Ziekenhuistour: de onontdekte dekken 3 & 4
Ga naar de pagina van Sanne VlastuinEen nieuwe update vanuit de Global Mercy.
In de afgelopen tijd heb ik weer nieuwe delen van het schip gezien en ben ik overgestapt naar de ‘Galley’ (keuken). Mijn ouders waren afgelopen week op het schip, en dus konden we vorige week donderdag samen de ziekenhuistour doen. In een kleine groep van vijf mensen verkenden we onder leiding van een gids dek 3 en 4, waar het ziekenhuis zich bevindt. Normaal is het ziekenhuis verboden terrein omdat er veel werkzaamheden plaatsvinden. Dat bleek wel toen we onze voet over de drempel zetten; delen van het plafond zijn verwijderd om gemakkelijk bij de bedrading en buizen te kunnen komen. Gevolg is dat er veel losse delen op de grond staan en veel kabels uit het plafond hangen. Om in februari in Dakar aan de slag te gaan, is het noodzakelijk om hier alle puntjes op de ‘i’ te zetten.
Het ziekenhuis heeft een totale oppervlakte van ongeveer 7.000 vierkante meter. De tour begon in een aantal patiëntenkamers, waar zojuist een aantal monitoren een update hadden gekregen om vitale functies af te lezen. De patiëntbedden zijn speciaal ontworpen voor de Global Mercy. Onder het bed is ruimte voor de verzorger om te kunnen overnachten. In totaal heeft het schip zes operatiekamers. Hier zagen we dat ze bezig zijn met de toevoer van onder meer zuurstof en de operatielampen. In de operatielampen kan een lens geïnstalleerd worden die beelden kan sturen naar een andere ruimte binnen het schip. Met deze live-beelden kunnen lokale chirurgen tijdens een operatie in die andere ruimte de handelingen observeren en zodoende getraind worden. Eén van de doelen van Mercy Ships is namelijk om de medische zorg te verbeteren in het land waar ze actief zijn en kennis over te dragen.
In de sterilisatieruimte is ‘high tech equipment’ geplaatst om de chirurgische instrumenten te steriliseren. Het lijkt eigenlijk op een grote versie van een doorzichtbare afwasmachine. In het laboratorium kregen we uitleg over een nieuwe microscoop die beelden kan verzenden naar de Verenigde Staten, van waaruit de beelden bestudeerd worden door een professioneel. Binnen vijf minuten kan een rapport met bevindingen teruggestuurd worden. We sloten de tour af met een bezoek aan de tandartspraktijk en de apotheek, waar grote schuifbare kasten zullen dienen als opslag van de medicijnen. Het is duidelijk dat er nog veel werk voor de boeg is in de komende drie maanden, maar we vertrouwen op Gods leiding in deze fase van voorbereiding.
Tijdens een ‘All hands meeting’ op maandagochtend is ons verteld dat er binnenkort een team start met het maken van 360 graden beelden van het schip. Omdat het ziekenhuis op dit moment nog niet ‘af’ is, zullen in november eerst beelden gemaakt worden van alle andere dekken. In januari zal dan het ziekenhuis volgen. Op deze manier is het mogelijk om digitaal door het schip te lopen, wat een goed beeld zal geven van hoe het schip er van binnen uitziet en hoe het is om hier aan boord te wonen. Als ik deze link binnenkrijg voordat mijn tijd erop zit, zal ik deze hier zeker delen.
In de bijeenkomst van donderdag kregen we meer te horen over het HOPE (Hospital Out-Patient Extension) centrum. Dit centrum is een bestaand, gerenoveerd gebouw in een haven waar Mercy Ships op een gegeven moment opereert dat bedoeld is om te dienen als een patiëntenzorgcentrum. Wanneer patiënten hun gratis behandeling hebben ontvangen, volgt er vaak een periode van lichamelijk en/of mentaal herstel. Om dit voor zoveel mogelijk patiënten zo aangenaam en voorspoedig mogelijk te maken en tegelijkertijd zoveel mogelijk patiënten te kunnen behandelen, biedt dit centrum ruimte om patiënten na behandeling op te vangen. Ze krijgen hier onder meer een slaapgelegenheid, maaltijden, vervoer van en naar het schip voor medische afspraken en aandacht van de vrijwilligers die werken in het HOPE centrum. Mercy Ships is in 2009 begonnen met het opzetten van deze centrums in de landen waar ze in de haven lagen. Wanneer het schip de haven weer verlaat, blijft het gebouw veelal bestaan als gezondheidszorgfaciliteit voor de bevolking. Het filmpje tijdens de bijeenkomst liet ons beelden zien van het HOPE centrum. Het was mooi om te zien hoeveel kinderen de mogelijkheid krijgen hier aan te sterken en activiteiten te doen met andere kinderen. Er gaat veel hoop uit vanuit het HOPE centrum, en dat is belangrijk. Hoop speelt namelijk een grote rol in het lichamelijk en mentaal herstellen na een operatie. Zoals een arts binnen Mercy Ships ooit zei: ‘Als hoop in de toekomst geloofwaardig wil zijn, dan moet ze in het heden tastbaar zijn’.
Terwijl wij ons hier klaarmaken voor de ‘field service’ vanaf februari 2023, is de Africa Mercy momenteel in field service in Dakar, Senegal. Inmiddels zijn ze aanbeland in week 33 van operaties. Op dit moment voeren ze onder meer aangezichtschirurgie uit. Helaas heeft Covid-19 het schip gevonden en zijn er veel beperkingen. Vanuit de Global Mercy leven we veel met de Africa Mercy mee, en dat is andersom ook het geval. Beide schepen bereiden zich daarnaast voor op de overdracht van crew, inboedel en meer van de Africa Mercy naar de Global Mercy, wat al over minder dan acht weken van start zal gaan. Hoe dit er precies uit zal zien, is mij nog niet bekend, maar daar horen we binnenkort waarschijnlijk meer over. Benieuwd naar een patiëntverhaal van de field service van de Africa Mercy in Senegal? Klik dan op deze link om kennis te maken met Cire.
Vorige week maandag mocht ik switchen van het huishoudingteam naar het keukenteam. De eerste twee dagen werkte ik in het ‘rode’ team, waarna ik overging naar het ‘groene’ team. Als het goed is, blijf ik in het groene team werken tot aan het einde van mijn dienst. De teams wisselen elkaar doordeweeks af en om de week is het ook de bedoeling het weekend te werken. Het werk en de tijden zijn compleet anders. De eerste dagen in de keuken waren zowel qua routine als qua mensen wennen, maar dat is natuurlijk binnen elke nieuwe situatie het geval. Binnen het groene team ben ik begonnen op de ‘koude’ kant. Dit betekent dat ik mij vooral bezig houd met al de koude voedselwaren, zoals komkommers, paprika’s, feta, kaas, salades, fruit en meer. Verder sta ik ook geregeld in de ‘scullery’, de afwaskeuken. Het is erg leuk om weer een hele andere kant van het schip te ontdekken. Ik ben blij dat ik de switch heb kunnen maken en hier de rest van mijn tijd aan boord te blijven!
Twee weken geleden mocht ik met mij voegen bij het ‘Worship Team’ van de Global Mercy en samen met hen de muziek verzorgen tijdens onze kerkdienst op zondagavond. Het was erg fijn om met het team muziek te maken.
Gelukkig had ik ook nog wat vrije tijd tussen het werken door om met mijn ouders een deel van het eiland te verkennen. De El Teide (de vulkaan) stond hoog op mijn lijstje en zodoende bezochten we met elkaar het nationale park. Het was erg indrukwekkend om de berg op te rijden; vanaf ongeveer 2.000 meter werd de lucht ineens strakblauw en begaven we ons op een enorme woestijnachtige vlakte, met de vulkaan aan de horizon. Samen liepen we de ‘Roques de Garcia’, een vijf kilometer lange route langs verschillende rotsformaties. Omdat het eiland redelijk klein is, heb je overal een grote kans ‘Mercy Shippers’ tegen het lijf te lopen. Tijdens onze wandeling was dit dus ook het geval. Het is vaak erg makkelijk om elkaar te herkennen; iedereen loopt namelijk in hetzelfde blauw met witte shirt met het logo van Mercy Ships.
In de komende tijd leven we dus toe naar de Africa Mercy die haar ‘field service’ afrondt in Dakar en de hereniging in Tenerife. Wilt u bidden voor een goede afronding van de ‘field service’ in Dakar en voor het projectwerk dat hier in het ziekenhuis wordt verricht?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Heeey San,
Wauw indrukwekkend om te lezen zeg. Wat tof dat je het naar je zin hebt op de nieuwe afdeling. En wat interessant om zo ook meer mee te krijgen over alle voorbereidingen. Heerlijk die vakantie met je ouders, veel verkennen:) Mooi de verbondenheid tussen de 2 schepen! Fijn weekend daar!
lieve Sanne
weer genoten van verhalen en leuk dat je ouders zijn geweest.
we zien uit naar je nieuwe verhalen.
Hartelijke groet.
Lieve Sanne,
Bedankt weer voor het schrijven van al je werkzaamheden aan boord. Lekker een paar dagen genoten van het eiland met pa en ma. Het is daar echt een bedrijf opzich. Hopen en bidden dat alles klaar is voor jullie naar Afrika gaan om de patiënten te helpen. Heel veel succes.
Groeten van Opa en oma
Ha Sanne, boeiend om te lezen hoe het daar is. Wat een prachtig en echt ziekenhuis wordt dat, en dan die bedden waaronder iemand kan slapen…wat een uitvinding!
Heel leuk en interessant om te lezen..
Dank je wel voor het delen, we leven met je mee. Geniet van deze bijzondere periode.
Hartelijke groeten van Erik en Lies, Stefan, Martijn en Maaike
Ha Sanne,
Mooi om te lezen, mooi werk doet merci ship. Bijzonder dat je daar onderdeel van mag zijn.
Leuk dat je ouders er waren.
Groet Inge