Wereldgezondheids-dag: ‘Gezondheid voor iedereen’ moet meer zijn dan alleen een slogan
Bekijk alle berichtenVandaag is het Wereldgezondheidsdag: de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het bijzonder aandacht vraagt voor gezondheid en ziektes in de wereld. Dit jaar is het thema ‘Gezondheid voor iedereen’. Maar, als je kijkt naar de cijfers: 93% van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara heeft geen toegang tot veilige chirurgische zorg. Is dát ‘Gezondheid voor iedereen’? Niet bepaald. Kinderarts Juliette Tuakli vertelt vanuit haar ervaringen hoe het ervoor staat met de gezondheidszorg in Afrika, en wat er nodig is om dit te verbeteren.
Anita Delhaas, directeur van Mercy Ships Holland, laat ons kennismaken met kinderarts Tuakli: ‘Juliette is een bekende kinderarts en specialist op het gebied van algehele gezondheid in Afrika. Als oprichter en medisch directeur van CHILD Accra (een ziekenhuis in Ghana), professor aan de Universiteit van Ghana en Diplomatiek Ambassadeur van Mercy Ships voor Afrika, is Juliette goed bekend met de huidige staat van de gezondheidszorg in Afrikaanse landen en de mogelijkheden voor verbetering. Haar expertise is enorm waardevol voor Mercy Ships’ missie om de toegang tot veilige chirurgische zorg in Afrika te vergroten.’
Kinderarts Juliette Tuakli vertelt:
Wereldgezondheidsdag 2023 is een goed moment om te reflecteren op wat ‘Gezondheid voor iedereen’ betekent op het Afrikaanse continent. De WHO heeft in 2015 bekrachtigd dat chirurgische zorg en anesthesie essentieel zijn voor goede gezondheidszorg in een land. Er is wereldwijd al veel vooruitgang geboekt om dit te verbeteren, maar helaas blijft de groei op het Afrikaanse continent achter. En dat terwijl een operatie niet alleen een enorme impact op de patiënt zelf heeft, maar ook op de directe familie, de gemeenschap en daarbuiten.
Toegang
Het is nu belangrijker dan ooit om onszelf af te vragen: hoe kunnen we dit verbeteren? De verwaarlozing van chirurgie is een enorm probleem in Afrika. Om ‘gezondheid voor iedereen’ te realiseren, moet toegang tot veilige, tijdige en betaalbare chirurgie en onderwijs voor medische professionals een prioriteit worden in Afrika. De waarheid is momenteel dat zeer weinig mensen in Afrika de levensreddende chirurgie ontvangen die ze nodig hebben.
Confronterende cijfers
Een ASOS-studie heeft aangetoond dat in 25 Afrikaanse landen 20 keer minder chirurgische ingegrepen worden uitgevoerd dan eigenlijk nodig is (!) Het minimale aantal essentiële operaties in een land is 5.000 per 100.000 mensen, maar in deze 25 landen worden dus 20 keer zo weinig operaties gegeven dan nodig is. Afrikaanse patiënten hebben ook twee keer zoveel kans om te overlijden na een operatie dan het wereldwijde gemiddelde, waarbij 94,1% van die sterfgevallen plaatsvindt binnen 24 uur na de operatie. En dan zijn er nog alle bijkomende aspecten, bijvoorbeeld andere soorten zorg die net zo goed essentieel zijn, zoals revalidatie en palliatieve zorg. Dan is er nog preventieve zorg, en het voorkomen van financiële problemen die ontstaan als gevolg van een noodzakelijke medische behandeling of operatie.
De sleutel tot verandering
Om hier verandering in te brengen, moeten een aantal zaken op orde zijn. Het eerste dat Afrika nodig heeft, is sterke politieke leiders die gezondheidszorg belangrijk vinden en hier een prioriteit van maken voor heel Afrika. Het is niet alleen de juiste keuze om te maken, maar het is ook zó nodig voor de economie van Afrika. Ik geloof dat COVID ons heeft laten zien wat de economische kosten zijn van gezondheidsbedreigingen binnen een populatie.
Daarbij is ook meer onderwijs nodig, niet alleen van chirurgen en medische professionals, maar van de Afrikaanse bevolking als geheel, zodat zij begrijpen dat het ontvangen van medische zorg een basisrecht is. Door individuen en gemeenschappen op te leiden, gaan zij zelf strijden voor de zorg die ze nodig hebben. We kunnen hen leren hoe ze toegang kunnen krijgen tot de zorg die ze nodig hebben, zonder dat ze hierdoor meteen in financiële moeilijkheden raken, of zelfs het leven te verliezen omdat ze gewoonweg niet weten dat hun aandoening chirurgisch te behandelen is.
Aandacht voor vrouwen
Wat mij op dit moment bezighoudt, is de vraag hoe we specifiek voor vrouwen de toegang tot medische en verloskundige zorg kunnen verbeteren. Als ik voorbij de rij patiënten loop die wachten om aan boord te gaan bij Mercy Ships, valt het me altijd op hoe weinig vrouwen daar komen voor hun eigen zorg. De vrouwen die ik zie, komen duidelijk in de rol van verzorger of om familieleden te ondersteunen.
Op het Afrikaanse continent gaat het beter met bevallingen: meer vrouwen kunnen veilige keizersneden krijgen als de situatie daar om vraagt. Maar vrouwen hebben ook hulp nodig bij andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat wanneer er geld wordt besteed aan gezondheidszorg, we ervoor zorgen dat de zorg voor vrouwen specifiek geregeld is, in plaats van dat zij krijgen wat er overblijft.
Iedereen verdient goede gezondheidszorg
Begrijp me goed, ik zeg niet dat we mannen moeten vergeten. Veilige chirurgische zorg is enorm belangrijk, maar dus net zo belangrijk voor mannen als voor vrouwen. Iedereen verdient goede gezondheidszorg. Het verbaast me altijd hoe vaak gezondheid niet wordt gezien als een nationale ontwikkelingskwestie. Gezondheid is net zo belangrijk als veiligheid, economische ontwikkeling, voeding, defensie, omdat het de basis vormt van alles!
‘Gezondheid voor iedereen’ betekent precies dát. Het houdt in dat elke man, vrouw en kind hoogwaardige chirurgische zorg en nazorg moet kunnen krijgen, ongeacht leeftijd, ras, etniciteit, geslacht, inkomen of religie.
De lat hoger leggen
We moeten de lat hoger leggen op het Afrikaanse continent, elkaar verantwoordelijk houden voor de groei in toegang tot kwalitatief hoogwaardige chirurgie, verloskunde en anesthesie in heel Afrika. Het is mogelijk om de toegang tot gezondheidszorg te versnellen, er zijn veel regeringen die strategische plannen uitvoeren en er niet alleen maar over praten. Er zijn fantastische organisaties, zoals Mercy Ships, die continu chirurgisch onderwijs bieden en gratis veilige chirurgische zorg verlenen aan patiënten in de landen waar zij werken. Dit heeft een grote invloed op het Afrikaanse continent. Maar we moeten meer doen.
‘Gezondheid voor iedereen’ moet meer zijn dan een slogan. Het moet betekenisvol en oprecht zijn en ondersteund worden door plannen en concrete acties.
Mercy Ships werkt samen met Afrikaanse leiders om de toegang tot chirurgie, verloskunde en anesthesie in de komende tien jaar te versnellen. Verandering is mogelijk als we samen actie ondernemen. Lees hier hoe je de missie kunt steunen en deel kunt uitmaken van het brengen van ‘gezondheid voor iedereen’.