Badiene werkt als medisch technicus voor het Senegalese ministerie van Gezondheid. Daar is ze verantwoordelijk voor het oplossen van technische problemen in de ziekenhuisapparatuur van de nationale ziekenhuizen. Als Badiene wordt opgeroepen om een reparatie uit te voeren komt ze soms apparaten tegen die ze nog nooit heeft aangeraakt. ‘We kenden die machines niet en wisten niet hoe ze werkten, dus het was erg ingewikkeld voor ons om te weten hoe we ze moesten repareren,’ vertelt ze.
Medisch technici zoals Badiene spelen een cruciale rol in het zorgsysteem van Senegal. Maar vaak hebben ze geen toegang tot bijscholing en de mogelijkheid om vertrouwd te raken met het werken met nieuwe apparatuur.
Waarom zijn medisch technici belangrijk?
Nu Afrikaanse landen werken aan een 2030-plan voor veilige chirurgie, is het belangrijker dan ooit om gezondheidswerkers de nodige middelen en vaardigheden te geven. Slecht werkende apparatuur of storingen kunnen levensbedreigend zijn voor patiënten die een operatie ondergaan. Medisch technici zorgen ervoor dat medische en chirurgische apparaten goed worden onderhouden, correct zijn afgesteld en veilig functioneren. Goede anesthesie en kundige chirurgen zijn belangrijk, maar ook zonder veilige apparatuur is er geen veilige operatie.
Zelfvertrouwen, geen twijfel
Onlangs werkten Mercy Ships en partner Optimum Biomedical samen met de Senegalese regering om Badiene en andere lokale medisch technici een vervolgopleiding te geven. Door praktijkgerichte training met de modernste apparatuur werkten de technici aan hun vaardigheden en konden ze hun zelfvertrouwen vergroten.
Voor Badiene was de opleiding een omslagpunt. Door praktische oefeningen met verschillende machines leerde ze omgaan met onbekende apparatuur. ‘Door deze training weten we beter wat het is en hoe we het moeten keuren, voordat we er daadwerkelijk aan gaan werken,’ vertelt ze.
Tijdens de training oefenden Badiene en haar medestudenten met het testen van machines om te zien of ze ze correct hadden ingesteld. ‘Eerder deden we het blindelings, maar nu kunnen we de test uitvoeren, zien dat alles werkt en met vertrouwen zeggen: ‘We hebben alles op de juiste manier gedaan.’ Nu kan ik met een gerust hart vaststellen dat een machine goed gekalibreerd is.’
Senegals medische capaciteit vergroten
Een van de andere deelnemers aan de training op de Global Mercy was een andere Senegalese medisch technicus, Toure. Hij worstelde met een gebrek aan kennis over de specifieke apparatuur waarmee hij moest werken. Op school werd Toure opgeleid om te werken met oudere technische modellen. Tegen de tijd dat hij zijn opleiding afrondde, waren die machines niet meer actueel. Elk jaar kwamen er nieuwe machines op de markt, die hij niet kon repareren. ‘De nieuwe machines waren veel ingewikkelder, dus we moesten dingen aanpassen zonder enige vorm van ondersteuning of informatie die ons kon helpen,’ vertelt hij.
Dat veranderde toen Toure deelnam aan de training voor medisch technici. Hij kreeg de gelegenheid om te oefenen op nieuwe modellen die eerder niet beschikbaar waren voor hem: ‘Voor iemand die al lang in het medische systeem werkt, heeft het mij veel gebracht. Het heeft de manier waarop ik werk veranderd.’ Toure is ervan overtuigd dat de Senegalese regering en het ministerie van Volksgezondheid zullen profiteren van deze opleiding. ‘Ze verliezen veel machines door gebrek aan onderhoud,’ vertelt hij.
‘Ik zal niet meer aan mijzelf twijfelen’
Maar vooral ook de ziekenhuizen en hun patiënten zullen er baat bij hebben. ‘Vanwege het gebrek aan betrouwbare apparaten zijn bepaalde soorten zorg stilgelegd,’ vertelt Toure. ‘Patiënten zullen dus gebruik kunnen gaan maken van de verschillende diensten die het ziekenhuis hen kan bieden.’
Als onderdeel van de training voor medisch technici doneert Mercy Ships testapparatuur aan de ziekenhuizen van de deelnemers. Zo kunnen ze hun vaardigheden blijven trainen en ervoor zorgen dat patiënten veilig geholpen worden.
Toure is ervan overtuigd dat de impact van zijn training zich verder zal verspreiden. Nu hij dit geleerd heeft, zal hij de kennis ook delen met anderen in zijn eigen gemeenschap. ‘We kunnen nu elke medisch technicus opleiden tot het niveau dat wij hebben en zo de capaciteit van het land verhogen.’ Badiene herkent dit gevoel van zelfverzekerdheid na de opleiding: ‘Ik kan met een gerust hart zeggen dat dit goed werkt en veilig is. Ik zal niet meer aan mijzelf twijfelen.’