De geschiedenis van Mercy Ships met Sierra Leone, een land in West-Afrika, gaat meer dan 20 jaar terug. Volgend jaar zal een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal toegevoegd worden. Op uitnodiging van de regering van Sierra Leone zal de Global Mercy aan het eind van de zomer van 2023 naar het land varen. De eerste helft van 2023 zal het schip actief zijn in Senegal.
Tijdens de werkperiode in Freetown zal ons nieuwste, speciaal gebouwde ziekenhuisschip ingezet worden om veilige chirurgische en tandheelkundige zorg te bieden. Ook zullen aan boord geavanceerde medische trainingen en mentoring plaatsvinden. Alle diensten van Mercy Ships worden gratis aangeboden, dankzij donateurs van over de hele wereld en hun steun aan de vrijwilligers die hun tijd en inzet geven.
‘Bedankt Mercy Ships, voor jullie voortdurende steun in het behandelen van mensen met verschillende medische aandoeningen wereldwijd. Deze samenwerking, die al voor de coronapandemie ondertekend werd, bestaat uit de inzet van de Global Mercy voor een periode van 10 maanden in samenwerking met lokale instellingen in Sierra Leone. Het ziekenhuisschip zal dienen als plek waar gratis chirurgische zorg wordt geboden en waar onze gezondheidswerkers opgeleid worden om zorgcapaciteit op te bouwen. De trainingsprogramma’s zullen ervoor zorgen dat de impact van Mercy Ships nog lang zal doorwerken, ook als het schip de kust van Sierra Leone weer heeft verlaten. Deze samenwerking ondersteunt onze visie om te zorgen voor een goed functionerend, nationaal gezondheidssysteem dat efficiënte, hoogwaardige zorg levert die toegankelijk, eerlijk en betaalbaar is voor iedereen’, aldus president Julius Maada Bio.
Het bezoek aan Sierra Leone is het zesde in de geschiedenis van Mercy Ships. De meeste recente werkperiode daar vond plaats in 2011. ‘We zijn blij om aan te kondigen dat we een toekomstige terugkeer naar Sierra Leone plannen. Dit wordt onze zesde werkperiode waarin we samenwerken met dit land. We gaan nu een belangrijke fase in waarin we de huidige behoeften in kaart brengen en nagaan hoe we het beste kunnen helpen om hoop en genezing te bieden aan hen die enorme behoefte hebben aan chirurgische zorg’, aldus Gert van de Weerdhof, CEO Mercy Ships Internationaal.
Waarom Sierra Leone?
De nood in Sierra Leone is groot, net als het potentieel van dit land. Sierra Leone, een snel groeiend land met meer dan 8,6 miljoen inwoners, staat op 182 van de 189 landen in de Human Development Index, die Mercy Ships gebruikt om te beoordelen waar haar diensten het meest nodig zijn. In 2015 waren er naar schatting slechts 0,2 chirurgen, anesthesisten en verloskundigen per 100.000 mensen in Sierra Leone.
Dit betekent dat er, naast de directe chirurgische zorg die dringend nodig is voor velen in het land, een nog grotere behoefte is. Namelijk aan opgeleide en toegeruste medische professionals die deze statistieken kunnen veranderen en kunnen bijdragen aan een blijvende verbetering van toegang tot veilige chirurgie. Aan boord van de Global Mercy, die werd ontworpen om zowel een drijvend opleidingscentrum van wereldklasse als een chirurgisch schip met 6 operatiekamers te zijn, zal in beide behoeften worden voorzien.
Nieuwe landendirecteur voor Sierra Leone
Aan het roer van deze komende werkperiode staat de pas benoemde landendirecteur voor Sierra Leone, de Nederlandse Dr. Sandra Lako. Ze was slechts 2 jaar oud toen ze voor het eerst in aanraking kwam met Mercy Ships. Sandra woonde op het eerste schip van Mercy Ships, de Anastasis, en ging daar naar school terwijl haar ouders als vrijwilliger werkten. Sierra Leone is voor haar altijd een land met bijzondere betekenis geweest. Als middelbare scholier die deelnam aan een programma buiten het schip, ontdekte ze daar voor het eerst wat haar levensdoel was.
‘Voor een week sloten we ons aan bij het medische team dat medische hulp verleende in een dorp in de buurt. In die tijd was er een mazelenuitbraak. Veel van de kinderen die naar de kliniek kwamen waren erg ziek. Wij ‘kinderen’ hielden deze kinderen, meestal baby’s, vast en hielpen hen eten geven. Helaas stierven sommige kinderen in die week. Dat maakte indruk op mij. Het is idealistisch, maar door die ervaring besloot ik dat ik dokter wilde worden om in de toekomst kinderen in Afrika te helpen.’
In de jaren daarna behaalde ze haar geneeskunde-diploma, deed werkervaring op en kwam uiteindelijk terug bij Mercy Ships – dit keer als vrijwilliger. Ze hielp de organisatie bij het opzetten van een algemene polikliniek in Sierra Leone, waar ze meer dan 17 jaar als arts bleef werken. In haar nieuwe functie als landendirecteur zal ze haar praktijkervaring en diepgaande kennis van het lokale zorgsysteem gebruiken om samen met Afrikaanse partners op een nieuwe manier verandering teweeg te brengen.
‘Dit langdurige partnerschap geeft Mercy Ships de mogelijkheid om nauw te blijven samenwerken met de regering van Sierra Leone en de gezamenlijke inzet voor een betere toegang tot veilige chirurgische zorg te versterken. Een gezamenlijke aanpak is veel sterker,’ aldus Dr. Sandra Lako.