“Mijn belangstelling was meteen gewekt toen ik hoorde over Mercy Ships. Samen met mijn vrouw en vroeger ons gezin heb ik in diverse zendingsziekenhuizen in het Midden-Oosten gewerkt gedurende zo’n vijftien jaar (in verschillende perioden). Eerder dit jaar hebben we in een ziekenhuis in Bangladesh gewerkt, waar ik waarnam voor een chirurg. Ik heb mijn hele leven als doel gehad mijn professionele mogelijkheden in te zetten voor Gods Koninkrijk en ook werken voor Mercy Ships past daar heel goed bij.”
Focus
“Ik kwam aan boord terecht in een goed geoliede organisatie: een korte oriëntatie bij inscheping op de dag van aankomst en een rondleiding op het schip, veiligheidsinstructies en een oriëntatie op de afdeling waar je komt te werken, in mijn geval vooral de operatiekamer. Het verschil met mijn werk in Nederland was vooral de focus, die lag op alleen operaties, en de aard van de operaties (grotendeels liesbreukcorrecties). Minder werk daaromheen, zoals spreekuren en overleg wat in Nederland zeker anders is.”
Dienen
“De werkdruk in Madagaskar was lager dan in Nederland, omdat er relatief minder patiënten ingepland worden en de aard van de operaties die ik verrichtte, geen stress met zich meebracht. Er hing een speciale atmosfeer op de operatiekamer, door de multiculturele teamsamenstelling maar ook door de samenbindende drijfveer om niet voor eigen belang maar voor het dienen van anderen te werken; dat laatste is iets waar het in Nederlandse operatiekamers wel eens (gelukkig niet altijd) aan schort.”
Grote liesbreuken
“Mijn contacten met de Malagassische patiënten waren natuurlijk altijd indirect middels een tolk; de paar woorden die ik in twee weken oppikte, waren ontoereikend. Wel viel me op hoe opgewekt en vriendelijk de grondhouding van deze mensen doorgaans was, veel positiever dan je op grond van hun slechte leefomstandigheden zou verwachten. Ik heb vooral kinderen in alle leeftijden met vaak grote liesbreuken geopereerd.”
Stimulans
“Wat me het meest zal bijblijven? De impact van goedgeorganiseerde en moderne chirurgische dienstverlening op een arme samenleving; de merkbare dankbaarheid van mensen die normaal gesproken geen toegang hebben daartoe. Het werk op de Africa Mercy heeft mijn bereidheid om me in te zetten voor minder bedeelden in deze wereld, opnieuw gestimuleerd. Ik zou graag nog eens meegaan.”
[Interview: augustus 2015]
Voor u ook interessant:
Het is 2011 als Miranda Vermeulen als verpleegkundige aan de slag gaat. Maar al tijdens haar studie neemt ze zich voor om ooit b...
Mercy Ships streeft ernaar om veilige chirurgische zorg toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen aan boord van haar var...
De interesse in Mercy Ships en de gratis chirurgische zorg die ze bieden heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van de Ni...