Nooit alleen
… nooit zag ik dat een rechtvaardige werd verlaten, nooit zag ik zijn kinderen zoeken naar brood…
Psalm 37:25b
Een worsteling met wereldse ongelijkheid
Abraham Soetendorp vertelt in zijn boekje Levenslessen van een Rabbijn dat deze tekst mooi klinkt, maar dat de praktijk weerbarstig is. Hij herinnert zich een moment toen hij nog maar vier jaar was, kort na het einde van de tweede wereldoorlog. Zoals elke week werd Psalm 37 gelezen bij de maaltijd aan het begin van de sabbat. Vers 25 is de afsluiting daarvan. En toen die tekst gelezen werd, zei de vader van Abraham kort maar krachtig: ‘Deze woorden zeggen wij niet meer.’ Hoe jong ook, Soetendorp begreep het instinctief. God had immers ‘wél rechtvaardigen in de steek gelaten.’
Misschien herken je daar wel iets van, de worsteling met deze Bijbeltekst. Het kan mooi klinken, als je voldoende te eten hebt, maar het is gewoon niet waar dat rechtvaardigen in deze wereld geen honger hebben. Er is armoede en er is ziekte. Alleen al het bestaan van Mercy Ships bewijst dat. Kun je dan nog iets met deze tekst?
Voorop staat, dat de Psalm erkent dat er iets mis is in de wereld. Het gaat in deze psalm over rechtvaardigen die struikelen, over armoede en over kwade dagen. David, die dit lied gemaakt heeft, leeft als koning niet onder een steen, maar weet heel goed wat er aan de hand is. Wat betekent dit in zo’n wereld?
Wie heeft, wordt opgeroepen om te delen
Allereerst is deze tekst een oproep aan ons. Dat de rechtvaardige niet in de steek gelaten wordt en dat de kinderen geen honger lijden kan alleen omdat de gemeenschap daarvoor zorgt. Wie heeft, wordt opgeroepen om te delen met wie niet heeft (vers 26). Je bent als rechtvaardige nooit alleen, omdat er anderen zijn, die het voor je opnemen en je te hulp schieten. Dat is een aansporing. Zijn er mensen die in de steek gelaten zijn, die honger lijden of ziek zijn? Ga en zorg voor hen, in de naam van God. Deel met wie minder heeft. Dat is precies waar het bij Mercy Ships om draait. Zorgen voor mensen die geen toegang hebben tot medische zorg of die dat niet kunnen betalen.
God zorgt
In de tweede plaats benadrukt Psalm 37 ook dat het uiteindelijk God zelf is die voor zijn schepselen zorgt. Als je valt, dan richt Hij je op (vers 24). Dat heeft alles te maken met Kerst. Toen Jezus Christus geboren werd, kwam God zelf naar ons toe en zei: Ik laat je nooit in de steek, ik zorg voor je. Jezus gaf zijn leven om dat waar te maken. ‘Ik ben met je alle dagen van je leven’ (Mattheüs 28:20). Want Hij is niet alleen geboren met Kerst, maar ook opgestaan uit de dood, met Pasen.
Wil je Hem volgen? Dan blijft Hij altijd bij je. Hij zorgt voor je en Hij roept je op te delen met wie het nodig heeft. Zo kun je deze tekst uit Psalm 37 toch meezingen. Er is hoop. Hoop voor iedereen.
Lees de gehele Psalm 37 hier.