Wanneer we afscheid nemen van onze patiënten, zou je kunnen denken dat de reis daar eindigt. Maar we houden ervan om in contact te blijven met onze patiënten en hun bijzondere verhalen. Zo zochten we in de afgelopen tijd Marie Madeleine weer op, die geopereerd werd in Senegal; en Sekouba, die we mochten helpen in Guinee.
Marie’s wonder
Herinnert u zich Marie Madeleine nog? Ondanks haar gebogen benen bleef ze elke dag de tocht naar school maken. Ze hield zo van leren. De moeder van Marie had veel verdriet over de aandoening van haar dochter. ‘We konden ons geen operatie veroorloven, dus we wachtten gewoon op een wonder.’ Het wonder kwam in de vorm van een operatie op de Africa Mercy.
Hoe het nu met haar gaat? Dat hoorden we toen we haar weer opzochten. Twee jaar na haar ingreep kan Marie Madeleine lopen waar ze maar wil! Er zijn veel dingen veranderd in het leven van deze slimme 14-jarige, maar één ding is hetzelfde gebleven: ze houdt nog steeds van leren! We vinden een dankbare Marie: ‘Ik ga naar school en wil dokter worden. Ik wil mensen helpen zoals ik zelf ook ben geholpen.’
Sekouba’s nieuwe toekomst
De familie van de 12-jarige Sekouba stond op het punt om hun land te verkopen; alleen op die manier zouden ze een operatie kunnen betalen voor hun jongen.
Sekouba kampte met een tumor ter grootte van een golfbal in zijn wang. Hij moest stoppen met school, omdat hij dagelijks teveel pijn had. Gelukkig kon Sekouba op de Africa Mercy in Guinee een gratis en veilige operatie ondergaan, waardoor zijn familie hun land kon behouden.
Drie jaar na de succesvolle operatie zochten we hem op: ‘Voor mijn operatie lachtten mijn vrienden me uit. Ik ging niet naar school. Eerst kwam niemand naar mij toe, maar na de operatie komen mensen dicht bij me. Ik ben blij, want ik ben genezen.’
Geïnspireerd door wat de dokters voor hem deden, wil hij zelf ook dokter worden. Wie weet zien we hem terug op het schip; niet als patiënt, maar als professional.
Sekouba voor de operatie Na de operatie Sekouba nu, twee jaar later
‘Dankbaar dat ik een steentje bij heb mogen dragen’
Deddy Kruize, (tot de uitbraak van COVID-19) teamleider op de OK van de Africa Mercy, reageert op hoe het nu gaat met Marie Madeleine en Sekouba:
‘Als je aan boord in de operatiekamer werkt, is het niet altijd mogelijk om bij te houden hoe het verder gaat met patiënten na hun operatie. Als ik ze al terug zie, is dat meestal vanwege complicaties en dat zie ik natuurlijk liever niet. Maar wat ontzettend bijzonder om te horen dat het na 2 jaar zo goed gaat met Marie Madeleine en Sekouba! Ik ben dankbaar dat ik door mijn werk een steentje bij heb mogen dragen aan hun herstel en toekomst. Het is ook zo mooi dat Marie Madeleine en Sekouba terug zijn op school en zich willen gaan inzetten voor de mensen om hen heen. Dat ze weer willen uitdelen wat ze zelf ontvangen hebben. Ze zien in hoe belangrijk dat is en wat voor verschil het maakt. Wat zou het mooi zijn om hen over een jaar of 20 als arts aan boord te verwelkomen!’