Studiebeurs
De beelden van de tv-reportage bleven hangen en bepaalden vanaf die tijd Odry’s leven. Na het afronden van de middelbare school startte ze haar studie medicijnen in Benin. “Dat is niet altijd even gemakkelijk geweest. Vrouwen worden niet vaak chirurg in mijn land,” vertelt ze. Acht jaar later haalde ze haar graad in medicijnen om vervolgens een studiebeurs te winnen, zodat ze in Marokko plastische chirurgie kon gaan studeren. Door familieomstandigheden besloot Odry thuis te blijven om nog eens acht jaar als algemeen chirurg te werken. “Ik kreeg toen opnieuw dat aanbod,” zegt ze. De omstandigheden waren inmiddels veranderd en Odry ging naar Marokko om uiteindelijk haar doel te behalen.
“In 2015 slaagde ik er uiteindelijk in om plastisch chirurg te worden,” zegt ze. “Natuurlijk had ik het vaak erg moeilijk, waren er momenten dat ik het wilde opgeven,” herinnert ze zich, “maar met sterke geestelijke steun werd ik uiteindelijk Benins eerste plastisch chirurg voor reconstructies.”
Assisteren op de Africa Mercy
Dr. Odry Agbessi doet haar verhaal tijdens de lunch in de eetzaal van de Africa Mercy. Ze is aan boord voor een training van dr. Tertius Venter (ZAF), vrijwillig plastisch chirurg. Liefst wil Odry zo snel mogelijk weer terug naar de operatiekamer. Tijdens het verblijf van het schip in Benin in 2009 assisteerde ze ook chirurgen van Mercy Ships. Om de sfeer en de manier waarop mensen, inclusief de patiënten, met elkaar omgaan komt ze graag naar de Africa Mercy. “We kunnen veel instrueren en veel leren,” zegt dr. Venter. “Ik was echt onder de indruk van haar kennis.” Dr. Odry: “Ik leer uiteindelijk hoe brandwonden geopereerd moeten worden. Dat is mijn streven sinds ik 12 was.”
In West-Afrika krijgen medisch specialisten zelden de kans om in samenwerking met experts op hun gebied, specialistische training te volgen en de nieuwste technologie te oefenen. Dat is een van de redenen waarom zoveel Afrikaanse artsen naar Europa, Australië of de Verenigde Staten vertrekken. “Het is hier niet alleen maar moeilijk om je vaardigheden op niveau te houden, het is onmogelijk,” aldus Amy Jones, projectmanager van het team Medical Capacity Building (MCB).
Kennis doorgeven
Voor dr. Agbessi, die in Benin wil blijven, is het toch een noodzaak: chirurgen kunnen vertrekken, maar patiënten niet. Dus zoekt ze constant naar manieren om haar kennis op peil te houden en deze te delen. “Dr. Agbessi zocht me eerder dit jaar op om me te vertellen dat ze wilde deelnemen aan onze cursus Pijnbestrijding,” herinnert Abby Watrous (VS) van het team Medical Capacity Building zich. “Naderhand vond ze de kennis zo belangrijk, dat ze de cursus aan twintig verpleegkundigen uit haar eigen ziekenhuis, CNHU, gaf”, vult Jones aan. Dankzij dr. Agbessi’s inspanningen is de cursus nu opgenomen in de CNHU’s kern-curriculum.
Dr. Agbessi is Benins eerste en enige plastisch chirurg voor reconstructies. Ondanks dat ze voortdurend opereert, is ze niet blind voor de uitdagingen waarvoor ze komt te staan. “We zien hier veel langskomen,” zegt ze. “Ook vrouwen die net zulke ernstige brandwonden hebben opgelopen als de vrouw die mij in eerste instantie inspireerde. Ik geloof erin dat wanneer je een talent gekregen hebt, je deze hoort te delen,” zegt ze. En dat is nu precies waar ze mee bezig is.
Voor u ook interessant:
Het is 2011 als Miranda Vermeulen als verpleegkundige aan de slag gaat. Maar al tijdens haar studie neemt ze zich voor om ooit b...
Mercy Ships streeft ernaar om veilige chirurgische zorg toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen aan boord van haar var...
De interesse in Mercy Ships en de gratis chirurgische zorg die ze bieden heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van de Ni...