‘Ik weet nog dat ik bezig was met het aanmeldproces en me afvroeg: ‘Zal ik ooit op dit schip zijn? Is het wel echt?’ herinnert Lukas Eggenberger, een automonteur uit Zwitserland zich. ‘Dan, op een dag, sta je op de loopplank en kun je niet geloven dat je daar echt bent.’
‘We hebben echt iemand nodig’
Toen Lukas voor het eerst over Mercy Ships hoorde, wist hij nog niet zeker of het zijn roeping was. Het was 2017, toen hij een echtpaar hoorde dat in de kerk sprak over hun ervaring als vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy. Na de kerkdienst begon Lukas aan het aanmeldproces om zich aan te melden als automonteur. Sterker nog, hij begon meerdere keren aan het aanmeldproces – maar hij maakte het nooit af.
‘Pas toen ik een e-mail kreeg waarin stond: ‘Kun je alsjeblieft naar het schip komen? We hebben echt een monteur nodig, en we hebben niemand,’ voelde ik dat ik echt geroepen werd.’
Zodra Lukas aan boord kwam, werd het gevoel van roeping voor hem nog duidelijker. De vorige automonteur wilde gaan trouwen, maar wachtte daarmee tot hij een vervanger gevonden had. Hij wilde zijn functie niet onbemand laten. Lukas was het antwoord op zijn gebed. ‘Het was fantastisch om te beseffen dat God het allemaal van tevoren gepland had,’ vertelt Lukas.
Missie vervullen
Nu noemt hij de Africa Mercy al een jaar zijn thuis. Zijn werk, zo vertelt hij, omvat alles wat beweegt. Hij heeft zijn handen vol aan het onderhoud van voertuigen die door de zilte zeewind worden aangetast, het repareren van generatoren en het regelen van vervoer voor de hele bemanning.
Ook al is de Africa Mercy een drijvend ziekenhuisschip, goed functionerende voertuigen zijn onmisbaar. Zonder sterk landtransport zou Mercy Ships haar missie niet kunnen vervullen. Veel patiënten zijn afhankelijk van Mercy Ships voor vervoer over land, en veel programma’s, samenwerkingen met klinieken en medische screenings vinden kilometers verderop plaats. ‘Elke dag voel ik dat ik iets belangrijks doe, dat ik een verschil maak,’ zegt Lukas.
Persoonlijke groei
Vanwege COVID-19 bracht de Africa Mercy dit jaar door op de scheepswerf voor onderhoud en reparaties. Voor Lukas en de andere bemanningsleden betekende dit dat ze vooral werkten op vertrouwen. Ze konden niet direct zien welke invloed hun inzet uiteindelijk op de patiënten zou hebben. Lukas: ‘Ook nu wachten er patiënten. Het is belangrijk dat het schip zo snel mogelijk terugkeert naar Senegal.’
Het jaar vol veranderingen gaf in de tussentijd echter veel mogelijkheden voor persoonlijke groei. De bemanning werkt hard, maar ze doen het allemaal samen. In de gemeenschap aan boord is er altijd tijd voor gezellige momenten, maar ook voor geestelijke ontwikkeling. Of vrijwilligers nu hun professionele vaardigheden ontwikkelen of hun persoonlijke passies delen, de vriendschappen en ervaringen aan boord zijn uniek.
‘Het was geweldig,’ deelt Lukas. ‘Nu meer dan ooit is God het anker in mijn leven. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn tijd bij Mercy Ships.’
Vind jouw plek aan boord
Bij Mercy Ships zet je zowel je professie als persoonlijkheid in om levens te veranderen en de patiënten te dienen die geen toegang hebben tot medische zorg. We zoeken mensen zoals jij om met ons mee te doen! Wil jij het verschil maken?