevaart en Peter Jan Moerman bij.
Roestige relingen aanpakken
“Het kostte ons tien vakantiedagen. Daarentegen betaalde de IHC Foundation de vliegreis naar het Afrikaanse Durban en de verblijfkosten. Met z’n drieën deelden we een zespersoonshut. Nu de medici op verlof waren, werd het schip bevolkt door zo’n 150 technici en onderhoudsmensen”, zegt Arjan, scheepsbouwkundig ontwerper op de afdeling Projecten bij IHC Holland. Al die vrijwilligers – van Amerikanen en Britten tot Afrikanen, Nederlanders en Finnen – werden in diverse projectploegen verdeeld. De ene ploeg richtte zich op onderhoud in de machinekamer, de andere meer op werktuigen aan dek. “Onze ploeg deed alles wat daar buiten viel: roestige relingen aanpakken, vloeren repareren, deuren vervangen, noem maar op.”
Olifanten aaien
“Interessant om te horen wat al die mensen beweegt om vrijwillig aan dit schip te werken”, zegt Arjan. “In het tussenweekend maakten we een bustour door Durban, gingen we naar het strand en regelden we vervoer om met enkele andere deelnemers op safari te gaan.” Kwazulu-Natal biedt de kans om de Big Five te zien. “Vet”, roept Gerard, werkvoorbereider bij IHC Interior. “Je ziet er dieren die je niet in je achtertuin tegenkomt; naast zebra’s en giraffen ook leeuwen en neushoorns.” Het IHC-drietal kreeg zelfs de kans om, in het bijzijn van een ranger, overstekende olifanten aan te raken. “Alleen al voor de indrukwekkende natuur wil ik nog een keer naar Zuid-Afrika terug”, zegt Gerard.
Belangeloze inzet
Peter Jan, constructeur van hameraccessoires bij IHC IQIP in Kinderdijk, kende de Africa Mercy al. “Voor mij een kans om een keer bij te dragen aan het mooie werk dat vanaf dit schip wordt gedaan. Arjan en Gerard kende ik nog niet. Bij de ontmoeting op Schiphol klikte het meteen. Anderen op het schip kregen de indruk dat we elkaar al jarenlang kennen. Het meest bijzondere voor mij was het samen starten van de dag, maar vooral de belangeloze inzet van al die vrijwilligers aan boord. Eerder werkte ik ook kort als vrijwilliger op de Logos Hope, een schip van een andere organisatie die educatieve, christelijke literatuur verspreidt. Een mooie ervaring, zo’n vrijwillige inzet.”
Snel contact maken
Ook Gerard was altijd al op zoek om vrijwilligerswerk elders in de wereld te doen. “Nu werd me dat min of meer op een presenteerblaadje aangeboden. In mijn werk ben ik altijd met hout bezig. Dat heb ik daar niet gezien; het was vooral roestig staal. Door het samenwerken, maak je snel contact. Je zit immers letterlijk met elkaar in hetzelfde schuitje. Samen ben je bezig om iets moois te maken van wat eerst een bende is. Al na een paar dagen klussen zagen we al resultaat. Dat geeft voldoening.”
Met toestemming van Royal IHC overgenomen uit het IHC-personeelsblad ‘Kompas’, oktober 2015
Voor u ook interessant:
De interesse in Mercy Ships en de gratis chirurgische zorg die ze bieden heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van de Ni...
Als je door de gangen van het ziekenhuis op de Global Mercy loopt zou je bijna vergeten dat je op een schip bent. Zodra je het k...
Debbie Abbenhuis (31) werkt sinds vorig jaar als medisch vrijwilliger op de Global Mercy. Vanuit Sierra Leone vertelt ze over he...