Door de jaren heen zijn er diverse manieren ontwikkeld om mensen in armoede te helpen: voedselpakketten uitdelen, artsen laten invliegen, klinieken opzetten, medische hulpgoederen uitdelen en zo kun je nog tientallen manieren opnoemen. Maar een compleet varend ziekenhuis met alle moderne medische snufjes is toch wel een unieke methode. Waarom hebben we hiervoor gekozen?
Laten we eerst eens inzoomen op het schip van Mercy Ships: de Africa Mercy is 153 meter lang en heeft 450 bemanningsleden, vijf operatiekamers en 82 ziekenhuisbedden. Het is het enige ziekenhuisschip ter wereld dat specifiek wordt ingezet om mensen in armoede te dienen door hen gratis te opereren. Het schip is uitgerust met de medische faciliteiten om de meest voorkomende medische aandoeningen in Afrika te behandelen. Verder bevat het ziekenhuis een laboratorium, röntgenkamers, een CT-scan en een intensive care unit. Naast het aantal operaties zijn andere concrete resultaten: verzorging, revalidatie en begeleiding van patiënten.
Waarom geen lokaal ziekenhuis?
Bij het bouwen van lokale ziekenhuizen in ontwikkelingslanden komen veel moeilijkheden kijken. Ten eerste: als je in het land zelf wil blijven werken moet je je houden aan de regelgeving in het land. Naast het feit dat een goed, functioneel ziekenhuis bouwen en inrichten heel kostbaar is, moet het ook volgens de ‘regels’ van het land, wat gevolgen kan hebben voor de locatie, de inrichting, de doelstellingen, personeel en andere cruciale zaken die nodig zijn om een lokaal ziekenhuis te runnen.
Daarnaast zullen er relatief weinig of geen lokale medische professionals zijn die op een goed en veilig niveau kunnen werken. Daarom geeft Mercy Ships veel training. Maar, om na heel veel training uitsluitend plaatselijke mensen aan het werk te zetten en te houden is vrijwel onmogelijk, zeker binnen enkele jaren. Al deze medische mensen moeten betaald worden en dat zal enorm veel geld kosten.
Een ander nadeel van een lokaal ziekenhuis is dat je kwetsbaar bent als er onrust is in het land. Als er een burgeroorlog uitbreekt of andere uit de hand lopende conflicten, dan is het moeilijk om de veiligheid van jouw personeel en patiënten te waarborgen.
Daarom een ziekenhuisschip
De belangrijkste reden is helder: 80% van de wereldbevolking woont op niet meer dan 150 kilometer afstand van een havenstad. Een schip is een perfect middel om het grootste deel van de wereldbevolking met operatieve zorg te bereiken.
De Africa Mercy is zelfvoorzienend en biedt een beschermde omgeving. Het schip is niet afhankelijk van externe factoren (van bijvoorbeeld het land). Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen en bewaking. Het biedt een schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden. Kortom, een veilige plek voor onze patiënten en bemanningsleden.
Omdat het schip een mobiel middel is, kunnen we meerdere landen helpen. Als onze werkperiode klaar is, verplaatsen we het varende ziekenhuis naar een ander land waar ook dringend behoefte is aan medische hulp. Onze werkwijze (directe medische hulp en capaciteitsopbouw) kan dan in andere landen worden overgenomen, zodat het niveau van gezondheidszorg ook daar omhoog gaat.
De effectiviteit van het medisch personeel wordt verhoogd doordat zij aan boord zich volledig op het medisch werk kunnen focussen. Ze hoeven geen tijd te besteden aan het regelen van inwoning, koken van eten, zorgen voor de kinderen enzovoorts. Aan boord wordt hun eten verzorgd, hun kinderen kunnen naar school of naar de crèche en hun verblijf en hun verblijf wordt geregeld.
De Africa Mercy is een eigen entiteit. In andere woorden: als het schip in de haven ligt van een land, valt het schip noch de organisatie Mercy Ships onder de wetgeving van het land waarin ze opereert. Mercy Ships heeft weliswaar een samenwerkingsdocument met het land, maar verder mag Mercy Ships zelf bepalen hoe de wijze van medische hulpverlening en training wordt uitgevoerd. Deze mate van zelfstandigheid voorkomt dat de organisatie verwikkeld raakt in politieke bewegingen, schandalen of nationale verplichtingen.
Bijkomende voordelen
Het grote witte schip staat symbool voor hoop. Mensen die het schip aan de horizon zien verschijnen weten wat het betekent: verlossing van hun aandoening. Een nieuw leven. Voor sommige patiënten is het de eerste keer in een heel lange tijd dat ze hoop ervaren. Hoop kan ontzettend krachtig werken, vooral in het genezingsproces.
Een schip geeft een gevoel van avontuur. Varen naar nieuwe bestemmingen, zoals bijvoorbeeld naar Kameroen binnenkort, waar het schip nog nooit geweest is. Het avontuurlijke leven aan boord van een schip in combinatie met de missie is voor veel vrijwilligers aantrekkelijk.
Meer schepen
In het verleden heeft Mercy Ships meerdere schepen, dus een vloot, in de vaart gehad. Sinds de Anastasis in 2007 vanwege ouderdom uit de vaart is gehaald, is de Africa Mercy ons enige schip. Met de komst van ons nieuwe schip in 2021 doen we weer recht doen aan de naam Mercy Ships en kunnen we veel meer kostbare mensen in Afrika helpen.
Het concept van een ziekenhuisschip is uniek, biedt een veilige omgeving voor patiënten en is een relatief eenvoudige manier om de strijd tegen de medische nood in landen aan te gaan. Met uw hulp kunnen we dit werk blijven doen!