Op de Anastasis kreeg elektricien Jan Mons van een vrouw uit Togo een vraag die hem niet meer losliet: kun je een waterpomp regelen? Hij ontwierp een type touwpomp, waarvan er inmiddels honderden zijn gemaakt. Tot op de dag van vandaag krijgen daardoor duizenden Afrikanen schoon drinkwater. Jan Mons (76), oud-vrijwilliger van Mercy Ships, vertelt.
‘In de jaren negentig werkte ik bij een drinkwaterproductiebedrijf. Een van de monteurs vertelde op een dag dat hij ging klussen op de Anastasis, die toentertijd met regelmaat in Nederland lag. Ik had er weleens over gelezen en zelfs gedroomd dat ik daar ooit zelf op zou werken. Een paar weken erna werd ik opgebeld of ik ook kon helpen op het schip. Ik stond op het punt om te gaan toeren met mijn motor, maar besloot toen m’n verantwoordelijkheid te nemen. Niet wetende dat ik daarna nooit meer op vakantie zou gaan…’ ‘
Na een paar weken werken als vrijwilliger aan boord in Nederland, had ik de smaak te pakken. Regelmatig bracht ik spullen naar het schip, vaak materialen die we op mijn werk niet meer nodig hadden. Zo kwam ook die bewuste vraag op me af: kun je een waterpomp voor mijn familie in Togo regelen? In eerste instantie zei ik ‘nee’. Hoe zou ik dat moeten doen? Een elektrische pomp heeft geen zin.
Tot ik een paar dagen erna in een blad iets las over een touwpomp. Na wat rondbellen kwam ik bij Universiteit Twente terecht, waar ze mij meer informatie gaven. Daar ben ik mee aan de slag gegaan.’ ‘Wat bleek? De Anastasis ging in die tijd net naar Togo. Met de vraag over de pomp in mijn achterhoofd, meldde ik me aan om twee maanden mee te varen. Overdag als elektricien, in de avonduren knutselde ik aan de touwpomp. Toen de constructie klaar was, gingen we met een man of tien richting het dorp van de dame uit Togo. De touwpomp bleek een succes! Na dertien jaar met een kapotte pomp te hebben gezeten, hadden de inwoners nu weer schoon drinkwater.
In het dorp trof ik verschillende mensen die me zeiden: ‘Leer het ons!’ Ook die oproep liet me niet los.’ ‘Na een jaar ben ik teruggegaan naar Togo om mensen te trainen. Later volgden ook trainingen in Ghana, Burkina Faso, Liberia, Guinee, Ivoorkust en Nigeria, waar mensen uitleg kregen over de pomp. Vervolgens besloot ik in Nederland een stichting op te richten, waarmee we pompen inkochten bij degenen die inmiddels een eigen bedrijfje zijn gestart in Afrika. Op die manier zijn al 3300 touwpompen in diverse Afrikaanse landen geplaatst. Ik zeg vaak gekscherend: dit is allemaal de schuld van Mercy Ships!’
Dit verhaal is afkomstig uit ons magazine ‘Mercy’, dat verschenen is ter gelegenheid van 40 jaar Mercy Ships.