Hoe bijzonder zou het zijn als we onszelf overbodig zouden kunnen maken in Afrika? Binnen Mercy Ships zien we dit als onze ultieme droom, hoe gek dat misschien ook klinkt. In onze volgende werkperiode doen we Senegal aan. Dit land zou zomaar het eerste voorbeeld kunnen zijn van een land dat we op weg kunnen helpen om op eigen benen te staan als het gaat om medische, specialistische zorg.
Dakar en het binnenland: een groot contrast
De hoofdstad van Senegal, Dakar, heeft een stedelijk centrum dat merkbaar steeds meer vooruitgang boekt. Een duidelijk teken hiervan is dat er goede ziekenhuizen en tandheelkundige voorzieningen zijn. Dit geeft een groot aantal inwoners van de stad toegang tot gezondheidszorg, wat uitzonderlijk is in vergelijking met andere Afrikaanse landen.
Maar ondanks dit bemoedigende beeld zijn er buiten Dakar nog veel mensen die nog geen toegang hebben tot goede medische zorg. Een snelle reis naar het binnenland van Senegal laat een ander beeld zien dan de hoofdstad. De binnenlanden beschikken niet over de moderne gezondheidszorg en infrastructuur van de hoofdstad. Juist daar lijden nog veel mensen onder aandoeningen die te verhelpen zijn, als ze maar toegang zouden hebben tot medische zorg.
Screeningslocaties diep in het binnenland
Mercy Ships richt zich voor de komende werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. Het doel is dat straks 75% van alle patiënten op de Africa Mercy uit het binnenland van Senegal afkomstig is. Zoals u op de kaart hieronder kunt zien, zijn de screeningslocaties dan ook verspreid over het hele land.
Met deze manier van werken sluit Mercy Ships naadloos aan bij het ‘Emerging Senegal Plan’ van de overheid in het land. Dit plan heeft als doel om de gezondheidszorg in Senegal verder uit te bouwen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de capaciteit te verhogen. Mercy Ships zal in de periode 2019 – 2020 zij aan zij met de overheid van Senegal samenwerken. Het doel is het verlenen van urgente medische zorg, het werken aan capaciteitsopbouw en het realiseren van een nationaal chirurgisch plan.
Droom voor de toekomst
Met al deze ontwikkelingen in Senegal komt de droom die Mercy Ships al veertig jaar heeft langzaam dichterbij. Komt het moment dat we ons in Afrika – te beginnen met Senegal – overbodig kunnen verklaren dichterbij?
De ervaringen die we in 2019 – 2020 op kunnen doen in Senegal zullen ons meer duidelijk maken. Die geven ons ook bagage voor toekomstige werkperiodes, voor andere landen in Afrika (zoals bijvoorbeeld Tanzania) waar we deze kennis nuttig kunnen inzetten. Als Mercy Ships kijken we uit naar een uitdagende, spannende maar ook hoopvolle werkperiode in Senegal.
Gebaseerd op een blog van Donovan Palmer, directeur van Mercy Ships International