Voordat de Global Mercy naar Senegal vaart om samen met de Africa Mercy gratis chirurgische training en zorg te verlenen, wordt op de Canarische Eilanden de laatste hand gelegd aan het nieuwste ziekenhuisschip van de Mercy Ships vloot.
Vrijwilligers van over de hele wereld zijn deze periode aan boord om ervoor te zorgen dat de Global Mercy klaar is om impact te hebben als het grootste particuliere ziekenhuisschip ooit.
Dit is de tweede van de drie uitrustingsfasen in Europa, na 6 jaar bouw in China en 5 maanden in België. Van maart tot eind mei 2022 ligt het schip in de haven van Granadilla op het eiland Tenerife. Dit is allesbehalve de eerste keer dat een schip van Mercy Ships aanlegt op de Canarische Eilanden. Al sinds 1991 komen onze schepen daar voor routineonderhoud.
Uitrusting van het ziekenhuis, informatiesystemen en dek
‘Onze twee aandachtsgebieden zijn Marine Operations en IS,’ legt senior projectmanager Justin Gonzalez uit. De reeks projecten aan boord bestaat onder andere uit het gereedmaken van de informatiesystemen – ervoor zorgen dat vergaderzalen, piepers, telefoons en televisies werken – en de afwerking van het ziekenhuis.
Veel van deze stappen zijn een flinke innovatiestap voor Mercy Ships. Een gloednieuw systeem waarbij ziekenhuisinstrumenten getraceerd kunnen worden dankzij een ingegraveerde QR-code betekent dat de sterilisatieteams aan boord beter zicht zullen hebben op hoe, wanneer en waar chirurgische instrumenten gebruikt worden. En met een nieuw fotoarchiveringssysteem kan het radiologieteam beelden van patiënten beter opslaan en overdragen, en voor het eerst ook 3D-beelden bekijken.
‘Ons belangrijkste doel is om de veiligheid van patiënten te verbeteren en om ervoor te zorgen dat de juiste mensen toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben,’ aldus Michelle Vincent, Mercy Ships Senior IS Product Manager. ‘Deze nieuwe systemen zullen ook ons werk voor medische capaciteitsopbouw ondersteunen en ons helpen mensen op te leiden om beste methodes te gebruiken.’
Ook op andere plekken op het schip zijn de werkzaamheden in volle gang. De dekafdeling deed het jaarlijkse onderhoud aan het watersysteem. Omdat hierbij een oplossing door het systeem werd gespoeld kon de bemanning een werkdag geen gebruik maken van douches, wastafels, openbare toiletten, drinkwaterdispensers of de espressomachine.
Eerste Stuurman Rodrigo Silva lacht: ‘Het is veel werk – het is leuk omdat we iets groots voor elkaar krijgen en omdat we het systeem mooi en schoon houden.’ Omdat het keukenpersoneel die dag niet kon koken werd de dag afgesloten met een noodzakelijke en welkome pizza avond voor de bemanning.
Voorbereidingen voor de eerste reis naar Afrika
Tijdens deze uitrustingsfase wordt niet alleen het schip klaargemaakt voor het werk, ook de nieuwe bemanning wordt voorbereid. Nieuwe vrijwilligers worden op dit moment getraind om ervoor te zorgen dat ze meteen aan de slag kunnen zodra de Global Mercy haar werk begint.
De eerste reis naar Afrika vindt plaats in mei, wanneer de Global Mercy de Africa Mercy ontmoet in Dakar, Senegal. De twee schepen zijn gastheer van de Africa Celebration, een reeks evenementen ter gelegenheid van 30 jaar samenwerken met, en werken in Afrika. De officiële inwijding van de Global Mercy zal het middelpunt van de viering zijn, die zal worden bijgewoond door vele Afrikaanse staatshoofden die al tientallen jaren partner zijn van Mercy Ships.
Na de ingebruikname zal de Africa Mercy gratis operaties en opleidingen aan boord blijven verzorgen. Ondertussen zal de Global Mercy beginnen aan een reeks medische trainingen waarbij de ziekenhuisafdelingen en opleidingsruimten gebruikt zullen worden als klaslokaal. Tijdens deze vier weken durende opleidingsperiode zullen meer dan 260 Senegalese gezondheidswerkers getraind worden met lessen in onder andere chirurgische vaardigheden, neonatale reanimatie en SAFE verloskundige anesthesie. Mercy Ships streeft ernaar ongeveer 5.000 opleidingsuren te verzorgen.
Na deze periode zal de Global Mercy beginnen aan de laatste fase van de uitrusting. Het resterende werk zal dan op tijd afgerond zijn voor de start van de eerste volledige werkperiode van het schip in Afrika in 2023.
Vind jouw plek aan boord
Het afronden van de uitrusting van het schip is essentieel zodat het de komende jaren hoop en genezing kan gaan brengen in Afrika. Ongeveer 250 bemanningsleden zijn afgereisd om hun tijd en expertise in te zetten voor deze missie, maar als het schip in bedrijf is zullen er veel meer mensen nodig zijn. Ben je klaar om aan de slag te gaan op een werkplek als geen ander? Er zijn verschillende functies beschikbaar op beide schepen. Zie wat jij kunt betekenen op https://www.mercyships.nl/vrijwilliger-worden/make-your-mark/