Heb je al plannen voor dit weekend of voor de kerstvakantie? Duik deze dagen de keuken eens in om jezelf of anderen te verwennen met deze cinnamon rolls (kaneelbroodjes)!
Als Food Services Manager is Justin van der Spijk met de eetzaal-, keuken-, en bakkerij teams verantwoordelijk voor alle maaltijden die aan boord geserveerd worden. Elke dag voorzien zij de hele bemanning van eten: alle vrijwilligers, dagwerkers, patiënten en hun begeleiders. Dit zijn soms wel 1700 maaltijden per dag!
Vandaag deelt Justin een recept voor cinnamon rolls, een klassieker aan boord. Deze typisch Amerikaanse lekkernij wordt soms gemaakt als dessert, maar ook vrijwilligers staan regelmatig in de crewkeuken om de zoete broodjes te bakken.
Win een vrolijke Afrikaanse vlaggenlijn!
Deel jouw bakcreatie op Facebook of Instagram met #MercyShipsKerst en maak kans op 1 van de 3 kleurrijke Afrikaanse vlaggenlijnen! De vlaggenlijnen zijn handgemaakt door Mercy Ships vrijwilliger Yubi uit Togo.
(Is je social mediaprofiel niet openbaar zichtbaar? Stuur dan een screenshot naar advent@mercyships.nl om mee te doen)
Tijd
25 min. bereiden
25 min. oventijd
2 uur 30 min. wachten
Ingrediënten voor 20 porties
200 ml volle melk
125 g ongezouten roomboter
7 g droge gist
420 g tarwebloem
30 g witte basterdsuiker
½ tl gemalen kardemom
1½ tl vanille-extract
½ tl zout
1 middelgroot ei
50 g donkere basterdsuiker
1 el gemalen kaneel
75 g poedersuiker
Dit heb je nodig
schone theedoek
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)
Bereidingswijze
Stap 1
Doe 175 ml melk en 50 g boter in een steelpan en verwarm tot handwarm. Zet het vuur uit en voeg de gist toe als de boter gesmolten is en laat ca. 5 min. staan.
Stap 2
Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de witte basterdsuiker, kardemon, ⅔ van het vanille-extract en het zout toe en roer door. Klop het ei los en roer erdoor. Voeg het melkmengsel toe en kneed ca. 5 min. tot een samenhangend en elastisch deeg. Vorm een bol van het deeg en leg in een ingevette kom. Laat met een schone theedoek afgedekt 45 min. rijzen op een warme tochtvrije plek tot het in volume verdubbeld is.
Stap 3
Meng ondertussen de donkere basterdsuiker en kaneel door 60 g van de boter tot een gladde pasta.
Stap 4
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm. Bestrijk het deeg met de kaneelboter. Rol het deeg, vanaf de lange kant op en snijd in gelijke stukken van ca. 2 cm. Leg de deegrolletjes in de ingevette ovenschaal en laat afgedekt nog 45 min. rijzen. Eventueel kun je de rolletjes in een leuke vorm leggen, zoals een kerstboom of schip.
Stap 5
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broodjes in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 30 min. afkoelen.
Stap 6
Smelt ondertussen de rest van de boter en meng met de poedersuiker, de rest van het vanille-extract en de rest van de melk door elkaar. Verdeel het glazuur over de kaneelbroodjes en laat 30 min. verder afkoelen.