Vanwege staar aan beide ogen leefde Hounsigbo uit Togo meer dan drie jaar in complete duisternis. Voor die tijd werkte ze hard om een inkomen bij elkaar te verdienen. Iedere dag ging ze vanuit haar dorp naar het bos om boomtakken te kappen. Van deze takken weefde ze matjes die ze vervolgens verkocht. Maar toen de staar haar het zicht benam en ervoor zorgde dat haar ogen constant traanden, was de zeventigjarige vrouw genoodzaakt haar dagen en nachten in een klein kamertje in het huis van een van haar kinderen door te brengen.
Bekijk het verhaal van Hounsigbo of lees verder onder de video.
Als ze iets wilde eten wachtte ze tot haar kleinkinderen het brachten. Als ze van de sanitaire ruimte gebruik moest maken, leidden haar kleinkinderen haar daarnaartoe. Ze was compleet afhankelijk van haar familie om te kunnen overleven.
Zes miljoen blinde mensen
“Iemand zonder kinderen zou erg lijden of het zelfs niet overleven,” zei ze. Toen Hounsigbo last van hoofdpijn begon te krijgen, bezocht ze het plaatselijke ziekenhuis en onderging traditionele behandelingen. Hoewel die tijdelijk hielpen, gingen haar ogen steeds verder achteruit en verloor ze uiteindelijk haar zicht. Hounsigbo’s verhaal staat niet op zichzelf. In Sub-Saharisch Afrika alleen al zijn meer dan zes miljoen mensen blind ten gevolge van staar. De meesten van hen zouden door middel van een eenvoudige operatie weer kunnen zien.
Geen wonderdokter
En dat is waar dokter Abram Wodomé zich voor inzet. In een stad niet ver van het dorp waar Hounsigbo woont, geeft deze chirurg door middel van operaties van slechts zeven minuten mensen hun zicht weer terug. Hij is geen wonderdokter, maar hij heeft wel een wonderbaarlijke impact op zijn land Togo. Nadat hij tien jaar geleden een training bij Mercy Ships had gevolgd, startte hij zijn eigen kliniek en sindsdien zet hij met hulp van Mercy Ships alles op alles om chirurgische hulp voor iedereen toegankelijk te maken. De operaties van de mensen die hier anders geen toegang toe zouden hebben, worden door Mercy Ships gesponsord.
Hounsigbo had over de kliniek van dokter Wodomé gehoord, maar ze dacht dat ze zich geen operatie kon veroorloven. Gelukkig was haar kleinzoon Louis vastbesloten om – ongeacht hun financiële situatie – hulp voor haar te zoeken. Op een dag overtuigde hij Hounsigbo om met hem mee te gaan naar een screeningsdag die het team van dokter Wodomé in de buurt hield.
“Ik wist niet waar ik naartoe ging, maar mijn kleinzoon zei dat ik met hem mee moest gaan. Ik vroeg hem: ‘Kind, hebben we wel geld?’ en hij antwoordde slechts: ‘Oma, we gaan.’”
Naar de kliniek in Lomé
Al snel werd Louis’ vertrouwen beloond. Hounsigbo kreeg te horen dat ze was goedgekeurd voor een operatie en dat ze naar Lomé moest gaan. Bovendien werd haar verteld dat dit alles haar niets zou kosten. Voor ze het wist, was ze al in de kliniek in Lomé en werd ze de operatiekamer ingeleid. Zodra de volgende dag het verband van haar hoofd was verwijderd, begon Hounsigbo te lachen en rende vervolgens naar de aangrenzende kamer om dokter Wodomé een knuffel te geven. Ze kon weer zien!
Terug naar huis
Hounsigbo en Louis reisden terug naar hun dorp en toen ze daar aankwamen, kwamen al haar andere kleinkinderen op haar afgerend, terwijl ze riepen: “Oma kan weer zien!” Hounsigbo sloot hen allemaal in haar armen.
‘Het maakte me zo gelukkig dat ik ze allemaal kon zien.’
Hounsigbo
Hounsigbo is niet langer afhankelijk van haar kinderen en kleinkinderen. Ze kan weer aan het werk en haar plaats als moeder en oma van de familie innemen. “Ik ben zo gezegend, ik kan weer echt leven,” zegt ze. “Allemaal hartelijk bedankt, en moge God jullie kracht geven… om meer mensen zoals ik te helpen.”
Tijdens een periode van drie jaar werd Hounsigbo’s zicht steeds slechter, totdat ze niets meer zag en door haar kleinkinderen overal naartoe geleid moest worden.
Drie jaar lang ontnam de staar Hounsigbo de mogelijkheid om te zien, te werken en onafhankelijk te leven.
Nadat de dag na de operatie het verband was verwijderd, kon Hounsigbo voor het eerst in jaren weer zien. Ze rende weg om haar chirurg, dokter Wodomé, een knuffel te geven!
Mogen we u wat vragen?
Wist u dat twee op de drie mensen wereldwijd geen toegang heeft tot veilige chirurgische zorg? Elk jaar overlijden zo’n 17 miljoen mensen aan aandoeningen die verholpen hadden kunnen worden. Mercy Ships pakt dit probleem al meer dan 40 jaar op verschillende manieren aan.
Mogen we u vragen om vandaag een bijdrage te doen? Klik op de knop hieronder en kijk wat u kunt betekenen.