Toen Taylor Perez onverwachts zijn kabellegschip in Hawaii aanmeerde en zich bij de bemanning van Mercy Ships voegde voor een lunch op de Anastasis in 1984, wist hij zeker dat hij de ‘zeereis’ van zijn leven tegemoet zou gaan. ‘Ik verwachtte er niet erg veel van, maar ik werd overweldigd door de sfeer op het schip,’ vertelt Perez. ‘Die was zo vriendelijk. Het voelde als familie, zo goed.’
Zesendertig jaar later heeft Perez een behoorlijke reis achter de rug – en gaandeweg heeft hij een blijvende indruk achtergelaten. In zijn tijd als kapitein heeft Perez verschillende teams geleid aan boord van schepen van de Mercy Ships vloot: op de Anastasis, Good Samaritan, Caribbean Mercy en op de Africa Mercy. Nu, als een zelf-verklaarde ‘gerecyclede’ kapitein (lees: niet gepensioneerd), is Perez op weg om begin 2021 het team opnieuw te leiden voor een volledige werkperiode in West-Afrika aan boord van de Africa Mercy.
Onlangs spraken we met Perez om meer te weten te komen over een dag in het leven van een kapitein bij Mercy Ships.
Hoe ziet uw dagelijkse planning eruit als kapitein aan boord van de Africa Mercy?
Tijdens onze werkperiodes in Afrika, is elke dag in de haven verschillend. Meestal begin ik mijn dag om 7:45 met het beantwoorden van de mail en het bijwonen van een paar vergaderingen. Een gebruikelijke dag ziet er ongeveer zo uit:
- Maandag – De volledige crew komt samen in de International Lounge. Elke afdeling geeft kort een update over hun taken, zodat we de zekerheid hebben dat al het werk geregeld is.
- Dinsdag – De dekafdeling komt op de brug bijeen voor een gebedsmoment, om te zingen en voor een meditatie.
- Woensdag – De volledige technische staf komt samen voor een korte overdenking. Dan gaan we door naar technische trainingen, zoals brandbestrijding, schadebeperkingen, etc.
- Donderdag – We hebben een gebedsmoment en komen samen met andere afdelingen om elkaar te ontmoeten.
- Vrijdag – We ontmoeten elkaar op onze afzonderlijke afdelingen.
Wat maakt kapitein zijn op een Mercy Ships schip zo uniek?
Zoals je misschien wel kunt voorstellen, is het leiden van een schip van Mercy Ships een heel andere ervaring dan alle andere leidinggevende functies, omdat je zowel de werking van een ziekenhuis als van een volledige gemeenschap faciliteert. Er zijn veel gedeelde verantwoordelijkheden, vergaderingen en verschillende soorten beslissingen die genomen moeten worden met betrekking tot de mensen en veiligheid aan boord, milieukwesties en nog veel meer.
Een ander gaaf aspect is dat je altijd met een internationale crew werkt – het is multinationaal en multiregionaal. Van verschillende soorten mensen krijg je input en daarmee maak je ook kennis met verschillende manieren om naar de wereld te kijken, dat is bijzonder. Door deze variëteit zijn we in staat om echt te investeren in onze teamleden. Ook kunnen we zo voorzien in trainingen en ervaringsplekken voor veel verschillende soorten maritieme posities. Als iemand bijvoorbeeld geïnteresseerd is om meer te leren over navigatie, kunnen we ervoor zorgen dat dit gebeurt.
Welk aspect van het werk aan boord van een Mercy Ships schip koestert u het meest?
In tegenstelling tot een typische maritieme omgeving, is het maritieme personeel aan boord van een schip van Mercy Ships niet competitief. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we krijgen allemaal hetzelfde betaald – en dat is niets!
We brengen verschillende expertises samen om het land dat we bezoeken nog sterker te maken. Naast het bereiken van mensen in nood, is een van de belangrijkste prioriteiten van Mercy Ships het trainen en werken aan de medische capaciteit in het land waar we op dat moment actief zijn. Het is onze taak om het beste uit onszelf te halen tijdens het werk dat we doen.
Welke vrijwilligersfuncties zijn nodig ter ondersteuning van het maritieme werk aan boord?
Voor deze afdeling hebben we officieren en technische bemanning nodig, zowel voor op het dek als in de machinekamer. Dus bijvoorbeeld zeelieden met een vergunning, elektriciens, loodgieters, HVAC-technici, timmerlieden, etc. Het is ook belangrijk om te beseffen dat wij, net als onze vrijwilligers, dienende leiders zijn in ons werk naar de anderen op het schip. Aan boord van Mercy Ships is dit een mooie, maar ook belangrijke houding om te hebben.
Jouw toekomst met Mercy Ships
Ben je door dit verhaal enthousiast geworden om liefde, hoop en genezing te brengen in de dingen die je doet? Ga naar mercyships.nl/toekomst om te kijken wat jij kan bijdragen. Of neem (vrijblijvend) contact op met ons via recruitment@mercyships.nl. Jouw toekomst met Mercy Ships kan nu al beginnen!