Mercy Ships is blij dokter Mark Shrime als nieuwe Internationaal Medisch Directeur te kunnen verwelkomen. Dit tijdens een bijzondere nieuwe periode voor zowel de organisatie, als voor Afrika. Dr. Mark Shrime is al geruime tijd als arts actief bij Mercy Ships. Sinds 2008 werkt hij 2 keer per jaar als vrijwillig KNO-Hoofd/hals-chirurg op de Africa Mercy. Ook is hij sinds 2016 actief als KNO consultant op het schip.
‘Marks persoonlijkheid, achtergrond en enorme ervaring binnen de wereldwijde chirurgie maken hem de juiste persoon om deze strategische functie binnen Mercy Ships in te vullen’, zegt Mercy Ships CEO Gert van de Weerdhof. Dr. Shrime zal werkzaam zijn vanuit het hoofdkantoor in Texas, maar ook geregeld actief zijn op de Africa Mercy, Global Mercy en het vasteland van Afrika.
‘Om oneerlijkheid en ongelijkheid in de zorg te voorkomen moet veilige, betaalbare en tijdige chirurgische zorg een onmisbaar deel van het zorgsysteem worden’, zegt Dr. Shrime. Hij kijkt er naar uit om nog nauwer met de gedreven professionals van Mercy Ships samen te werken. Ook hoopt hij dat Mercy Ships de medische nood kan verminderen in de landen waarmee zij samenwerken, en de resultaten voor patiënten kunnen verbeteren.
Een zeer ervaren arts
Dr. Shrime’s achtergrond maakt hem erg geschikt voor deze rol. Hij voltooide zijn studie geneeskunde in 2001 aan de universiteit van Texas. Hierna volgde hij nog verschillende programma’s, waaronder een master Global Health aan de prestigieuze Harvard University. Naast zijn werk voor Mercy Ships is dr. Shrime ook docent aan bovengenoemde universiteit.
Voordat Dr. Shrime bij Mercy Ships werkte, was hij onder andere actief als oprichter en directeur van het Center for Global Surgery Evaluation in het Massachusetts oor- en oogziekenhuis en als onderzoeksdirecteur van het Harvard Programma in International Surgery en Social Changes.
‘Dit is dus waar ik al die jaren voor getraind heb’
Dr. Shrime gaf aan dat er ondanks dit uitgebreide CV altijd iets miste. ‘Voor iets waar ik 15 jaar voor heb geleerd, vond ik wat ik deed helemaal niet leuk’, zegt hij. ‘Ik haatte het oprecht om dokter te zijn.’ Totdat er in 2008 verandering in zijn leven kwam. Dr. Shrime ging aan boord van de Africa Mercy. Toen hij de trap afliep naar het ziekenhuis kostte het maar even of hij zei: ‘Oh, dit is dus waar ik al die 15 jaar voor getraind heb.’
Eén patiënt springt er voor de dokter in al die jaren bovenuit: Emmanoel, een 3-jarig jongetje uit de republiek van Congo. Hij kon moeilijk ademen. De dokters kwamen er uiteindelijk achter dat hij een plek bij zijn gehemelte had die zijn luchtwegen blokkeerde.
Emmanoel’s vader werkte in de haven. Toen hij hoorde dat er een ziekenhuisschip zou komen kocht hij een kalender, en streepte alle dagen af tot de aankomst van de Africa Mercy in Congo in 2013. Toen hij met Emmanoel naar de patiënt screening ging, was zijn ademhaling zo moeizaam dat anderen in de rij Emmanoel en zijn vader voorlieten, zodat hij als eerst gezien kon worden door de medewerkers van Mercy Ships.
‘Eén dag na aankomst van het schip in Congo lag Emmanoel al in de operatiekamer’, herinnert Dr. Shrime zich. Bij de operatie verwijderde Dr. Shrime met succes de massa uit het gehemelte van Emmanoel. Dr. Shrime bewaart sindsdien een foto van hem. Op de foto houdt Emmanoel een bordje vast waar op staat, ‘Hey Mark! Ik ben helemaal beter!!’
Kijkend naar de toekomst
Dr. Shrime neemt de rol van Internationaal Medisch Directeur op zich tijdens een historische periode voor Mercy Ships. Een nieuw schip, dat helemaal gebouwd is om als ziekenhuis dienst te doen, is bijna klaar voor gebruik. De dubbele vloot zorgt er binnenkort voor dat de capaciteit voor operaties en trainingen twee keer zo groot wordt. ‘En die training,’ zegt Dr. Shrime, ‘zal van levensbelang zijn in de landen waar Mercy Ships opereert.’
‘Het aantal mensen dat hulp nodig heeft is enorm, terwijl het aantal artsen zo klein is,’ zegt hij. Verschillende onderzoeken laten zien dat veel landen in Midden- en Zuid-Afrika slechts 1 arts hebben op meer dan 100.000 mensen. Dr. Shrime gelooft dat het helpen opbouwen van een zelfstandig werkend chirurgisch systeem één van de oplossingen is in de landen waar Mercy Ships werkt. ‘Zonder een werkend systeem blijven enorm veel mensen onbehandeld,’ zegt hij. Deze groep onbehandelde mensen wil Dr. Shrime samen met de Afrikaanse overheden en de andere medische partners helpen.
‘De gedachte dat gezondheid een recht is zolang je het kan betalen willen wij de wereld uit helpen,’ zegt Dr. Shrime.