Irik Mallie maakt het verschil als hoofdwerktuigbouwkundige van de Global Mercy
Bekijk alle verhalenDe community aan boord van onze ziekenhuisschepen is uitzonderlijk. Onze vrijwillige bemanning van over de hele wereld brengt haar unieke vaardigheden en levenservaring mee om de mensen te dienen die geen perspectief hebben op medische zorg. Werken bij Mercy Ships gaat om zoveel meer dan je beroep. Het gaat om alles wat je bent: zowel je professionele vaardigheden als je persoonlijkheid maken het verschil.
Na 41 jaar in de maritieme industrie gaan de meeste collega’s van Irik Mallie met pensioen. Maar deze Nederlands-Canadese hoofdwerktuigbouwkundige denkt er nog niet over om zijn werkhoofdstuk af te sluiten. Sterker nog, hij begint aan een heel nieuw hoofdstuk.
Een volgende stap
Een telefoontje enkele jaren geleden was het startsein voor Iriks nieuwe reis met Mercy Ships. Hij kreeg daarin de vraag of hij bereid was te dienen als hoofdwerktuigbouwkundige aan boord van ons nieuwe schip, de Global Mercy. Op dat moment was het schip in aanbouw en nog niet klaar om uit te varen. Irik en zijn vrouw Cathy dachten na over de vraag die ze kregen – en besloten al snel dat het de juiste volgende stap was voor hun gezin.
‘Het voelt alsof ik weer een leerling ben!’
‘Het is een hele eer om gevraagd te worden om mee te varen met de Global Mercy. Ik had het niet verwacht. Toen ik het telefoontje kreeg, was het een overweldigende gedachte.’ Zelfs na tientallen jaren in de maritieme sector had Irik nog nooit op een gloednieuw schip gevaren. Het was een spannend vooruitzicht, maar ook een unieke uitdaging. ‘Normaal gesproken ga je na zoveel jaar met pensioen en begint het leven wat rustiger te worden. Voor mij is het precies het tegenovergestelde. Ik moet mijn kennis bijspijkeren en weer van alles gaan leren. Het voelt alsof ik weer een leerling ben!’
Het is niet vreemd dat een nieuw schip ook nieuwe systemen, principes en processen met zich meebrengt – en daarmee ook nieuwe dingen om te leren. Gelukkig gaat Irik de uitdaging aan!
Irik is al meer dan 10 jaar vrijwilliger bij Mercy Ships. Hij en Cathy – een verpleegkundige palliatieve zorg – wisten altijd al dat ze betrokken wilden zijn bij humanitair werk. Ze waren echter gefocust op het opvoeden van hun vier kinderen, Irik werkte in die tijd voor een veerbootmaatschappij. Toen hun jongste kinderen de middelbare school hadden afgerond, vonden ze dat de tijd rijp was om het huis te verlaten en vrijwilligerswerk te gaan doen.
Hun eerste dienst aan boord van een Mercy Ship was in 2009, waar zowel Irik als Cathy hun vaardigheden gebruikten om zich in te zetten voor de gemeenschap aan boord. In 2018 waagden ze de sprong met Mercy Ships en werden ze permanente vrijwilligers aan boord.
Puzzelstukjes
Vanwege hun beroepen zijn Irik en Cathy in de unieke positie dat ze twee verschillende kanten van onze drijvende ziekenhuizen van dichtbij meemaken. Irik maakt deel uit van de scheepsbouwkundige afdeling om het schip drijvend te houden, terwijl zijn vrouw direct werkt met onze patiënten. Waar ze ook dienen, Irik is ervan overtuigd dat elke vrijwilliger aan boord een belangrijke rol speelt. ‘Iedereen heeft zijn eigen stukje van de puzzel die Mercy Ships is. Het maakt niet uit of het een hoofdwerktuigkundige is, een verpleegkundige, een dokter of iemand die in de keuken werkt – we spelen allemaal onze rol. Als er één stukje ontbreekt, is de puzzel niet compleet.’
‘Je doet het niet voor jezelf: je doet het omdat je een verschil wilt maken in de wereld’
Dankzij zijn decennialange ervaring in zijn branche heeft Irik de bemanning aan boord veel te bieden. Gedreven door zijn geloof, noemt hij zichzelf een geestelijk leider in de engineering afdeling: ‘Aan het eind van de dag hoop ik dat ik gediend heb en dat de mensen om mij heen kunnen zeggen ‘deze man werkte tot eer van God’. Ik wil een licht zijn in een donkere wereld, net zoals onze schepen een baken van hoop zijn.’
Wanneer Irik terug is in Canada om familie of vrienden te bezoeken, wordt vaak aan hem gevraagd waarom hij vrijwilligerswerk doet. Mensen vragen, ‘wat is je drijfveer?’ Iriks antwoord is eenvoudig en veelzeggend. ‘Als je aan boord komt en je ziet het werk dat wordt gedaan met de patiënten, en je ziet ze compleet veranderd de loopplank aflopen… dat is onze beloning. Dat is de drijfveer voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Je doet het niet voor jezelf: je doet het omdat je een verschil wilt maken in de wereld.’
Vind jouw plek aan boord
Klaar om het verschil te maken? Of je nu bijna met pensioen gaat of net begint aan je carrière; of je nu een paar weken tijd hebt of jaren in dienst wilt zijn; het maakt niet uit wat voor vaardigheden je meebrengt… er is een plek voor jou aan boord.