Zo’n vier maanden geleden werd het nieuwe schip van Mercy Ships, de Global Mercy, in chocoladevorm gepresenteerd aan de wereld. Deze prachtige prestatie leverde onder meer ruim 700.000 euro, een heleboel naamsbekendheid voor Mercy Ships én een Guinness World Record op. We blikken terug met de man die met zijn team de grootste chocoladereep (383,24 m2) ter wereld voor Mercy Ships bouwde: Frits van Noppen.
Welke herinneringen komen er bij je boven als je terugdenkt aan Het Lekkerste Wereldrecord?
‘Elke keer als ik eraan denk, krijg ik een grote glimlach. Dankbaarheid en blijdschap overheersen. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan die week. Het was een fijne, gezellige sfeer, en de bezoekers waren erg enthousiast. De onthulling was ook gaaf, ik kan gewoon niet kiezen. Het is een hele klus geweest alles bij elkaar, maar het was top!’
Zijn er dingen die je had onderschat of die tegenzaten in de aanloop naar de recordpoging?
‘Er ging meer tijd zitten in het maken van de 1.620 mallen dan ik had verwacht. Het freeswerk alleen al kostte 400 uur. Verder verliep in aanloop alles aardig volgens planning. Tijdens de opbouw hadden we een valse start, we begonnen wat later dan gepland en er vielen in het begin vijf elementen kapot. Verder nam het vastlijmen van de elementen met chocolade veel meer tijd dan verwacht, maar als ik zo terugkijk mogen we blij zijn hoe het allemaal is verlopen.’
Heb je adviezen voor mensen die ook zo’n groot project ambiëren?
‘Vroeg genoeg beginnen en ontzettend goed over nadenken. Het vooral niet alleen willen doen, goed om je plannen te delen met diverse mensen. Het kost enorm veel tijd en energie, bij elkaar heeft Het Lekkerste Wereldrecord 4.000 manuren gekost. Verder ben ik enorm dankbaar voor de vele sponsors die bij dit project betrokken waren. Velen zeiden direct ‘ja’, ook al hadden ze pas net van Mercy Ships gehoord. Hartverwarmend!’
Samen met je team heb je ook het Guinness World Record voor Largest Chocolate Bar by Area in de wacht gesleept!
‘Een leuke afsluiter voor het hele team. In eerste instantie deden we deze recordpoging natuurlijk voor Mercy Ships, maar het officiële wereldrecord is een mooie bevestiging waar we erg trots op zijn. De oorkonde is een mooi aandenken.’
Na het record kwamen de chocolade elementen op allerlei plekken terecht, wat waren zoal de reacties?
‘Alleen maar positief, zowel direct na afloop als nu met de actie Zorg voor de zorg, waarbij de laatste chocola-elementen bij diverse zorginstellingen terechtkomen. Ook de hamer en beitel zorgen voor de nodige hilariteit en maken het pakket compleet. Mooi!’
Heb je nog een boodschap voor de ondernemers die onze nieuwsbrief gaan ontvangen?
‘Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die z’n bijdrage geleverd heeft aan Het Lekkerste Wereldrecord. Dank dat jullie Mercy Ships hebben geholpen, daar was het allemaal om te doen. Vergeet Mercy Ships ook niet in de (lastige) tijd die nog gaat komen.’