Ondernemers op bezoek aan boord: ‘Voor mijn gevoel heb ik echt íedereen aan boord gesproken’.
Bekijk alle verhalenIn november reisde een kleine groep Nederlandse ondernemers met hun partners naar de Global Mercy in Sierra Leone. Tijdens deze Vision Trip zijn er uitgebreide rondleidingen geweest over het gehele ziekenhuisschip en is er een bezoek gebracht aan het HOPE Center. Tijdens de Vision Trip hebben de ondernemers veel gezien en geleerd over het werk van Mercy Ships. U leest hieronder een interview met ondernemer John Hoogendoorn over zijn ervaringen als deelnemer van de Vision Trip.
Wat was voor u de reden om deel te nemen aan een Vision Trip?
Mijn reden is eigenlijk heel bijzonder. Mijn zoon Maarten was supply manager op de Global Mercy in Sierra Leone. Inmiddels is hij als Supply Manager aan de slag op de Africa Mercy ter voorbereiding op de fieldservice komend jaar in Madagaskar. Toen vanuit Mercy Ships Holland de uitnodiging kwam voor de Vision Trip naar de Global Mercy in Sierra Leone, hebben mijn vrouw en ik ons aangemeld.
In november was het zover. Het was onwijs gaaf om te zien wat er allemaal nodig is om een ziekenhuisschip te kunnen laten functioneren, maar ook om onze zoon in zijn bediening te kunnen zien. Tijdens onze trip heeft hij ons ook zelf kunnen rondleiden in zijn kantoor en het magazijn.
Kunt u samenvatten wat de Vision Trip inhield?
Een ziekenhuisschip is immens. De Global Mercy heeft 12 dekken! We bezochten het hele schip. Er waren rondleidingen op de brug, in de operatiekamers, in de machinekamer, in de school en op de vrijwilligersdekken. We spraken onder andere met de kapitein, een technisch engineer en maar ook met de ziekenhuisdirecteur en patiënten.
We hebben het gevoel dat we tijdens de vijfdaagse trip het hele ziekenhuisschip hebben gezien en íedereen hebben gesproken. Dat vond ik echt leuk. We waren echt onderdeel van alles en iedereen aan boord en hebben geleerd wat mensen beweegt om dit werk vrijwillig te doen.
Wat is u het meest bijgebleven van de Vision Trip?
Tijdens een rondleiding wilde één van de patiënten met ons bidden. Daarna zongen de patiënten het lied ‘The blessing’ voor ons. Wij kregen de zegen mee van de patiënten uit het ziekenhuis in plaats van andersom. Wij zagen patiënten die zo dankbaar zijn voor de liefde, aandacht en genezing die er voor hen is. Zij spraken zoveel dankbaarheid uit voor de medische zorg die zij ontvingen. De zorg die wij in Nederland heel normaal vinden maar daar niet vanzelfsprekend is.
‘Thank you for the gift of Maarten’
Maar het meest bijzondere vond ik het gesprek met Daniel (Operations Director) en Joff (Managing Director). Tijdens ons gesprek viel bij hen ineens het kwartje dat wij de ouders zijn van Maarten. Toen zei Daniel: ‘Thank you for the gift of Maarten’. Zij zijn zo dankbaar dat Maarten als vrijwillig supply manager op die plek zit. Wij werden hartelijk bedankt dat wij Maarten ‘afstaan’ voor zijn roeping bij Mercy Ships. Terugkijkend op het leven van Maarten tot nu toe, zien wij dat hij door God al jaren voorbereid is om bij Mercy Ships te kunnen gaan dienen met zijn talenten. Een bedankje voor zijn talenten vonden wij daarom extra bijzonder. En van meerdere vrijwilligers hoorden wij bijzondere verhalen over hoe mensen voorbereid zijn voor hun roeping aan boord van dit ziekenhuisschip.
Waarom is hulp in Sierra Leone zó nodig?
Als je kijkt naar hoe de mensen wonen en leven, zie je dat het een heel arm land is. Ik kom vaak in Zuid-Amerika, maar de noden in Sierra Leone zijn anders. In het land en bij het HOPE Center zie je mensen met medische noden. Ik heb aandoeningen gezien die ik in Nederland en Zuid-Amerika nooit heb gezien, zoals gezichtstumoren en vergroeide handen. In Nederland worden dit soort zaken opgelost voordat het zo’n groot probleem is. Voor de mensen daar niet. Via Mercy Ships kunnen zij door een soms kleine medische ingreep hun leven weer oppakken. En ze nemen niet alleen genezing mee naar huis, maar ook het feit dat ze worden gezien als mens. Dat vind ik mooi.
Zou u een Vision Trip aanraden aan andere ondernemers en, zo ja, waarom?
Ja. Je kunt veel verhalen lezen over het werk van Mercy Ships of de Global Mercy in 2021 in Rotterdam bezocht hebben, net als wij. Maar de verhalen horen rechtstreeks van vrijwilligers en patiënten aan boord is zó ontzettend gaaf. Tijdens een Vision Trip sta je niet aan de zijlijn maar maak je het reilen en zeilen op het ziekenhuisschip bewust mee. Zelfs als bezoeker ben je een onderdeel van de missie daar. Als je als ondernemer onderdeel wilt zijn van de missie van Mercy Ships dan moet je eens op Vision Trip gaan. Je kunt concreet zien waar je als ondernemer aan bijdraagt. Het is een trip die je de rest van je leven bij zal blijven.
Waarom is support van ondernemers juist zo belangrijk?
Je hebt mensen nodig die als vrijwilliger gaan en mensen die het mogelijk maken om te gaan. Dat laatste doen wij als ondernemers. Ik ben zelf directeur van een bedrijf. Hoe ik dat zie? Het is Gods bedrijf en ik ben directeur. Ik zie het als een zegen dat ik door mijn bedrijf heen mijn zoon Maarten en andere vrijwilligers kan ondersteunen bij dit bijzondere werk. Gods koninkrijk is daarin zichtbaar. Ik vind; als ondernemer moet je verstandig omgaan met het geld dat je verdient. Een deel van de winst uit mijn bedrijf zet ik daarom in om te zaaien in Gods Koninkrijk.
Als ondernemer support ik Mercy Ships vooral door het sponsoren van materialen. Daarnaast is financieel ondersteunen ook mogelijk. Mercy Ships kan dit werk namelijk alleen uitvoeren als er voldoende financiële middelen zijn. Voor Mercy Ships is het daarom goed om een netwerk te hebben van ondernemers die het werk op de ziekenhuisschepen steunen. En wij als ondernemers kunnen best wel iets van onze rijkdom missen om daar het verschil te maken.