Verpleegkundige Ria: ‘Ik wil er niet aan denken dat nog meer zorgmedewerkers besmet raken.’
Bekijk alle verhalenRia Bos heeft bijna zes jaar doorgebracht op de Africa Mercy als verpleegkundige en teammanager van de Patiëntenselectie. Het schip ligt sinds de komst van COVID-19 voor anker in de haven van Tenerife en daarom is Ria drie maanden geleden teruggekeerd naar Nederland. Lees over haar werk op het schip, een bijzondere ontmoeting in Madagaskar en hoe ze door haar werk kan getuigen van Jezus.
Toen het coronavirus zich uitbreidde naar de rest van de wereld, moesten we met de crew in anderhalve week al het werk op het schip zo goed mogelijk afronden. Patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis aan boord, en anderen werden ondergebracht in lokale ziekenhuizen. Op dit moment ondervinden we nog steeds de gevolgen van de crisis. Het is van belang dat we ook nu omkijken naar inwoners en gezondheidswerkers in Afrika.
Mijn werk op het schip
Mijn verhaal met Mercy Ships startte in 2014, toen ik tijdens de werkperiode in Madagaskar voor het eerst aan boord ging van de Africa Mercy. Ik had nooit gedacht dat ik bijna zes jaar op het schip zou doorbrengen. Als verpleegkundige aan boord is geen dag hetzelfde. Door het gevarieerde werk op de verschillende afdelingen, zoals aangezichtschirurgie en orthopedie, kwam ik in contact met het team Patiëntenselectie. Daar ben ik teammanager van geworden. Wij selecteren de patiënten die in aanmerking komen voor een operatie. De enorme rijen mensen zijn erg indrukwekkend om te zien. Het is uniek om door het land te reizen waar Mercy Ships heen gaat en het verschil te zien tussen hoe mensen binnenkomen en hoe ze weer vertrekken. Mijn werk zie ik als een brugfunctie, met één been op het schip en met één been aan wal. Ik voel me geroepen om me in te zetten met de wijsheid en gezondheid die ik heb gekregen en te getuigen van Jezus.
“Met één been op het schip en één been aan wal, zo zie ik mijn functie.”
Een bijzonder moment
Aan het begin van het tweede jaar in Madagaskar waren we patiënten aan het selecteren in het zuiden van het land. Geheel onverwachts kwam er een patiënt naar mij toe die ik had verpleegd na een operatie om haar gezichtstumor te verwijderen. Het was bijzonder haar weer te zien en ook haar familie te mogen ontmoeten. De blik in haar ogen is moeilijk te beschrijven, maar het straalde vreugde en levenslust uit, iets wat een jaar eerder wel anders was. Daarbij vertelde ze dat ze ook iemand anders had verwezen naar het schip.
Ik ben gefascineerd door haar veerkracht en te zien hoe sterk ze uit de operatie was gekomen. Dit zijn de unieke, onverwachte dingen waar je niet om vraagt, maar die je mag ontvangen als geschenk en bemoediging.
Goede gezondheidszorg is zo vanzelfsprekend in Nederland. Elke keer dat ik honderden patiënten voor me heb staan die vragen om hulp, om een operatie, besef ik hoe bijzonder het is om geboren te zijn in een land met goede en toegankelijke gezondheidszorg.
Goede beschermingsmiddelen zijn van levensbelang
Dat de zorg in Afrika blijft doorgaan is iets wat ik het liefste zou willen. In tijden van COVID-19 is het juist ontzettend belangrijk dat we Afrikaanse gezondheidsmedewerkers, die dag in dag uit tegen de coronacrisis strijden, niet uit het oog verliezen en blijven ondersteunen. Volgens cijfers van het WHO heeft maar 16% van de ziekenhuizen in Afrika voldoende preventiemiddelen. Inmiddels hebben ook al 10.000 Afrikaanse zorgmedewerkers het virus zelf opgelopen. Veilig en beschermd werken in de zorg is van levensbelang. Door schaarste in beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en handschoenen, kunnen zij hun talenten en kennis niet op een veilige manier inzetten. Ik wil er niet aan denken dat nog meer zorgmedewerkers besmet zullen raken en ziek worden. Juist in Afrika, waar de omstandigheden nog moeilijker zijn. Daarom ben ik blij dat Mercy Ships een grote voorraad beschermingsmiddelen wil doneren, zodat hun werk door kan gaan.
Persoonlijke beschermingsmiddelen voor onze Afrikaanse collega’s
Mercy Ships wil de zorgprofessionals in Afrika ondersteunen. Daarom doneren we meer dan 1,5 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen aan onze Afrikaanse partners bij lokale ziekenhuizen in 11 verschillende landen. Ik heb in Afrika zelf gezien hoe belangrijk het is dat mijn collega’s in de zorg daar veilig hun werk kunnen doen, en hoeveel schaarste er in middelen is. En als ik niet daar ter plaatse kan helpen, dan help ik op afstand, hier vanuit Nederland.