Met een groei van 11 % aan inkomsten kijkt Mercy Ships Holland dankbaar terug op het uitzonderlijke jaar 2020. Ondanks de coronacrisis groeiden de inkomsten voor het 5e jaar op rij, met een totaalopbrengst van € 7.206.000. Met de komst van de Global Mercy in het vooruitzicht geeft dit bijzondere reden tot dankbaarheid. Op de Africa Mercy in Senegal werden – ondanks het eerdere vertrek – 1.407 operaties uitgevoerd en ruim 1.200 trainingen gegeven.
Met deze resultaten heeft Mercy Ships de gestelde doelen voor de missie in Senegal voor het grootste deel kunnen behalen. Om in te spelen op de beperkingen die de coronapandemie met zich meebracht vond Mercy Ships andere manieren om haar missie uit te voeren. Bijvoorbeeld door het bieden van online trainingen voor Afrikaanse zorgprofessionals, ondersteuning van lokale klinieken met kennisoverdracht en het doneren van grote aantallen medische beschermingsmaterialen aan verschillende landen.
Hoop en genezing
Jan van den Bosch, bestuursvoorzitter Mercy Ships Holland: ‘2020 was een moeilijk jaar, waarin we met pijn in ons hart moesten besluiten om tijdelijk fysiek niet aanwezig te zijn in Afrika. Tegelijkertijd hebben we gelukkig wel heel veel kunnen betekenen voor de bevolking van Afrika. Meer dan 1,5 miljoen beschermende middelen als mondkapjes, jassen en schoenen werden gedoneerd aan 11 Afrikaanse landen. Lokale gezondheidswerkers kregen online training en konden zo doorgaan met het uitvoeren van medische behandelingen. Zo kon onze missie van hoop en genezing brengen voor de allerarmsten doorgaan.’
Het werk van Mercy Ships in Nederland
Het Nederlandse kantoor van Mercy Ships speelt een belangrijke rol in het werk van Mercy Ships wereldwijd. Het European Distribution Center (EDC) in Rotterdam verscheepte in 2020 28 containers met goederen naar de Africa Mercy, en nog eens 11 containers en 12 luchtvrachten medische beschermingsmiddelen naar Afrika. Het aantal giften in natura en kortingen op goederen voor de schepen steeg met maar liefst 48 % tot een bedrag van € 512.000. Met de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuisschip zal de logistieke rol van Mercy Ships Holland naar verwachting nog verder toenemen.
Ook richt het kantoor in Nederland zich meer en meer op het werven van vrijwilligers. In 2020 resulteerde dit in 102 aanmeldingen voor het werk op de Africa Mercy. De bemanning van het schip bestond voor bijna 25 % uit Nederlanders. In totaal stapten 59 vrijwilligers uit Nederland aan boord. Van hen verblijven 16 personen, onder wie 5 kinderen, twee jaar of langer op het schip.
Het lekkerste wereldrecord
Een bijzonder moment in 2020 was de actie van chocolatier Frits van Noppen, die in februari met zijn chocoladekunstwerk van meer dan 80.000 chocoladeletters niet alleen een wereldrecord vestigde, maar ook circa 700.000 euro ophaalde voor het werk van Mercy Ships. Na de uitbraak van de coronapandemie kon Mercy Ships Holland met de overgebleven chocola zorgpersoneel in heel Nederland een hart onder de riem steken – een actie die in veel ziekenhuizen en instellingen bijzonder gewaardeerd werd.
Vooruitblik
Mercy Ships blijft zich inzetten voor een wereld waarin medische zorg voor ieder mens beschikbaar is. Onder de huidige omstandigheden ondersteunen we onze partners in Afrika zoveel mogelijk met kennisoverdracht en medische materialen die dringend nodig zijn. Zodra het weer kan varen we af naar Afrika om met onze ziekenhuisschepen operaties en trainingen aan te bieden.
De bouw van het nieuwe ziekenhuisschip, de Global Mercy, is in afrondende fase. Na oplevering vaart het schip naar Antwerpen, waar de ziekenhuisapparatuur zal worden geïnstalleerd. Daarna zal het schip Rotterdam aandoen voor een kort bezoek, waarna het voor de eerste missie naar Afrika zal vertrekken. Mercy Ships Holland bereidt zich voor om bij dit bezoek zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de missie. Daarnaast maken we ons klaar om straks 2 schepen te kunnen voorzien van vrijwilligers en bevoorrading.
Het jaarverslag van Mercy Ships verscheen dit jaar voor het eerst volledig digitaal, bekijk het volledige jaarverslag hier.