Jannietha Kramer stapte enkele maanden geleden aan boord van de Africa Mercy als verpleegkundige. ‘De wens om aan boord te gaan bij Mercy Ships werd al bij me geplant toen ik een klein kind was’, vertelt ze. ‘Ik bezocht als kind de Anastasis (een eerder schip van Mercy Ships) en het verlangen groeide om, als de mogelijkheid er was, ooit aan boord te gaan. En hier zijn we dan!’
‘Het was vreemd om midden in de coronaperiode alle voorbereidingen te doen voor mijn reis. Na een periode van wachten kreeg ik eindelijk het verlossende antwoord: ik kon aan boord voor 10 maanden. Dan begint het geregel: zorgverzekering, tickets, blog inrichten, inentingen halen, bij de kapper en tandarts afspreken en mijn koffer inpakken.
Bijna onwerkelijk
Toen was het zover: ik ging naar Senegal. Bij aankomst bij het schip ging er van alles door me heen. Het is zo ontzettend bijzonder om het havengebied van Dakar, de hoofdstad van Senegal, in te rijden en dan te zien dat er tussen alle bedrijvigheid van de haven in, een ziekenhuisschip ligt. Bijna onwerkelijk. Het is lastig te omschrijven wat er dan door je heen gaat, maar het gevoel van dankbaarheid overheerst. Wat bijzonder dat ik onderdeel mag zijn van dit prachtige werk. God is goed!’
Belofte vervuld
Voor veel vrijwilligers van Mercy Ships was het een emotioneel weerzien met de mensen in Senegal. Door de coronapandemie moesten de vrijwilligers twee jaar geleden plotseling afscheid nemen van iedereen in Senegal. De veiligheid aan boord kon niet gewaarborgd worden voor vrijwilligers en patiënten. De belofte lag er dat het schip, wanneer het kon, zou terugkeren om de werkperiode af te maken. We zijn dankbaar dat Mercy Ships na 22 maanden weer in Senegal mag zijn!
De eerste patiënt
Mijn eerste werkdagen stonden vooral in het teken van schoonmaken. Tijdens de grondige onderhoudsperiode moest de airconditioning op het schip eruit en was er veel stof neergedaald op heel veel spullen. Met elkaar hebben we de plafonds, muren en badkamers flink gesopt. Hoe mooi om na de schoonmaak dan ook de eerste patiënten te kunnen verwelkomen! Wat daarna volgde was voor mij gelijk een hoogtepunt: de eerste operatie aan boord. Een jonge vrouw, Sokhna, was de eerste patiënt, en ik mocht als verpleegkundige voor haar zorgen.
Eindelijk genezing
Sokhna leeft al haar hele leven met een gespleten lip. In 2019 dacht ze dat ze eindelijk geopereerd kon worden, maar haar behandeling werd uitgesteld vanwege de pandemie. Ze bleef positief: ‘alles gaat volgens Gods plan’. Meer dan 15 uur duurde haar reis naar het schip en ze liet haar man een zoontje achter om naar een totaal onbekende omgeving te gaan. Na 26 jaar kreeg ze eindelijk genezing voor haar gespleten lip. Heel bijzonder om dit van dichtbij te zien.
‘Alles gaat volgens Gods plan’.
Jannietha
Zingen, dansen en spelletjes
De behandelingen en trainingen zijn inmiddels enkele maanden bezig. Op dek 7 kunnen patiënten in de middag een frisse neus halen en ontspannen. Dit is letterlijk een feest om mee te maken! De trommel gaat mee en we zingen, dansen en spelen spelletjes. Het is zo ontzettend bemoedigend om te zien hoe blij onze patiënten (en ikzelf) hiervan worden.
Wisselend
Toch is het niet altijd makkelijk. Het werken met veel nationaliteiten vraagt flexibiliteit en ik heb veel indrukken te verwerken. Het is ook intensief. Toch voel ik mij goed op de plek die God mij gegeven heeft! Ik hoop dat we nog veel kunnen betekenen voor de medische zorg in Senegal en Afrika.
Wilt u meer lezen over Jannietha en de ander Nederlandse bemanningsleden aan boord? Kijk op mercyships.nl/bemanning. De pagina van Jannietha vindt u hier.
Vind jouw plek aan boord
Wil jij net als Jannietha het verschil maken? Vind je plaats aan boord en kom meer te weten over hoe je deel kunt uitmaken van de drijvende Mercy Ships gemeenschap: