Terugblik: Global Mercy in Senegal 

De eerste werkperiode van de Global Mercy is succesvol afgerond. Met 1184 vrijwilligers uit 59 landen en 272 day crew-werkers zijn er 794 operaties uitgevoerd en meer dan 600 medische professionals getraind. Bekijk hier het filmpje met een terugblik op de Global Mercy in Senegal en Gambia.

Nu: Global Mercy in Sierra Leone  

Inmiddels ligt de Global Mercy sinds een aantal weken in Sierra Leone. Het is de zesde keer dat Mercy Ships aanmeert in het land. De Global Mercy blijft hier tot juni 2024. De medische nood in Sierra Leone is hoog: in het land met meer dan 8 miljoen inwoners zijn er slechts 5 algemeen chirurgen. Ter vergelijking: Nederland telde in 2022 in totaal 1421 algemeen chirurgen op ruim 17 miljoen inwoners. De schattingen van het aantal noodzakelijke, maar niet uitgevoerde operaties loopt op tot wel 91%. Mercy Ships wil tijdens de werkperiode circa 2.350 patiënten opereren aan boord van de Global Mercy. Naast operaties zal Mercy Ships opleidingen en trainingen verzorgen binnen de specialismes chirurgie, verpleging, biomedische techniek, steriele verwerking en anesthesie.

2024: Africa Mercy naar Madagaskar  

De Africa Mercy ligt sinds maart 2023 in Zuid-Afrika voor groot onderhoud. Het onderhoud is nog in volle gang en duurt in totaal een klein jaar. Tot de belangrijkste projecten behoren: 

  • onderhoud aan de romp en roeren (buitenzijde schip); 
  • opzetten van de apotheek; 
  • complete renovatie van de eetzaal en kombuis; 
  • upgraden van het IT-systeem waardoor de functionaliteit en prestaties van het schip in de operatiekamers aanzienlijk zullen verbeteren; 
  • verbouwing ziekenhuisgedeelte met nieuwe radiologie-, laboratorium- en sterilisatieapparatuur.  

Al deze vernieuwingen, maar heel in het bijzonder de vernieuwing van het ziekenhuisgedeelte, zullen Mery Ships in staat stellen om een nog hogere standaard van zorg te bieden aan patiënten. Vanaf februari 2024 is de Africa Mercy in Madagaskar; de eerste werkperiode met het gerenoveerde schip. Intussen zijn de voorbereidingen in Madagaskar in volle gang en zoeken de landenkantoren van Mercy Ships naar vrijwilligers voor aan boord. 

Parallel aan de opknapbeurt van het schip geeft Mercy Ships 8 cursussen in Zuid-Afrika om de vaardigheden en kennis van gezondheidsprofessionals te vergroten, zoals de veiligheid van de anesthesiezorg.

De Africa Mercy tijdens refit in Durban, Zuid-Afrika.