Week 12: Deck 3 en 4
Ga naar de pagina van Mercy Ships HollandVandaag over 3 weken ben ik weer thuis, dat is nogal een gek idee! Maar met de feestdagen in zicht en de vermoeidheid die na 12 weken community leven toch wel toeslaat heb ik er wel zin in en is het aftellen nu zeker begonnen! De voorbereidingen voor de feestdagen zijn hier op het schip ook begonnen. Ik zit nu in het café deze blog te schrijven en om me heen zijn mensen druk bezig om het hele schip in kerstsferen te brengen. De dutchies zijn druk bezig met de voorbereidingen voor sinterklaas en er ligt een hele agenda aan decemberactiviteiten in het café. Ik maak me klaar voor nog 4 dag, 7 avond en 3 nachtdiensten en dan zit het werken er hier aan boord weer op. Hoog tijd dus om te vertellen wat er naast de plastische chirurgie allemaal in het ziekenhuis gebeurd!
D-ward:
D-ward is de afdeling voor maxillo facial chirurgie, in Mercyships taal ook wel MaxFax genoemd. Hier worden volwassenen en kinderen geholpen aan gezwellen in de nek/keel of aangezicht. Daarnaast worden er ook patiënten geholpen die een schisis hebben. Het is een afdeling die net wat complexere zorg bied dan mijn afdeling. Met name omdat de tumoren soms vlak bij de luchtpijp/mond zitten en dus een bedreiging voor de ademhaling kunnen zijn. Niet voor niets zit de afdeling dan ook vast aan de IC. Het blijft, ook voor mij, bizar om te zien wat voor soort tumoren er bij mensen kunnen groeien en hoe groot die zijn! Ik heb nu 1 dienst op D-ward gedraaid. Een van de patiënten was net 1 dag na zijn operatie en bleef maar in zijn spiegeltje kijken naar zijn gezicht. Moet je voorstellen dat je jaren lang een steeds groter wordende tumor op je gezicht had en dat die nu weg is.. maar vervolgens heb je wel een enorm verband, hechtingen, zwelling, pijn, een sonde in je neus omdat je een tijdje niet mag eten.. het is best wel even aanpassen en het duurt ook echt wel even voordat het echte resultaat zichtbaar is. Heel langzaam zie je de verandering, met name in de ogen van de patiënt. Waar ze eerst weinig sprankelden zie je de vreugde steeds meer toe nemen. Ze worden hier aan boord weer in de ogen aangekeken in plaats van dat men alleen maar naar de tumor staart en ze voelen dat ook zij er bij horen en er mogen zijn. Dat is een groot onderdeel van het herstel.
A-ward:
A-ward is de general surgery. Hier worden met name mensen geholpen die een hernia hebben. Een hernia is een uitstulping van de buikwand. Dit kan zijn in de lies (liesbreuk) of ergens in de buik. Soms lopen mensen hier al jaren mee rond en zie je echt een bult op de buik of in de lies. Waar in Nederland vaak wordt aangeraden om dan rust te nemen is dat hier voor veel mensen niet mogelijk omdat ze moeten blijven werken en vaak zwaar fysiek werk doen. Het is een afdeling waar patiënten vaak maar 2 of 3 dagen blijven en waar je dus heel veel opnames en ontslagen hebt. Omdat C-ward vaak snel vol ligt is er ook nog een ‘overflow’ van C-ward die hier wordt opgenomen dus je hebt van alles wat!
IC/ISO:
In het ziekenhuis zijn 4 IC bedden en 3 isolatiekamers. Maar als het goed is worden die vrijwel niet gebruikt. In de tijd dat ik hier ben zijn er totaal 4 patiënten opgenomen geweest op de IC, en gelukkig vaak voor korte duur, net na de operatie. Tijdens iedere dienst is er tenminste 1 IC verpleegkundige aan het werk dus er is altijd de optie om iemand te verplaatsen naar de IC als dit nodig is. Het kan ook hier voorkomen dat iemand een bacterie of virus heeft die besmettelijk is, dan kan deze patiënt worden verplaatst naar een isolatiekamer. Waar in Nederland patiënten soms een 1 persoonskamer eisen is het hier wel even anders. Patiënten willen liever niet alleen liggen en hechten veel waarde aan de vriendschappen en de community met andere patiënten, hen moeten vertellen dat ze in isolatie moeten is dan ook geen leuke boodschap. Daarnaast is het ook lastig om uit te leggen waarom we het doen, omdat de medische kennis hier heel beperkt is en patiënten het lastig begrijpen.
Eyeclinic:
De meeste operaties van de dag vinden plaats in de oogkliniek. Hier worden aan de lopende band patiënten geholpen aan staar. Staar kan er op lange termijn voor zorgen dat je volledig blind wordt. Een staar operatie kan dan ook echt blinden weer doen zien. zo’n 6 weken na de operatie is er een celebration of sight. Hierbij worden de verbanden van het oog gehaald en wordt gevierd dat een patiënt weer kan zien! Het is een relatief kleine ingreep en patiënten gaan dezelfde dag weer naar huis, maar dat het levensveranderend is, dat kan je je denk ik wel voorstellen!
Outpatiënt en pre-op:
Er gaat nog een heel proces vooraf aan de opname en ook achteraf worden patiënten nog gezien. Het pre-op team is verantwoordelijk voor alle screening vooraf. Omdat we eenmaal niet alles kunnen doen is er een behoorlijke selectie vooraf aan de opname en na meerdere screeningsdagen ontvangen patiënten uiteindelijk pas vlak voor de officiële operatiedatum een definitieve go or no go.
Outpatiënt kan je eigenlijk een beetje zien als de poli in Nederland. Hier komen patiënten die niet meer opgenomen hoeven te zijn maar wel nog bijvoorbeeld wekelijks wondzorg, check ups of fysiotherapie nodig hebben.
En dat is nog lang niet alles:
Hier boven beschreef ik een beetje de ‘afdelingen’ maar er is nog veel meer te zien in het ziekenhuis. Er is een volledig werkend laboratorium , een gigantische apotheek, een crewclinic (aka huisartsenpost 😉 ), een sterilisatie afdeling voor alle steriele instrumenten die ze tijdens operaties gebruiken en biomed, de afdeling waar ze alles weten over alle medische apparatuur. Daarnaast is er ook nog een tandartspraktijk waar crew, daycrew en patiënten worden gezien, er is een bloedbank waar crew bloed kan doneren wat soms nodig is voor patiënten die veel bloed verliezen tijdens een operatie en natuurlijk ook een radiologie afdeling waar röntgenfoto’s en CT-scans kunnen worden gemaakt. Ook is er nog een grote therapieruimte (Rehab) waar patiënten samen met de fysio en handtherapeuten weer opnieuw vaardigheden aanleren.
Naast dat alles moet er ook materiaal geleverd en beheerd worden en een hele hoop administratie gedaan worden.
Al met al niet zo gek dus dat er nogal wat personeel nodig is voordat je een ‘ziekenhuisje’ kan openen. In verband met gebrek aan personeel draaien we dan ook nog niet op volledige capaciteit. Er zijn wel 6 wards aan boord waarvan er nu maar 3 gebruikt worden en van de 6 operatiekamers zijn er maar 3 in gebruik. Dus mocht je je vervelen in Nederland, wel wat warmte kunnen gebruiken en zin hebben in een avontuur.. Voel je vrij om eens te kijken of er voor jou ook wat leuks tussen zit!
Kijktips:
https://npo.nl/start/serie/topdoks
Topdoks, een kinderprogramma van de EO is hier een paar weken terug geweest om 3 afleveringen op te nemen over Mercy Ships. Er zijn al twee afleveringen geweest en de laatste is op 3 december. Terug te kijken via NPO! Het geeft een leuk beeld van Freetown en van het schip!
https://www.youtube.com/watch?v=NibEKRLK0K8
Dit is een filmpje van Carys, iemand aan boord die een rondleiding over het hele schip geeft in 10 minuten! Dus als je een wat kortere spanningsboog hebt ook leuk om te kijken!
Naast dit alles heb je ook nog de Low care unit en het HOPE center, maar daarover later meer! Tot snel!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Hoi Boukje
Wat een leuk informatief verhaal weer! En er zijn meer mensen aan het aftellen. Het is wel een spannende tijd voor jullie nu met al die onrust daar. Liefs Els.
Wat veel indrukken!! Mooi om te lezen. En fijn dat je ook wel weer zin hebt om terug te komen naar Nederland😉. Geniet nog even van je laatste weken dat je zoveel kunt betekenen voor deze mensen💜. Liefs uit Drachten!
Wel leuk dat je funky klompen hebt
Leuk, informatief blog, Boukje! Wij tellen ook de dagen af 😉
Liefs mams