Op 25 juni is het Internationale Dag van de Zeevaarder. Op die dag zetten we graag onze maritieme vrijwilligers in het zonnetje. Zoals bijvoorbeeld Ruben Galama (31). Hij komt uit een gezin van zeevaarders en zorgdragers – een unieke combinatie die hem ertoe bracht om bij medische hulporganisatie Mercy Ships te gaan werken. Zijn moeder is verpleegkundige, zijn vader hoofdingenieur bij Holland America Line en zijn zus officier bij ditzelfde bedrijf.
Werk jij in de zeevaart? Bekijk dan eerste even deze persoonlijke boodschap van Ruben:
Ruben begon zijn loopbaan als design engineer in het noorden van Nederland en startte in 2016 bij Mercy Ships als magazijnmedewerker in de machinekamer. Via Mercy Ships volgde hij een HVAC-opleiding in het Verenigd Koninkrijk. Momenteel werkt hij als HVAC-technicus bij de technische afdeling op ziekenhuisschip de Africa Mercy.
Hoe het allemaal begon
‘Ik hoorde voor het eerst over Mercy Ships via mijn voormalige werkgever, die twee jaar op de Anastasis (een van de oudere schepen van Mercy Ships, red.) heeft gediend. Hij had het vaak over zijn avonturen aan boord. Een collega van mijn moeder is verpleegkundige en heeft ook een aantal keren op de Africa Mercy gewerkt. Ik volgde haar blog en leefde mee met haar ervaringen,’ zegt Ruben.
Maritiem of technisch
Ruben vertelt dat hij eerder overwogen heeft om net als zijn vader de maritieme kant op te gaan, maar destijds was het zo dat je alleen maritiem officier kon worden door een opleiding te volgen met een combinatie van maritieme en technische vakken. Omdat Ruben’s interesse voornamelijk uitging naar de technische kant, koos hij in plaats van de maritieme opleiding voor de opleiding Werktuigbouwkunde.
Op de Africa Mercy werkt hij veel aan de systemen die onderhouden moeten worden om het schip draaiende te houden. Hij wordt ook vaak ingeschakeld om een deel van de medische apparatuur te helpen onderhouden.
Ruben wilde 1 jaar blijven
‘Oorspronkelijk heb ik me voor een jaar aangemeld bij Mercy Ships… maar dat was 3,5 jaar geleden en ik werk er nu nog steeds! Ik heb zelf geen medische vaardigheden, maar ik heb wel de kennis om het schip operationeel te houden en daarmee ook het ziekenhuis, zodat de armsten ter wereld de medische zorg kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben,’ aldus Ruben.
‘We maken allemaal deel uit van het team dat dit mogelijk maakt’
Ruben Galama
‘Iedereen aan boord draagt bij aan het grote doel van Mercy Ships, namelijk het brengen van hoop en genezing voor diegenen die geen toegang hebben tot chirurgische zorg. Ook al ben ik niet direct betrokken bij de patiënten, we maken allemaal deel uit van het team dat dit mogelijk maakt. Het geeft enorm veel voldoening om mijn technische vaardigheden te kunnen gebruiken om echt een verschil te kunnen maken,’ zegt hij.
Naast het gewone werk zijn er ook bijzondere taken die horen bij leven op een ziekenhuisschip. Zo is Ruben onderdeel van het duikteam, dat regelmatig het schip onder water inspecteert. Eerder was hij ook brandweerman, een taak waarbij je vooral in actie komt tijdens de vele ‘fire drills’ op het schip.