Leocadie huilde toen ze haar pasgeboren baby in haar armen hield. De tranen bleven drie maanden lang stromen, terwijl de tumor van haar kindje groeide. Leocadie zelf lijdt aan glaucoom (groene staar), wat haar zicht ernstig beperkt en de zorg voor haar baby bemoeilijkte. Door de grote tumor was het lastig om te weten hoe ze hem het beste kon vasthouden en anderen moesten hem in haar armen leggen. Ze had geen geld voor een operatie en een verlammende angst overspoelde haar als ze over de toekomst van haar zoon nadacht.
Bekijk het verhaal van Emmanuel of lees verder onder de video.
‘Ik was zo verdrietig. Ik dacht dat hij zou sterven. Ik kon niet stoppen met huilen,’ zegt Leocadie. En als hij wel overleefde, hoe zou zijn leven er dan uitzien? Ontelbare vragen spookten door haar hoofd. Zou hij kunnen werken? Zou hij naar school kunnen gaan? Zou hij wel vrienden krijgen? Misschien zou hij in huis moeten blijven en zou hij daardoor een buitenstaander worden?
Blijven hopen
Maar Leocadie bleef hopen dat haar zoontje met Gods hulp ooit een normaal leven zou kunnen leiden — bevrijd van het enorme gewicht van zijn tumor. Haar man Edwige en zij besloten hun zoon ‘Emmanuel’ te noemen, wat ‘God met ons’ betekent.
‘We noemen je ‘Emmanuel’, zodat God bij je zal zijn.’
Leocadie
‘Omdat hij met deze tumor was geboren, wisten we dat we voor veel moeilijkheden zouden komen te staan. We zeiden: ‘We noemen je ‘Emmanuel’, zodat God bij je zal zijn’,’ vertelt Leocadie. ‘Zijn naam is een getuigenis, want als God niet bij ons was geweest, was hij zeker gestorven. Of ik zou tijdens de zwangerschap zijn overleden.’
Precies drie maanden oud
Het duurde niet lang voordat hun hoop en gebed voor Emmanuel beantwoord leek te worden. Edwige werkte voor een bedrijf dat Mercy Ships helpt om de benodigde zeecontainers te verkrijgen. De baas van Edwige vertelde hem over de gratis operaties die aan boord van de Africa Mercy plaatsvinden.
Edwige en Leocadie hoopten dat Emmanuel voor een gratis operatie in aanmerking zou komen en namen hun baby mee naar het schip. De timing van dit bezoek bleek een wonder op zichzelf te zijn; Emmanuel moest drie maanden zijn om geopereerd te kunnen worden en op de dag van de screening was hij precies drie maanden oud.
De chirurg die in dit soort aandoeningen is gespecialiseerd, dokter Sherif Emil, bleek ook op dat moment aan boord te zijn. ‘Het Griekse woord ‘teratoma’ – waar de naam van dit soort tumoren vandaan komt – betekent ‘monster’,’ vertelt dokter Emil. ‘Het ironische is dat meer dan 90 procent van deze tumoren goedaardig is, maar als ze niet worden behandeld is de kans groot dat het kind eraan overlijdt.’
Vertrouwen
Het vergde enorm veel moed van Leocadie om Emmanuel mee naar het schip te nemen. Ze moest haar kind aan vreemde artsen toevertrouwen en vanwege haar slechte zicht moest ze vertrouwen hebben in iets wat ze niet kon zien. Daarom vergezelde haar oudere zus haar bij iedere afspraak en bleef bij hen aan boord als Edwige aan het werk was.
De operatie om Emmanuels tumor te verwijderen duurde acht uur, maar het resultaat was een groot succes. ‘Het resultaat was gewoon een bewijs van zijn overlevingsdrang en veerkracht, en Gods zegen,’ zegt dokter Emil. De teratoom woog 2,6 kilo — ongeveer een derde van Emmanuels complete lichaamsgewicht ten tijde van de operatie.
Sprakeloos
Toen Leocadie Emmanuel na de operatie in haar armen kreeg, kon ze de verandering zelf niet zien, maar ze voelde het onmiddellijk. ‘Ik stond sprakeloos. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Hij woog zo veel minder. Ik voelde het verschil zo duidelijk,’ zegt Leocadie. ‘Voor de operatie voelde ik altijd zijn enorme gezwel en nu was dat verdwenen. Zijn luiers passen nu gewoon!’
Emmanuel is na de operatie een sterkere en blijere baby geworden en je merkt het verschil ook bij zijn familie. Ze lachen sneller nu de zware last van alle zorgen rondom Emmanuel van hun schouders is genomen.
Geschenk van God
Nu weet Leocadie dat haar zoon — haar ‘geschenk van God’, zoals ze hem noemt — een betere toekomst wacht dan ze voor de operatie ooit voor mogelijk had gehouden.
‘Hij doet zijn naam absoluut eer aan. Sinds we naar het schip van Mercy Ships zijn gegaan, is alles zo soepel verlopen,’ zei Leocadie glimlachend tijdens Emmanuels laatste dag aan boord. ‘God is echt met ons!’
Mogen we u wat vragen?
Wist u dat twee op de drie mensen wereldwijd geen toegang heeft tot veilige chirurgische zorg? Elk jaar overlijden zo’n 17 miljoen mensen aan aandoeningen die verholpen hadden kunnen worden. Mercy Ships pakt dit probleem al meer dan 40 jaar op verschillende manieren aan.
Mogen we u vragen om vandaag een bijdrage te doen? Klik op de knop hieronder en kijk wat u kunt betekenen.