‘Patiënten zullen er altijd zijn,’ zegt ze. ‘Ik ga op een gegeven moment met pensioen, of misschien word ik op een dag ziek, wie weet? Als we geen duurzame medische trainingen kunnen garanderen, zullen de opleidingsnormen nooit verbeteren.’ Aan het woord is professor Fanjandrainy Rasoaherinomejanahary – kort gezegd Fanja -, chirurg en professor in algemene chirurgie in Madagaskar. Het eiland aan de oostkant van Afrika waar het gerenoveerde ziekenhuisschip de Africa Mercy in februari aanmeerde. Al jaren traint Fanja studenten in chirurgische basisvaardigheden, nadat ze zelf in 2015 door Mercy Ships werd opgeleid tot trainer. Maar er is meer nodig, vindt ze. En dat is waarom een partnerschap met Mercy Ships zo belangrijk voor haar is.
Met de paplepel
De liefde voor geneeskunde is Fanja met de paplepel ingegoten. Als jong meisje kijkt ze mee hoe haar moeder als verpleegkundige mensen verzorgt na een operatie. ‘Het inspireerde mij hoe mijn moeder mensen behandelde na hun operatie, die vervolgens de volgende dag alweer op de been waren.’ Langzaamaan begint er een droom te groeien in het hart van Fanja. Haar moeder verzorgt patiënten nadat de chirurg hen heeft geopereerd. Maar Fanja wil een stap verder gaan. Zij wil de chirurg zijn.
Na jaren van hard werken en studeren, en dankzij een partnerschap met Mercy Ships, is Prof. Fanja die chirurg geworden.
‘Dankzij de training van Mercy Ships hebben mijn studenten meer zelfvertrouwen’
Trainingsarts Fanja
Offers
‘Het was niet makkelijk om chirurg te worden,’ zegt Fanja. ‘Ik moest er veel voor over hebben. Zo zorgde mijn moeder bijvoorbeeld voor mijn kinderen terwijl ik studeerde.’ Naarmate de tijd verstrijkt, wordt alles gelukkig stabieler. Het gezinsleven en werkleven komen meer in balans. Ook ervaart Fanja veel steun vanuit haar familie, die haar motivatie om chirurg te worden goed begrijpen: uiteindelijk doet ze het om anderen te kunnen helpen. Als Fanja voor haar specialisatie naar Parijs moet, moet ze haar twee zoontjes weer bij familie achterlaten. ‘De offers die ik moest maken om chirurg te worden hebben me gevormd’, vertelt ze.
Opleiding tot trainer
In 2015 maakt Fanja een volgende stap in haar ontwikkeling. Als ziekenhuisschip de Africa Mercy aanmeert in Toamasina, krijgt ze de kans om opgeleid te worden tot trainer chirurgische basisvaardigheden. In 2016 brengt ze deze vaardigheden meteen in de praktijk tijdens de tweede werkperiode van Mercy Ships in Madagaskar.
‘Na het vertrek van Mercy Ships hebben we ons ingezet om de lessen die ze ons gaven stevig te verankeren,’ zegt ze. ‘De studenten hebben meer zelfvertrouwen, dankzij de training die door Mercy Ships is gestart en die we hebben voortgezet.’
Een duurzaam partnerschap
Professor Fanja kijkt uit naar de komende tijd, nu Mercy Ships opnieuw in Madagaskar is met ziekenhuisschip de Africa Mercy. ‘Ik heb hoge verwachtingen van de terugkeer,’ zegt ze. ‘Tegelijkertijd moeten we méér uitdagingen aangaan dan voorheen. Meer training, betere apparatuur en technische middelen zijn nodig om de medische professionals in Madagaskar te ondersteunen. Ik droom ervan om een volledig uitgeruste medische faculteit te hebben. Alleen zo zorgen we ervoor dat patiënten over het hele eiland veilige chirurgische zorg kunnen ontvangen.’ ‘Dat is mijn droom voor Madagaskar,’ zegt ze. ‘En ik denk dat dit een droom is voor ons allemaal.’