Annette: “De handen en voeten zijn van Jezus en zo de liefde verspreiden die God heeft voor mensen. Daar hebben wij graag onze vakantie voor over, want het draait niet om ons, maar om onze medemens.” Vijftien jaar geleden kreeg ze een folder van Mercy Ships in handen en sindsdien liet het werk haar niet los. Ze werd donateur, maar wilde graag meer doen voor de organisatie, die met een schip gratis medische zorg brengt naar de armste landen in Afrika. “Toen de kinderen oud genoeg waren om een paar weken redelijk op zichzelf te zijn, hebben Geert en ik ons aangemeld om mee te gaan als vrijwilliger.”
Oceaan
Het echtpaar, 26 jaar getrouwd, wonend in Krimpen aan den IJssel, komt aan boord terecht in het ‘Mercy Team’. “Dit team, ook wel pack-up team genoemd, komt ieder jaar aan het eind van een werkperiode het schip helpen met inpakken en opruimen om het vaarklaar te maken voor de periode van bevoorrading en onderhoud. Bijkomend voordeel is dat we dan mee mogen varen naar de haven. Tweemaal zijn wij meegereisd vanuit West-Afrika naar Las Palmas en dit jaar voeren we van Madagaskar naar Durban, Zuid-Afrika. Sowieso een hele aparte ervaring om te varen op de oceaan, maar met dit schip is het helemaal bijzonder!”
Koffie morsen
Inmiddels zijn ze al drie jaar op rij met de Africa Mercy mee geweest. “Dit schip heeft ons hart. Het mooie van werken op de Africa Mercy is het samen één missie hebben. Dat verbindt allen met elkaar. Op het schip heerst een sfeer van liefde, acceptatie en dankbaarheid. Wat ons ook erg aantrekt is dat er zoveel verschillende culturen samenwerken. Je merkt dat voor God alle mensen gelijk zijn. Net als in de verschillende posities. Het eerste jaar hoorden we een verhaal van een Afrikaan die op het schip werkte en die zich verbaasde over het feit dat de kapitein, toen hij wat koffie morste, dat zelf ging opruimen!”
Flexibel
“Tijdens zo’n missie blijkt extra hoe afhankelijk je van God bent in alles wat je doet. Niets staat vast en alles kan zomaar veranderen. Bijvoorbeeld: de eerste keer moesten we helpen om de tenten die gebruikt worden als polikliniek af te breken. Tijdens dit werk ging er helaas een belangrijk onderdeel kapot. Nu heb je in Afrika niet de mogelijkheid om dit zo op te halen bij een bouwmarkt. Daarom gingen we in gebed. Hierna konden we het onderdeel inderdaad zo herstellen dat het dienst kon doen tot er een eventueel nieuw onderdeel kon worden gekocht. Deze totale afhankelijkheid geeft een rust en vertrouwen in God. Wij hoeven ons alleen maar flexibel op te stellen.”
Westers denken
“Eenmaal terug in Nederland is het best even wennen. We maken ons in het Westen, vergeleken met wat veel Afrikanen moeten doormaken, maar druk om niets. Dit gevoel blijft meestal een of twee weken hangen, daarna worden ook wij weer opgeslokt door het westerse denken en de haastige samenleving.” De mogelijkheid om voor langere tijd (twee jaar) te gaan helpen op het schip, hebben Geert en Annette serieus overwogen. “Helaas is dit momenteel praktisch nog niet mogelijk. Als God het mogelijk maakt om volgend jaar weer te gaan, of om een langere tijd te gaan helpen, dan zijn we daartoe bereid!”
[Interview: augustus 2015]
Voor u ook interessant:
De interesse in Mercy Ships en de gratis chirurgische zorg die ze bieden heeft altijd al een rol gespeeld in het leven van de Ni...
Als je door de gangen van het ziekenhuis op de Global Mercy loopt zou je bijna vergeten dat je op een schip bent. Zodra je het k...
Debbie Abbenhuis (31) werkt sinds vorig jaar als medisch vrijwilliger op de Global Mercy. Vanuit Sierra Leone vertelt ze over he...