Vanaf de Africa Mercy een hartelijke groet voor iedereen in Nederland! Ik ben Guido Kortleven en op het moment van schrijven ben ik samen met mijn gezin op de Africa Mercy, waar we sinds de zomer van 2019 ons thuis hebben. Aan boord werk ik als Senior Biomedical Technician aan het onderhoud van medische apparatuur. Graag neem ik u mee naar hoe het leven op de Africa Mercy nu is, mijn ervaringen met de impact van het werk van Mercy Ships en de uitdagingen waar we momenteel voor staan.
Het leven op de Africa Mercy nu
Vanwege de onderhoudsperiode hebben we op dit moment een bijzonder uitzicht op de haven van Tenerife: aan de ene kant zien we soms walvissen in de oceaan, aan de andere kant kijken we uit op de hoogste berg van Spanje. De 200 vrijwilligers die momenteel op de Africa Mercy zijn, hebben
allemaal een belangrijke taak. Alle verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen die niet weg konden zijn op andere plekken ingezet. Alle technische vrijwilligers kunnen het schip onderhouden zodat het weer in topconditie gebracht wordt voor de volgende werkperiode. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan het grote doel: straks weer als ziekenhuisschip aan het werk gaan in Afrika!
Mijn werk op de Africa Mercy
Mijn werk aan boord is op dit moment anders dan normaal. Als het ziekenhuis draait zorg ik samen met een collega ervoor dat alle medische apparatuur veilig en betrouwbaar werkt. We staan paraat als er ergens een technische storing is die het medische werk belemmert of soms zelfs stillegt. De uitdaging is dan om het apparaat zo snel mogelijk weer werkend te krijgen, zodat de operatieplanning niet in gevaar komt. Nu we in Tenerife zijn ben ik volop bezig met alles waar normaal gesproken te weinig tijd voor is. We vervangen bijvoorbeeld verouderde apparatuur, zoals de wasmachines waar de instrumenten in worden gereinigd. Daarnaast gebruiken we deze tijd om alle medische apparatuur te onderhouden, zodat we de volgende werkperiode veilig en betrouwbaar kunnen starten. Als het schoolseizoen op de Africa Mercy is afgelopen, hopen we een periode in Nederland door te brengen.
Een onvergetelijk moment
Een ervaring die ik graag met u wil delen, is de blik die ik mocht werpen in de operatiekamer begin dit jaar. In het voorbijgaan keek ik even naar binnen: ik zag twee artsen die net een tumoroperatie achter de rug hadden. Het was in één oogopslag duidelijk dat hierbij nogal wat bloed had gevloeid. Een eindje verderop, in het laboratorium, waren medewerkers druk bezig om bloed af te nemen bij een aantal vrijwilligers. Later hoorde ik dat er bij deze operatie een tumor van meer dan 10 kilo was verwijderd bij een patiënt. De patiënt had zoveel bloed verloren dat er van maar liefst 8 mensen bloed nodig was.
‘Het is echt de samenwerking en de opofferingsgezindheid van de vrijwilligers die het werk van Mercy Ships mogelijk maken.’
Ik vond het heel bijzonder om te zien op hoeveel manieren we iets voor deze patiënten kunnen betekenen: niet alleen door operaties, maar ook door iets als een bloeddonatie. Als niet-medische vrijwilliger speel je zo ook een belangrijke rol in het geheel. Het is echt de samenwerking en de opofferingsgezindheid van de vrijwilligers die het werk van Mercy Ships mogelijk maken. Ik moest daarbij denken aan het beeld van de kerk, het lichaam van Christus. Er zijn zoveel verschillende ledematen, maar er is maar één lichaam. Alle leden zijn absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam.
Het werk van Mercy Ships: meer nodig dan ooit
Als ik terugdenk aan dat moment, die blik in de operatiekamer, besef ik dat het werk van Mercy Ships harder nodig is dan ooit. De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen in gezondheidssystemen zijn: in Nederland wordt de zorg snel en efficiënt opgeschaald, in veel Afrikaanse landen zijn de beademingsapparaten op een hand te tellen.
Op dit moment ondersteunen we onze partners in Benin, Liberia, Madagaskar, Sierra Leone en Togo met mondkapjes en medische beschermingsmaterialen in hun strijd tegen het coronavirus. Ook geven we online trainingen aan medische professionals. Maar het is meer dan ooit nodig dat Mercy Ships teruggaat naar Afrika om gezondheidssystemen te versterken en mensenlevens te veranderen. Daarbij hebben we uw hulp nodig.
Doet u mee?
Het werk van Mercy Ships kan alleen doorgaan met uw hulp. We ondersteunen onze partners in Afrika momenteel zoveel mogelijk, en zodra het weer kan vaart de Africa Mercy terug naar Afrika om levensveranderende operaties en trainingen aan te bieden. Steunt u ons hierin, met uw gebed, met uw gift? Alvast heel erg bedankt!