Hoop en genezing voor de terminaal zieken
In de tien maanden dat we in een land werken, voeren we verschillende operaties en medische trainingen uit. Maar naast onze ‘reguliere’ operaties en medische trainingen, willen we ook hoop en genezing bieden aan hen die we niet met een operatie kunnen helpen. Mensen die bijvoorbeeld een kwaadaardige tumor hebben of terminaal ziek zijn. Voor die mensen zetten we onze palliatieve zorg in: het geven van praktische zorg en steun aan mensen en families die lijden aan een terminale ziekte. En voor dit programma verzorgen we ook trainingen voor lokale medische professionals. Lees en kijk mee naar de training rond palliatieve zorg die we in Senegal verzorgden en ontdek hoe dit verschillende professionals heeft geholpen.
Drieëndertig medische professionals (waaronder farmaceuten, verpleegkundigen, dokters en sociaal dienstverleners) namen deel aan de tweede training Palliatieve Zorg (Medical Capacity Building), die Mercy Ships verzorgde in Senegal. Tijdens dit programma leren de professionals hoe ze terminaal zieke patiënten en hun familie beter kunnen behandelen en verzorgen. Een belangrijk onderdeel van ons werk, dat niet altijd even goed uitgelicht wordt.
Mariam Ibrahim uit Ghana is palliatieve verpleegkundige bij Mercy Ships. Zij leidde de sessie over het houden van slechtnieuwsgesprekken binnen dit programma. Zij leerde de professionals dat eerlijkheid en openheid centraal moeten staan binnen de gesprekken met een patiënt en zijn of haar familie en dat het doen van aannames geen goede oplossing is.
De patiënt begrijpen en helpen
‘Wanneer iemand ziek wordt (specifiek als het om kanker of HIV gaat) en geen hoop meer heeft op een lang leven, dan verdient hij of zij het nog steeds om waardig richting het levenseinde te gaan. Alles in hun omgeving, de psychologische factoren en hun emotionele trauma hebben zorg nodig’, zegt apotheker Dr. Assane Ka. ‘Ik wilde dit programma volgen om palliatieve zorg beter te kunnen begrijpen, want er wordt in ons land niet genoeg aandacht aan besteed, terwijl de vraag ernaar zo ontzettend groot is’.
‘Het is goed om erover te praten en bepaalde theorieën aan te horen, maar het is met name belangrijk om het in de praktijk toe te passen’ zegt sociaal hulpverlener en deelnemer Aissata Diallo. ‘Ik ga op zoek naar manieren hoe we dit als team en door ons individuele werk kunnen toepassen en elkaar kunnen helpen. Door elkaar te vertrouwen en met elkaar samen te werken, kunnen we palliatieve zorg tot iets moois maken binnen ons land’.
Naast de patiënt staan
Dr. Junior Mbayo, longarts in opleiding bij een lokaal ziekenhuis, behandelt veel patiënten met longkanker en ongeneeslijke ziektes. Zijn deelname aan dit Palliatieve zorg programma ondersteunt hem in zijn wens om naast zijn patiënten te kunnen staan. ‘Ik ga mijn collega’s aanmoedigen om hun communicatie met patiënten te verbeteren en een onderlinge vertrouwensbond te creëren, zodat de patiënten meer met ons durven te delen’.
We zijn dankbaar dat we deze professionals mochten helpen en ondersteunen met dit programma, zodat ze in de toekomst hun eigen patiënten beter kunnen begeleiden en ondersteunen.