Mee aan boord – veelgestelde vragen

Antwoord op de meest gestelde vragen

Mooi dat je interesse hebt om bij Mercy Ships aan boord te werken. Op deze pagina behandelen we een aantal veelgestelde vragen (FAQ’s) rond het werk aan boord en hoe je je daarop kunt voorbereiden. De vragen zijn gesorteerd op thema. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op via hr@mercyships.nl.


Waar drijf jij?

Deze website bevat veel informatie over het aanmeldingsproces, het leven aan boord en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Om dit te structureren hebben we de informatie verdeeld in drie fases, met elk een aantal veelgestelde vragen. Kies hieronder de fase die op jou van toepassing is.

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Als vrijwilliger meld je je aan voor een functie waarvoor je geen salaris of vergoeding ontvangt. We zijn afhankelijk van vrijwilligers die zelf hun reiskosten en verzekeringen betalen en bijdragen aan kost en inwoning. Hierdoor kan Mercy Ships donaties maximaal gebruiken voor operaties en medische capaciteitsopbouw.

Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn en maximaal 69. We verwachten van onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg. Informeer voor specifieke informatie: hr@mercyships.nl / 010-3107901.

Zeker. Uiteraard verwachten we wel van je dat je onze christelijke waarden respecteert en onze missie onderschrijft. Voordat je aan boord gaat, dien je de zogenoemde Code of Conduct te ondertekenen. Deze gedragscode is bedoeld om de veiligheid van alle bemanningsleden te waarborgen en de reputatie van Mercy Ships te beschermen. Er staat onder andere in welke kleding je aan boord en aan wal mag dragen, en hoe je je daar dient te gedragen. Dan gaat het over onderwerpen als alcohol- en drugsgebruik, roken, gokken, maar bijvoorbeeld ook over seksuele intimidatie en manipulatie.

De meeste vrijwilligers aan boord zijn christen, maar er werken ook regelmatig niet-gelovige vrijwilligers mee. Samen kunnen we een positieve en blijvende impact op de wereld achterlaten. Lees hier het verhaal van Henk, die geen christen is en tijdens de zomerperiode aan boord van de Africa Mercy werkte.

Momenteel is de Africa Mercy het schip wat volledig toegerust is om als ziekenhuisschip dienst te doen. Met de aankondiging van de Global Mercy, ons nieuwe schip, gaan we een nieuwe fase van groei in. De Africa Mercy is een thuishaven voor 450 bemanningsleden, op de Global Mercy kunnen 600 bemanningsleden wonen. 

Driemaal daags worden gevarieerde maaltijden aangeboden in de vorm van een buffet, inclusief vers fruit. Salade en brood wordt aangeboden naast iedere lunch en avondmaaltijd. Voedsel wordt gelabeld waardoor je kunt zien of het glutenvrij of vegetarisch is. We kunnen helaas niet volledig voorzien bij speciale diëten. Eet je bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij, of veganistisch, dan vraagt dit wellicht aanvulling van jezelf om in je voedingsbehoeften te voorzien. Je kunt daarvoor zelf producten meebrengen of lokaal kopen en klaarmaken in de keuken. 

Voor wie getrouwd is, zijn tweepersoonshutten beschikbaar. Als ongetrouwd stel verblijf je in aparte hutten. Vanzelfsprekend moet er in precies dezelfde periode een open positie zijn voor jullie beiden, passend bij je kwaliteiten. 

Om een gezin te kunnen ontvangen aan boord, wordt zorgvuldig gekeken naar verschillende aspecten. De belangrijkste voorwaarden voor gezinnen met kinderen zijn:

 • Eén van de ouders moet gekwalificeerd zijn voor een functie, specifiek uit deze lijst met een minimale inzet van 2 jaar. Het betekent niet dat er ruimte is om ál deze posities te laten vervullen door iemand die een familie meeneemt. Eén van jullie meldt zich aan voor een passende functie.
 • Een beschikbare hut voor jullie als gezin, met maximaal 4 kinderen.
 • Het moet mogelijk zijn om de kind(eren) te plaatsen op school.

Voor medische vrijwilligers

Voor de meeste medische functies geldt een vereiste werkervaring van minimaal 2 jaar, ná het afstuderen. Bovendien is er recente werkervaring vereist; in veel gevallen moet deze binnen 12 maanden zijn. Voor verpleegkundigen geldt recente werkervaring op een chirurgische verpleegafdeling of SEH, en een dienstverband van tenminste 30 uur per week binnen deze 12 maanden.

Voor verpleegkundigen is een BIG-registratie vereist. Voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers geldt dit niet. Verpleegkundigen die langere tijd bij ons aan boord werken, kunnen een aanvraag indienen voor het laten meetellen van de werkuren aan boord bij een BIG her-registratie. De HR van Mercy Ships Rotterdam kan hierbij helpen.

Overdag draag je zorg voor vijf tot zeven patiënten, tijdens nachtdiensten zijn dat ongeveer tien patiënten. Een onderdeel van de aanmeldingsprocedure is de ‘skills list’; daarin kan aangegeven worden wat je specifieke vaardigheden zijn. We hebben een Intensive Care Unit (ICU) voor kinderen en volwassenen; deze is echter niet altijd in gebruik. Wanneer dit niet het geval is werken IC-verpleegkundigen gewoon op de afdeling.

BLS staat voor Basic Life Support (training Eerste Hulp) en is bij de meeste mensen bekend als reanimeren. CPR is de afkorting van Cardio Pulmonary Resuscitation (hartmassage of AED).

Voor de paramedische functies op de OK zoals operatieassistenten en  anesthesiemedewerkers,  alle röntgenlaboranten en alle verpleegkundigen zijn geldige certificaten een vereiste. O.a. op de site van de Nederlandse Reanimatie Raad kan gezocht worden op opleidingsinstituten die trainingen tegen betaling verzorgen.

Deze vragen krijgen we regelmatig.  

 • De medische zorg van Mercy Ships is specifiek gericht op chirurgische hulp. Vandaar dat we geen specifieke functies hebben in bovengenoemde werkvelden.  
 • Wat betreft medisch studenten; De meeste posities aan boord vereisen een licentie en we beschikken niet over slaapplekken en personeel om studenten en stagiairs te begeleiden. De posities binnen de medische afdeling waar geen medisch diploma voor nodig is, voldoen vaak niet aan de doelstelling van de student.  
 • Wat betreft logopedie; doordat er beperkte slaapplekken voor bemanning zijn, hebben we, ondanks de MKA-operaties besloten geen vacature op te stellen. 

Wil je wel graag werken binnen onze organisatie maar dan in een niet medische functie? 

We verwijzen graag naar de categorie ‘I just want to serve’ in de internationale vacaturebank.

Aanvragen van concrete functieomschrijvingen, informeren naar mogelijkheden en overige vragen betreffende medische functies kunnen gericht worden aan Eric Vis:  eric.vis@mercyships.nl 

Geldzaken en verzekeringen

Ieder gezin krijgt te maken met opstartkosten ter voorbereiding op het verblijf aan boord bijv. het vernieuwen van paspoorten, vliegtickets etc. Kosten die maandelijks terugkeren zijn leefkosten voor het wonen aan boord, scholing en een ziektekostenverzekering. Terugkerende kostenposten zijn uitgaven tijdens verlof, vaccinaties en reiskosten.
Afhankelijk van jullie levensstandaarden en leeftijden van de kinderen, kan het verder behoorlijk verschillend zijn wat je nog meer uitgeeft. Denk aan aanvullende verzekeringen, persoonlijke uitgaven, taalonderwijs in moedertaal, vrijetijdsbesteding en bijscholing. Ga voor een gezin uit van tenminste €2000 per maand. 

Vragen voor gezinnen

Om een gezin te kunnen ontvangen aan boord, wordt zorgvuldig gekeken naar verschillende aspecten. De belangrijkste voorwaarden voor gezinnen met kinderen zijn:

 • Eén van de ouders moet gekwalificeerd zijn voor een functie, specifiek uit deze lijst met een minimale inzet van 2 jaar. Het betekent niet dat er ruimte is om ál deze posities te laten vervullen door iemand die een familie meeneemt. Eén van jullie meldt zich aan voor een passende functie.
 • Een beschikbare hut voor jullie als gezin, met maximaal 4 kinderen.
 • Het moet mogelijk zijn om de kind(eren) te plaatsen op school.

Gezinnen spelen een essentiële rol in de missie en hebben veel positieve invloed op de leefgemeenschap. De belangrijkste reden dat zendelingen het werkveld verlaten, is omdat er niet in de educatieve behoeften van hun kinderen kan worden voorzien. Met een school aan boord, zorgen we ervoor dat dit voor de vrijwilligers bij Mercy Ships niet het geval hoeft te zijn.

Er zijn veel gemeenschappelijke ruimtes aan boord. Elk gezin heeft zijn eigen hut. Iedere familiehut ziet er anders uit maar heeft in elk geval een woonkamer, keukenblokje, badkamer en slaapkamer(s).

De Mercy Ships Academy biedt christelijk onderwijs aan gemiddeld 40 kinderen van bemanningsleden.
Kinderen vanaf drie jaar* tot aan de voltooiing van de middelbare school worden toegerust met kennis en vaardigheden die nodig zijn om Gods doelen in hun leven te vervullenAls aanvulling op wat ouders leren, wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een christelijk karakter door waarden te onderwijzen op basis van een bijbels wereldbeeld.
*leeftijd per 30/9 van betreffend schooljaar.

Ja, de Mercy Ships Academy is een erkende (geaccrediteerde) school.
Omdat we koste wat kost goed kwalitatief onderwijs willen bieden, werven we gekwalificeerde leerkrachten en worden er ook online cursussen ingezet. Het curriculum wat gevolgd wordt, voldoet aan de afstudeereisen van de meeste landen waar de gezinnen uit afkomstig zijn. Over het algemeen doen onze leerlingen het zeer goed. Het kan een uitdaging zijn om bij terugkeer weer aan te sluiten bij het Nederlands onderwijs maar als internationale school hebben we daar ervaring mee. Bij uitstroom van leerlingen die naar het HBO of een universiteit gaan, wordt specifieke voorbereiding daarop gefaciliteerd.

Ieder gezin krijgt te maken met opstartkosten ter voorbereiding op het verblijf aan boord bijv. het vernieuwen van paspoorten, vliegtickets etc. Kosten die maandelijks terugkeren zijn leefkosten voor het wonen aan boord, scholing en een ziektekostenverzekering. Terugkerende kostenposten zijn uitgaven tijdens verlof, vaccinaties en reiskosten.
Afhankelijk van jullie levensstandaarden en leeftijden van de kinderen, kan het verder behoorlijk verschillend zijn wat je nog meer uitgeeft. Denk aan aanvullende verzekeringen, persoonlijke uitgaven, taalonderwijs in moedertaal, vrijetijdsbesteding en bijscholing. Ga voor een gezin uit van tenminste €2000 per maand. 

Onze ervaring leert dat de voorbereidingstijd gemiddeld varieert van 6 maanden tot een jaar. In enkele gevallen gaat het sneller.

Voor maritieme en technische vrijwilligers

Aanvragen van concrete functieomschrijvingen, informeren naar mogelijkheden en overige vragen kunnen gericht worden aan onze technische recruiter: Annemarie.deRijke@mercyships.nl

Voorbereidingen voor de reis en aan boord gaan

Je bent vrij in je keuze voor je tickets en de aanvliegroute, mits je je houdt aan de richtlijnen en voorwaarden van Mercy Ships.  

Mocht je via een reisbureau willen boeken, dan adviseren we je Anthony Veder of Keytravel. Zij kennen Mercy Ships en onze medewerkers mogen met een zogenaamd zeemansticket reizen. Met deze tickets mag in de meeste gevallen 2 x 23 kilo bagage meegenomen worden. 

Deze tickets hebben ook voordelen bij een enkele reis en bij eventuele wijzigingen van de reisdatum (denk bijvoorbeeld aan wijzigingen in persoonlijke omstandigheden of in het reisschema). 

De luchtvaartmaatschappij kan in het geval van een zeemansticket vragen naar een verklaring van de rederij. Zo'n verklaring kun je bij de Placement Facilitator in Texas opvragen. 

Anthony Veder Travel

Geeft 24 uur per dag service. Per geboekt ticket gaat een bedrag naar Mercy Ships. 

Keytravel (travelteam 3)

Mercy Ships heeft een goede regeling met Brussels Airlines. Mocht je van de goede aanbieding gebruik willen maken bij Brussels Airlines, dan kan Keytravel hiervoor zorgen. 

Nadat je geland bent, word je opgehaald van het vliegveld. Degene die je ophaalt zal goed herkenbaar zijn. Eerder in het proces, heb je als het goed is een Mercy Ships T-shirt ontvangen, als je dit draagt op de luchthaven, wordt je ook goed herkend door het luchthavenpersoneel.  

Daarna rijden jullie naar het schip waar je welkom wordt geheten bij de receptie. Je vult enkele papieren in, krijgt de meest relevante veiligheidsinformatie, een identiteitspasje en een sleutel van je kamer waar je vervolgens naartoe wordt gebracht.  

Binnen de eerste 24 uur aan boord krijg je een rondleiding over het gehele schip. Om vervolgens goed voorbereid te zijn, word je verwacht voor de volgende onderdelen:  

 • Nieuwe vrijwilligers oriëntatie op maandagmorgen 
 • Basisoriëntatie voor veiligheid en beveiliging 

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je verwacht op je werkplek en kun je, nadat je de nodige instructies hebt gehad, aan het werk!  

Ja, dat kan. Kijk op de pagina Post voor de bemanning voor de geldende richtlijnen.

Je ontvangt het vrijwilligershandboek in het aanmeldproces. Je kunt het ook hier vinden.


HR team Mercy Ships Holland

Heb je vragen of overweeg je misschien om aan boord te gaan? We horen graag van je! Neem gerust contact op met een van onze recruiters.

Inge den Hollander

Eric Vis

Medisch recruiter
recruiter.medisch@mercyships.nl

Annemarie de Rijke

Technisch recruiter
recruiter.technisch@mercyships.nl

Tabitha Ouwehand

Algemeen recruiter
recruiter.algemeen@mercyships.nl

Mogen we cookies gebruiken?

Lees meer in onze privacyverklaring of pas uw voorkeuren aan.

Privacyverklaring | Sluiten