Het verwelkomen van een nieuwe baby in de familie zou een gelukkig en feestelijk moment moeten zijn. Maar ieder jaar houden zo’n 100.000 vrouwen in de wereld een akelige aandoening aan hun bevalling over. Vrouwen die geen toegang tot goede verloskundige zorg hebben, moeten vaak een lange en zware bevalling ondergaan. In veel gevallen overleeft het kindje de bevalling niet en blijft de moeder met een fistelprobleem achter, waardoor ze constant urine verliest.
Als eerbetoon aan de vele vrouwen die aan deze aandoening lijden, willen we hier licht op hun verhaal werpen en uitleggen hoe ons fisteloperatie-programma verschil maakt.
De verwoestende gevolgen van een obstetrische fistel
De impact van een obstetrische fistel gaat veel verder dan alleen het fysieke probleem. Doordat vrouwen met deze aandoening incontinent zijn geworden, worden ze vaak uit hun gemeenschap, en soms zelfs uit hun familie, verstoten. Dit leidt dikwijls tot grote schaamtegevoelens en eenzaamheid. Voor vrouwen die zich geen operatie kunnen veroorloven is er geen einde in zicht: zonder chirurgische ingreep zal deze aandoening waarschijnlijk de rest van hun leven bepalen.
Vanwege de sociale en emotionele gevolgen van deze aandoening vormt het zoeken naar hulp natuurlijk een grote uitdaging. Voor veel vrouwen is sociale uitsluiting een deprimerend en pijnlijk onderdeel van hun aandoening. Naar het schip toegaan om hulp te krijgen betekent dat ze zich onder grote groepen mensen moeten begeven en vaak moeten ze er ver voor reizen. Iedere vrouw die voor een fisteloperatie aan boord stapt, heeft alleen al door naar ons toe te komen ongelooflijk veel obstakels overwonnen.
‘Ik word wakker in een droog bed. Mijn probleem is weg!’
Bibiane herstelde van een fisteloperatie
Samen verhalen van hoop vieren
Als een vrouw van een obstetrische fistel wordt bevrijd, verandert dit haar fysieke, emotionele en sociale welzijn. Aan boord vieren we dit door middel van de ‘Dress Ceremony’. Iedere keer als er een lichting patiënten van een fisteloperatie is hersteld, komen we met z’n allen bij elkaar om dit heugelijke feit te vieren.
De vrouwen krijgen allemaal een mooie jurk en mogen hun verhaal delen. Het is één feest van kleuren en knuffels en… er wordt altijd gedanst. Want herstel na een fisteloperatie houdt meer in dan de fysieke genezing van een nare aandoening. Het betekent dat vrouwen de kans krijgen om weer aan de maatschappij deel te nemen en zich weer met de gemeenschap te verbinden. Ze krijgen de kans om vanuit de schaamte de vrijheid tegemoet te lopen.
‘Vijf jaar lang leed ik aan deze aandoening… maar nu is dat afgelopen. Ik word wakker in een droog bed. Mijn probleem is weg!’ vertelt Bibiane uit Benin, een moeder van vijf kinderen die herstelde na een fisteloperatie.
Nadat Jacqueline een obstetrische fistel had opgelopen, werd ze door haar man verlaten en door haar gemeenschap verstoten. Eindelijk, na acht jaar incontinent te zijn geweest, kwam Mercy Ships naar Kameroen en werd Jacqueline van deze aandoening bevrijd: ‘Ik heb genoeg van de manier waarop ik moest leven, maar nu ben ik sterker en heb ik meer perspectief!’
Een zware bevalling die haar kindje niet overleefde, liet Mairamou met een gebroken hart en een akelig fistelprobleem achter. Iedere dag bad ze om genezing. Na haar operatie aan boord van de Africa Mercy in Kameroen, was Mairamou na zeven jaar eindelijk klaar voor een nieuw begin: ‘Er heeft een grote verandering in mijn hart plaatsgevonden. Eerst was ik bezorgd en had ik negatieve gedachten. Ik ben een ander persoon nu. Ik ben vrij om te gaan waar ik wil. Mijn zorgen zijn verdwenen!’
Onze vrijwilligers brengen herstel
De operatie is de start van het herstelproces, maar de gemeenschap aan boord speelt haar eigen unieke rol in het herstel. Niet alleen het medische team brengt hoop en genezing aan de vrouwen die aan dit programma deelnemen. Van de Day Crew die ons helpt door te vertalen, tot de vrijwilligers aan de receptie die hen met een brede glimlach begroeten: iedereen aan boord levert een eigen bijdrage om ervoor te zorgen dat de vrouwen zich gezien en gewaardeerd voelen.
De impact is groot. In de woorden van Tam Lowe uit Australië, een oud-teamleidster van het klinische fistel-team: ‘Wij als Westerse vrouwen maken dit soort dingen niet mee. Het is fijn om deze vrouwen hun leven terug te kunnen geven, want ze zijn een stukje van zichzelf kwijtgeraakt door wat ze hebben doorgemaakt. Nu kunnen ze terug naar huis gaan en zeggen ‘Kijk eens. Ik ben terug’.’
Langdurige samenwerking met lokale organisaties
Op welke manier – naast het bieden van gratis operaties om obstetrische fistels te verwijderen – investeert Mercy Ships nog meer in de gezondheid van vrouwen in Afrika? We streven ernaar om een blijvende invloed in onze gastladen achter te laten door samen te werken met en te investeren in andere non-profitorganisaties en ziekenhuizen. Via samenwerking en het geven van trainingen kunnen we, lang nadat ons schip vertrokken is, onze hulp voortzetten om het gezondheidszorgsysteem sterker te maken. Onze voortdurende samenwerking met Freedom from Fistula, een liefdadigheidsinstelling die voornamelijk in Madagaskar en Sierra Leone is gevestigd, draagt bij aan het bieden van gratis hersteloperaties voor vrouwen met een fistelprobleem. Maar niet alleen dat, we richten ons ook op het verlenen van preventieve verloskundige zorg om ervoor te zorgen dat fistels überhaupt niet meer voorkomen.